The new Waeving

Wever Sytze Roos vertegenwoordigt een groeiende groep makers die digitale technologie inzetten voor het weven van functionele textielen en unieke stukken. In zijn werk combineert hij traditioneel vakmanschap met industriële technieken. Opgeleid in Nederland, Zweden en Denemarken, laat Roos zich inspireren door de Scandinavische weeftraditie. Hij noemt zichzelf een “wever in beweging”, voortdurend op zoek naar technische en creatieve uitdagingen. Deze vindt hij zowel in samenwerking met andere wevers als in technologische vernieuwing.

Roos ontwerpt op de computer en test zijn ideeën op een handmatig aangestuurd computergestuurd weefgetouw. De uiteindelijke productie gebeurt op een digitale weefmachine, vaak met de fijnste merinowol. Hoewel de techniek industrieel is, blijven de resultaten uniek: hij grijpt handmatig in tijdens het weefproces, verandert patronen of voegt nieuwe elementen toe. Dit maakt elk werk onderdeel van een continu creatief onderzoek.

De tentoonstelling toont zowel functionele als decoratieve weefsels, én experimenteel werk.

´Fermeitsje´ – zomerexpositie in de Schierstins

In de zomer van 2025 heeft de expositietitel FERMEITSJE (=VERMAKEN) net als in het Nederlands een dubbele betekenis. Niet alleen veranderen en vermaken de bijna 20 deelnemers oude kleding en materialen, ze hebben zich er ook kostelijk mee vermaakt. Dat plezier in het vermaken en veranderen spat van de tentoongestelde objecten af. Centraal staat een groepswerk: een gigantische rok met twintig stroken. Alle deelnemers hebben een strook voor hun rekening genomen en daar hun levensverhaal op uitgebeeld. Verder is er een catwalk opgesteld in de tentoonstellingszaal met etalagepoppen die in bijzondere hergebruikte, creatief vermaakte, kleding met handgemaakte accessoires zijn gehuld. In allerlei hoekjes van de zaal zijn kleine aanpassingen en hergebruikte materialen te vinden.

De tentoonstelling is een oproep aan iedereen om niets weg te gooien maar er een nieuwe creatie
van te maken.

Voor de kinderen is er een poppenkast met sokpoppen waar ze hun eigen verhaal kunnen maken.

Textiel Biënnale 2025. Verweven Toekomsten

In de Textiel Biënnale 2025. Verweven Toekomsten laten twintig (inter)nationale kunstenaars verhalen, mythes, rituelen en fantasieën zien over de (veranderende) wereld. Van kwetsbaar geweven tot handgetuft, van intiem tot monumentaal, en van wandtapijten tot kleding; in een rijke variatie aan textiele materialen en vormen tonen ze ideale werelden en waarschuwende doemscenario’s.
Utopieën en dystopieën spreken al eeuwen tot de verbeelding. In deze biënnale in Museum Rijswijk komen ze samen in verfijnd geborduurde, traditionele stoffen, in textiele sculpturen en intieme films die nieuwe toekomsten verbeelden en onze plek daarin verkennen.
De kunstenaars werken met verschillende textiele materialen en bewerkingen: wol, zijde, katoen, jacquard, macramé, geborduurd, geweven, getuft, digitaal gedrukt en handgeschilderd. Samen geven zij een veelzijdige en fantasievolle blik op de toekomst en de maatschappelijke en ecologische uitdagingen waar we voor staan. Vol kleur, kritiek, humor en verleiding.

Hetty Arens – HET BEVROREN MOMENT

Het verbeelden van de “vindplaatsen” is voor Hetty de drijfveer en uitgangspunt geweest voor het maken van fragmenten en periodes uit haar leven. Zij werkt vaak met textiel want textiel beschermt je, prikkelt je zintuigen en je herinneringen. De diepgang van haar handgevilte doeken waarin deze herinneringen verwerkt zijn, is in alledaagse vormentaal die soms tot ver in haar geschiedenis gaan. Zowel in de textiel, -slow stitch – als haar keramiek met de hand opgebouwd is er veel aandacht voor het ambacht. En hiermee komen de lijnen van de twee disciplines in harmonie samen. Hetty toont aan de hand van symbolen, technieken, materialen, en stofuitdrukking haar eigen gevonden geschiedenis. Oude technieken worden gebruikt in het borduurwerk en weer experimenteel verwerkt in de geschiedenis van verhalen vertellen en vastleggen zoals de Merklap en de Pronkrollen. Ook is het belangrijk dat het natuurlijke materialen zijn zoals wol mulesing vrij, katoen, zijde, vlas garens, e.a.

Voor informatie: www.hettyarens.nl

‘On a Portrait’
Expositie Jeanny van Lieshout & Roel Sanders

In deze tentoonstelling presenteren Jeanny van Lieshout (1957) en Roel Sanders (1964), beiden afkomstig uit Horst, een selectie van hun werk: schilderijen, tekeningen en collages, waarin persoonlijke en universele thema’s samenkomen.
Jeanny van Lieshout studeerde aan de Jan van Eyck Academie in Maastricht. Haar werk varieert van levensgrote tot juist heel kleine, intieme formaten. Ze haalt haar inspiratie uit de actualiteit en onderzoekt thema’s als vrouwelijkheid, archetypes, liefde, dood, strijd en eenzaamheid, de grote thema’s van het menselijk bestaan.

