TxP 241: Een woelige wereld

Bijna dagelijks lezen of horen we over de vele strijdtonelen die er in de wereld zijn, ver weg en dichtbij. De oorlog in Syrië, de dreiging vanuit Noord-Korea. De migratie vanuit het Midden-Oosten en Noord-Afrika naar Europa. Trump en Brexit zetten bestaande politieke verhoudingen op hun kop. Burgers en bedrijven worden willekeurig geraakt door terrorisme en cyberaanvallen. En dan is er nog het hete hangijzer van de klimaatverandering.

Het idee om een nummer te maken waarin kunstenaars reageren op de woelige wereld om hen heen, zoemde al een tijdje rond op de burelen van TxP. In dit nummer lees je daarom over het geëngageerde werk van Natalie Baxter (zie hiernaast), Rhiannon Williams, Nathan Vincent en Almas Pieters. In de rubriek Blikvangers vind je volop harten in verschillende technieken - een populair onderwerp onder kunstenaars.

Balsem voor de ziel zijn de kinderlijke fantasiekostuums van Justyna Koeke, die je verderop in dit nummer vindt. Hoopgevend zijn de innovatieve concepten voor een duurzamer wereld die tijdens ‘Earth Matters’ in het TextielMuseum gepresenteerd worden - we interviewden curator en trendwatcher Lidewij Edelkoort hierover.

En: wil je alle ellende vergeten, ga dan naar Het Noordbrabants Museum en dompel je onder in de magnifieke installatie van Chiharu Shiota.

Wouter de Vries

wouter@dedoelenpers.nl

 

> Bestel dit nummer

plaatje