Natasha Khiev nam zich voor elke dag een wandkleedje te maken, het werkte

De reis naar weven begon ongeveer 7 jaar geleden, toen de Amerikaanse kunstenaar Natasha Khiev van Mighty Loom voor het eerst enkele wandkleden van Natalie Novak zag. Geïntrigeerd door haar weefproces, verdiepte Natasha zich in het weven van wandkleden door erover te lezen en online lessen te volgen en uiteindelijk spande ze kettingdraden op een eigen weefgetouw en begon met haar project: “Elke dag een wandkleedje”.

Tekst: Dorothé Swinkels

Dit project deed Natasha beseffen dat ze, om zich te ontwikkelen, elke dag iets moest weven en online posten, ongeacht hoe het er uit zou zien. Elk stuk dat zij deelt, is op de een of andere manier spannender dan het vorige. Ze heeft een scherp oog voor kleur en verlegt voortdurend de grenzen van wat een wandkleed kan zijn. Haar belangrijkste doel met dit project was om het weefproces natuurlijker te laten aanvoelen. 

 

Me laten leiden door het weefproces is een ongelooflijk bevrijdende ervaring geweest

Bevrijdend
‘Aan het begin van mijn “reis” worstelde ik met perfectionisme. Omdat ik niets wilde maken dat niet perfect was, wist ik niet zeker hoe ik het weven moest aanpakken. Inmiddels is het weven bijna een tweede natuur geworden en ik denk niet meer zoveel na over het proces - veel van mijn werk is zonder planning gemaakt. Me laten leiden door het weefproces is een ongelooflijk bevrijdende ervaring geweest

Wandkleeddagboek
‘Sheila Hicks heeft voor mij ongetwijfeld een cruciale rol gespeeld bij mijn wens om te gaan weven. Het kwam als een totale verrassing voor me toen ik een paar maanden geleden ontdekte dat ook zij in een periode dagelijks een weefseltje maakte’. Natasja denkt dat het idee voor het maken van een 'wandkleeddagboek' behoorlijk populair is geweest (vooral sinds het begin van de pandemie in 2020) en een geweldige manier is om snel veel ervaring en inspiratie op te doen en de productiviteit op peil te houden.

Memory, project in ontwikkeling
Natasha ontwikkelde het lumineuze idee om van een selectie van haar dagweefseltjes op kaartjes gedrukt, een memoryspel te maken. Geïnteresseerd? Je kunt op de hoogte blijven door haar Instagram-pagina te bezoeken en op de link in mijn bio te klikken om je aan te melden. Pre-orders zijn mogelijk in november of december.

Ga naar de Instagram van Natasha Khiev

 

Meer

Ali Ferguson verzamelt verhalen en vertelt ze met textiel
De autonome, organische textielobjecten van Chris van Veghel lijken plantachtige en lichamelijke vormen te hebben
Te zien in High Five Art Gallery: Tijdreizigers van Willy Doreleijers
Verrassen als hoogste goed: de gevouwen sculpturen van Ria van Krieken
0 items | € 0

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en schrijf je in!

Nieuwsbrief