TENTOONSTELLING
Op 1 september opent de tentoonstelling ‘Weaving the Words’ van de Deens-Nederlandse kunstenaar Pernille Lonstrup in PLEINKAMER (Geuzenveld).

Schering en inslag. Iets op touw zetten. In onze taal zijn nog veel verwijzingen te vinden naar het weven, een techniek en kunstvorm die door de eeuwen heen veelal door vrouwen werd beoefend. In deze expositie onderzoeken Lonstrup en kunstenaars Femke Schaap (NL), Isfrid Angard Siljehaug (NO/NL) en Rosa Smits (NL) wat voor betekenis weven heeft in de hedendaagse kunst en maatschappij.

Voor deze expositie maakten zij nieuw werk – van weefsels tot videowerk – waarmee zij onze cultuur, geschiedenis en de rol van vrouwen daarin verweven.

De tentoonstelling is vrij te bezoeken tot en met 7 oktober in PLEINKAMER (Lambertus Zijlplein 7). Ook is iedereen van harte welkom om deel te nemen aan de gratis handwerkworkshops die plaatsvinden van september tot en met december.

Het project wordt mogelijk gemaakt door het AFK, Het Prins Bernhard Cultuurfondse, De Schepper Delft Stichting en de Bookstore Foundation.

 

WORKSHOPS
Naast de tentoonstelling organiseren kunstenaars Pernille Lonstrup en Rosa Smits in de periode van september tot en met december een serie vrij toegankelijke handwerkworkshops om met elkaar kennis, verhalen en technieken uit te wisselen.

Tijdens zes bijeenkomsten gaan Lonstrup en Smits met maximaal 12 deelnemers aan de slag op het gebied van breien, haken, borduren en het herstellen van kleding. Iedereen – van beginnend tot ervaren handwerker – is welkom. Lonstrup en Smits hebben beiden, naast hun kunstenaarschap, een professionele achtergrond als mode- en textielontwerper en zijn ervaren docenten.

Er zijn materiaal en machines aanwezig om mee te werken, maar je mag zeker je eigen materiaal en werk meenemen. Graag zelfs: we leren ook graag van jou!

De workshops vinden op dinsdagavonden (19 september, 17 oktober, 31 oktober, 14 november, 28 november en 12 december) plaats in de culturele instelling PLEINKAMER in Amsterdam. De bijeenkomsten duren steeds twee uur; er wordt gezorgd voor koffie, thee en een kleine versnapering.

Aanmelding voor de workshops is niet verplicht, maar wel gewenst. Deelnemers kunnen zich hiervoor aanmelden door een e-mail te sturen naar [email protected].

 

Meer informatie – tentoonstelling en/of workshop – is te vinden op de Instagram- en Facebookpagina’s van het project ‘Weaving the Words’.

De textielgroep TexTase brengt creativiteit en vakmanschap samen om de betekenis en beleving van geborgenheid tot leven te brengen. De zes kunstenaars – Lydia Bruijne, Linda de Fluiter, Anne Marie Jansen, Annie Leynen, Mia Verbruggen en Christel De Vrij – geven hun passie voor textiele kunst vorm door elkaars werk te bespreken op proces, uitwerking, techniek en creatieve authenticiteit. In deze expositie gebruiken ze verschillende materialen en (textiele) technieken om de essentie van geborgenheid te weerspiegelen. Hun werken zijn van 10 september t/m 22 oktober in de High Five Art Gallery te bekijken.

Lees in dit artikel meer over de tentoonstelling.

Op de prachtige locatie van de oude kerk “De Duif” in Amsterdam zal op 23 en 24 september een bijzondere verkoop-tentoonstelling worden gehouden van tribale stoffen en sieraden. Een 20-tal exposanten uit binnen- en buitenland zullen hun bijzondere objecten en stoffen, afkomstig uit alle delen van de wereld, aan een geïnteresseerd publiek presenteren. Het gaat hier bijvoorbeeld om eeuwen-oude stoffen uit West-Bengalen, via Afrikaanse kralen tot Noord-Afrikaanse Touareg sieraden en Indonesische en Chinese stoffen, naar sieraden en stoffen uit India, Afrika en Afghanistan. Belangrijk is dat het om originele objecten gaat, die in een authentieke culturele setting zijn gebruikt. Zoek u iets voor uw eigen privé-collectie of een bijzonder en origineel cadeau, dan bent u op de Tribal Jewelry & Textiles Fair aan het juiste adres!

‘Textile now’ in het TextielMuseum

Je merkt het op kunstbeurzen en in musea: textiel is buitengewoon populair. Kunstenaars uit de hele wereld komen naar het TextielLab, de professionele werkplaats van het TextielMuseum, om te onderzoeken en experimenteren. Dat leidt keer op keer tot bijzondere resultaten. In de tentoonstelling Textile now – elke draad een verhaal beleef je t/m 1 oktober hoe hedendaagse kunstenaars textiel toepassen om verhalen te vertellen die ertoe doen.