Roel Sanders volgde eveneens een kunstopleiding in Maastricht. In de eerste jaren na zijn afstuderen verdiepte hij zich in het thema dat centraal stond in zijn afstudeerproject: de relatie tussen menselijke emoties en lichaamshoudingen. Later zocht hij naar nieuwe vormen van expressie, wat resulteerde in het ontstaan van zijn ‘Little Stories’: kleine schilderijtjes, intuïtief en zonder vooraf uitgestippeld plan geschilderd.

Samen tonen zij een veelzijdige en persoonlijke kijk op het leven en de kunst, elk met een eigen handschrift, maar verbonden door hun achtergrond en hun zoektocht naar betekenis.

De expositie Kameleon bekent kleur draait om het tonen van identiteit: kleur bekennen in de breedste zin van het woord. De titel verwijst niet alleen naar de veelzijdigheid van de kameleon, maar ook naar de diversiteit binnen de groep Kameleon zelf. Elke deelnemer laat zien wat haar bezighoudt en inspireert, elk op geheel eigen wijze.
Kenmerkend voor Kameleon is de onderlinge uitwisseling. Eens in de zes weken komen de leden bijeen om werk te bespreken, elkaar te stimuleren en technische uitdagingen te delen. Ieder heeft een geheel eigen stijl: van damast tot mixed media, van plat werk tot ruimtelijke objecten.

Coloured Connection from Maya Textile to Multimedia Art

De expositie toont zeer kleurrijk, Guatemalteeks textiel, traditioneel gewoven en geborduurd door inheemse vrouwen. Deze kunstwerken uit privécollecties zijn voornamelijk uit de jaren ‘70, ‘80 en
’90. Het zijn zogenaamde “Huipiles” (blouses) en andere kledingstukken van inheemse Maya’s uit verschillende dorpen/gebieden van Guatemala, elk met specifieke kleuren, patronen en tekens.
Deze weefkunst werd eeuwenlang van moeder op dochter doorgegeven, en vormt een belangrijk deel van de Maya identiteit, waarbij de weefkunst zelf, alsook patronen en symbolen, stammen uit
de pre-Columbiaanse tijd en de Maya mythologie.

Expositie Paapje stoffen – landschap, lucht en vogels

Van zaterdag 31 mei t/m zondag 31 augustus 2025 is er in de Katoendrukkerij in de Volmolen in Amersfoort een bijzondere expositie: ‘Paapje stoffen – landschap, lucht en vogels’. In deze expositie zijn oorspronkelijke Paapje stoffen te zien, maar ook stoffen zoals die nu door ontwerper Carolien Huizinga ontwikkeld zijn. Voor textielliefhebbers is Paapje een bekende naam. Paapje werd in 1930 opgericht in Voorschoten als handweverij en -knoperij van wand- en vloerkleden. Vanaf 1937 kwam daar een textielzeefdrukkerij bij. Dit werd uiteindelijk de belangrijkste tak van het bedrijf.

Ontdek de wereld van wol in het Stedelijk Museum Amsterdam

Wol speelt al eeuwenlang een belangrijke rol in onze samenleving. Maar hoe wordt het geproduceerd, en wat betekent dit voor mens en dier? In de tentoonstelling Oltre Terra duikt de designstudio Formafantasma in de geschiedenis en wereldwijde impact van wol.

De expositie laat zien hoe de relatie tussen mens en schaap door de tijd heen is veranderd. Mensen zorgen al lang voor schapen, maar tegelijkertijd hebben schapen de menselijke geschiedenis mede gevormd door wol te leveren. De grens tussen de temmer en de getemde is voortdurend in beweging.

Oltre Terra onderzoekt de ethische en ecologische gevolgen van wolproductie. Wat gebeurt er met wol, van het moment dat het van de schapen komt tot het eindproduct?

Boek nu je ticket en kom naar het Stedelijk Museum!

‘Vrouw en kunst’ is de overkoepelende titel waaronder 10 kunstinstellingen op Walcheren en De Bevelanden in het weekend van 8 maart aandacht besteden aan Internationale Vrouwendag. Kunsthuis Veere is daar een van.
Met diverse publieksactiviteiten, korte en langer lopende tentoonstellingen, wordt aandacht gevraagd voor gelijke kansen en erkenning voor vrouwen in de kunstwereld en daarbuiten.

Deelnemende kunstenaars: Tini van Bebber, Willeke van der Stel, Corry Loogman, Etuschka Benschop, Nelie Zoetemeier en Marijke Leertouwer

 

Adresgegevens Kunsthuis Veere
Markt 33
Veere
Textiel Biënnale 2025. Verweven Toekomsten
 05 juli 2025
 Rijswijk
Magisch Schotland, Clans, Tartans en Kilts
 01 december 2024 - 15 juli 2025
 Borne
Formafantasma – Oltre Terra
 15 februari 2025 - 13 juli 2025
 Amsterdam
‘On a Portrait’
 18 mei 2025 - 31 augustus 2025
 Horst
Vindplaats
 31 mei 2025 - 13 augustus 2025
 Zoetermeer
Expositie Paapje stoffen - landschap, lucht en vogels
 31 mei 2025 - 31 augustus 2025
 Amersfoort
The new weaving
 01 juli 2025 - 31 augustus 2025
 Glimåkra
´Fermeitsje´ - zomerexpositie in de Schierstins
 05 juli 2025 - 31 augustus 2025
 Feanwâlden.
0 items | € 0

Subscribe now and get the first English edition of Textiel Plus for free!

English Newsletter