Coloured Connection from Maya Textile to Multimedia Art
De expositie toont zeer kleurrijk, Guatemalteeks textiel, traditioneel gewoven en geborduurd door inheemse vrouwen. Deze kunstwerken uit privécollecties zijn voornamelijk uit de jaren ‘70, ‘80 en
’90. Het zijn zogenaamde “Huipiles” (blouses) en andere kledingstukken van inheemse Maya’s uit verschillende dorpen/gebieden van Guatemala, elk met specifieke kleuren, patronen en tekens.
Deze weefkunst werd eeuwenlang van moeder op dochter doorgegeven, en vormt een belangrijk deel van de Maya identiteit, waarbij de weefkunst zelf, alsook patronen en symbolen, stammen uit
de pre-Columbiaanse tijd en de Maya mythologie.
Expositie Paapje stoffen – landschap, lucht en vogels
Van zaterdag 31 mei t/m zondag 31 augustus 2025 is er in de Katoendrukkerij in de Volmolen in Amersfoort een bijzondere expositie: ‘Paapje stoffen – landschap, lucht en vogels’. In deze expositie zijn oorspronkelijke Paapje stoffen te zien, maar ook stoffen zoals die nu door ontwerper Carolien Huizinga ontwikkeld zijn. Voor textielliefhebbers is Paapje een bekende naam. Paapje werd in 1930 opgericht in Voorschoten als handweverij en -knoperij van wand- en vloerkleden. Vanaf 1937 kwam daar een textielzeefdrukkerij bij. Dit werd uiteindelijk de belangrijkste tak van het bedrijf.
Ontdek de wereld van wol in het Stedelijk Museum Amsterdam
Wol speelt al eeuwenlang een belangrijke rol in onze samenleving. Maar hoe wordt het geproduceerd, en wat betekent dit voor mens en dier? In de tentoonstelling Oltre Terra duikt de designstudio Formafantasma in de geschiedenis en wereldwijde impact van wol.
De expositie laat zien hoe de relatie tussen mens en schaap door de tijd heen is veranderd. Mensen zorgen al lang voor schapen, maar tegelijkertijd hebben schapen de menselijke geschiedenis mede gevormd door wol te leveren. De grens tussen de temmer en de getemde is voortdurend in beweging.
Oltre Terra onderzoekt de ethische en ecologische gevolgen van wolproductie. Wat gebeurt er met wol, van het moment dat het van de schapen komt tot het eindproduct?
Boek nu je ticket en kom naar het Stedelijk Museum!
‘Vrouw en kunst’ is de overkoepelende titel waaronder 10 kunstinstellingen op Walcheren en De Bevelanden in het weekend van 8 maart aandacht besteden aan Internationale Vrouwendag. Kunsthuis Veere is daar een van.
Met diverse publieksactiviteiten, korte en langer lopende tentoonstellingen, wordt aandacht gevraagd voor gelijke kansen en erkenning voor vrouwen in de kunstwereld en daarbuiten.
Deelnemende kunstenaars: Tini van Bebber, Willeke van der Stel, Corry Loogman, Etuschka Benschop, Nelie Zoetemeier en Marijke Leertouwer
De expositie Van Waaier tot Wals zet textiele vormgeving in de schijnwerpers als symbool van beweging, verfijning en experiment. Centraal staat de waaier, een speels object dat flirt, verbergt en constant in beweging is. De wals, voortgekomen uit de waaier, staat voor gestructureerde patronen en vormt het slotstuk van deze creatieve reis. Het werk van Hetty Oom-Mutsaerts beweegt tussen autonoom, toegepast en industrieel ontwerp. Met een focus op experiment, verkent zij de mogelijkheden van flexibele materialen binnen nationale en internationale contexten en laat zij innovatie en creativiteit centraal staan.
TIME in FASHION
Van statement tegen ‘fast fashion’ tot 17e-eeuwse elitetaal in kleding. In de expositie ‘TIME in FASHION’ van het Westfries Museum in Hoorn leggen drie kunstzinnige ontwerpers verschillende tijdlagen bloot. Met kleurrijke ontwerpen van de Perzisch/Nederlandse modedesigner Sepehr Maghsoudi, met theater- en operakostuums van Rien Bekkers en de extravagante pruiken van Asya Kozina, papierkunstenares uit Oekraïne (voor het eerst te zien in Nederland). De drie ontwerpers zijn gefascineerd door mode en modetechnieken uit het verleden: de hoeveelheid tijd, deskundigheid en details in hun ontwerpen verbindt hen. De expositie in het gehele, ontruimde Westfries Museum voelt aan als ontdekkingsreis door tijd en mode: iedere ruimte verrast.
QA-Layers and Narratives
Gelaagde verhalen
40 jaar Quilt Art
Quilt Art is een internationale groep textielkunstenaars.
Hun nieuwe expositie ter gelegenheid van hun 40-jarig bestaan
gaat in première in Museum de Kantfabriek in Horst en is
daarna in andere landen te zien.
Quilt Art bestaat uit 16 textielkunstenaars uit Nederland, Groot-
Brittannië, Duitsland, België, Hongarije, Denemarken en de
Verenigde Staten en werd in 1985 opgericht.
De Nederlandse leden zijn Dirkje van der Horst, Cherilyn Martin
en Miriam Pet.
De kunstenaars exposeren vaak zowel samen als individueel in
binnen- en buitenland. Ze streven ernaar hun unieke reputatie
op gebied van expressiviteit en kwaliteit van vakmanschap te
behouden. Ieder lid heeft zijn eigen aanpak en daardoor is hun
werk divers en dynamisch.
Kijk op de website voor de openingstijden en de speciale
workshops.
Ontdek de rijke geschiedenis, cultuur en tradities van het magische Schotland. De kleurrijke, geruite tartans en kilts, in talloze variëteiten, zijn niet alleen iconische modeartikelen, maar dragen eeuwenoude verhalen in zich die verbonden zijn met de Schotse clans en hun eeuwenlange strijd voor vrijheid en identiteit. De tentoonstelling toont de tartans van de Stuarts, weeftechnieken en diverse kilts die gemaakt en beschikbaar gesteld zijn door Annette Plantinga, de enige Nederlandse kiltmaakster die gecertificeerd is door de SVQ (Scottish Vocation Qualification) om een
Schotse kilt te maken.
Museum Bussemakerhuis nodigt iedereen uit om een stukje Schotse geschiedenis te ervaren en de magie van tartans en kilts zelf de ontdekken.