In ‘Textile now’ zijn actuele, maatschappelijke thema’s als culturele diversiteit, klimaatverandering en dekolonisatie vertaald in installaties en wandkleden vol poëzie en verbeeldingskracht. Textiel is voor veel kunstenaars een geliefd medium vanwege de specifieke eigenschappen, de lange traditie van storytelling en de symbolische, ambachtelijke en emotionele waarden.

In de tentoonstelling zie je werken van bekende namen en jong talent: melanie bonajo in samenwerking met Théo Demans, Afra Eisma, Ada M. Patterson, Otobong Nkanga, patricia kaersenhout en rolando vázquez, Karo Akpokiere, Geo Wyex, Alydia Wever en Ryan Oduber, Raquel van Haver en een werk in het kader van het project Bindweefsel.

Na een bezoek aan ‘Textile now’ kun je een kijkje nemen in het TextielLab. Je bent daar getuige van de continue bedrijvigheid en de creatie van nieuwe werken.

Beeld: melanie bonajo i.s.m. Théo Demans – Piles of Oxytocin Shape Dreams Under Skin | Foto: Josefina Eikenaar/TextielMuseum 

 

Weefacademie Sytze Roos

 

Welkom op de nieuwe Weefacademie Sytze Roos (voorheen de Ambachtelijke Weverij).

Meld je aan en leer de vaardigheid van het weven.
Na het volgen van het basisjaar, kun je kiezen voor de professionele opleiding met 4 nieuwe richtingen!

Nieuwe richtingen!
• Art & Craft
• Draagbare Weefsels
• Kunstweefsels
• Professioneel Weven

Voor wie zich meer in het weven wil verdiepen. De weefacademie is een unieke plek om weven te leren.
Theoretisch onderwijs, maar ook praktisch, 220 uur per jaar, met professionele begeleiding.

Er wordt geweven op contramars vloerweefgetouwen.
Naast de opleiding biedt de weefacademie ook workshops en zomercursussen aan.

Meer informatie vind je op weefacademie-sytzeroos.nl

B.L.A.U.W.

Een verkenning van het ambacht blauwverven en blauwdrukken.

Textielmuseum Bussemakerhuis presenteert met trots de nieuwe tentoonstelling B.L.A.U.W. een onderzoek naar de geschiedenis, toepassing en mogelijkheden van blauwverven en blauwdruk. Dit is een ambachtelijke en arbeidsintensieve techniek die veel vakmanschap vereist. Een ambacht, opgenomen op de UNESCO-lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed, dat in Nederland nauwelijks meer wordt beoefend, waardoor deze tentoonstelling de bezoeker de kans biedt om de kunst van natuurlijk verven, textiel en patroonontwerp te ontdekken.

Een internationale tentoonstelling met werk van Experikant (NL), KantelinK (B) en Deutsches Klöppelverband (D), papierkunst van Herman Coppus (NL), Bob Matthyssen (B) en Sabine Jacobs (D) en leden van de Nederlandse Vereniging voor Papierknipkunst.

Het hoofdthema in deze expositie is moderne kant.

De kantklosgroepen gaan uit van de traditionele kantklostechnieken en zoeken binnen de eeuwenoude traditie nieuwe wegen. De kantklossters hebben naast garens gebruik gemaakt van papier en oude kanten die vervaardigd zijn in voorheen de Zuid-Nederlandse Kantfabriek. Iedereen werkt in zijn eigen stijl wat verrassende 3D objecten oplevert. Voor deze expositie is gekozen voor de kleur amethist als bindende factor.

De papierkunstenaars laten werk zien dat niet direct een relatie heeft met kant maar 1 aspect van kant wel in zich heeft: openingen en doorkijkjes. Ook deze kunstenaars werken op zeer verschillende manieren met papier. Herman Coppus heeft een geheel eigen beeldtaal weten te ontwikkelen met een uitgesproken aandacht voor kleur, ritme en lichtwerking. Bob Mathijssen werkt met zelf geschept papier en een speciale droogtechniek waardoor de fraaie vormen ontstaan. Sabine Jacobs werkt tweeërlei: in haar kantkloswerk met garens, papier en metaaldraad en in haar andere werk vormt ze met papier ruimtelijke luchtige objecten.

De Nederlandse Vereniging voor Papierkunst toont tijdens hun jubileumjaar moderne papierknipsels met het thema  ‘Mens en dier’.

Woman before Fashion. Diane von Furstenberg
21-04-23 t/m 07-01-24

De wrapdress, de bekende wikkeljurk, bestaat dit jaar 50 jaar. De ideale gelegenheid voor het Mode & Kant Museum in Brussel om in zijn nieuwe tentoonstelling te focussen op de ontwerpster ervan, Diane von Furstenberg. Een primeur in Europa! Ontdek de inspirerende carrière van deze Brusselse, die het schopte tot internationale modefiguur.

Woman Before Fashion is geen retrospectieve, maar veeleer een vrije benadering van het werk van Diane von Furstenberg. De tentoonstelling laat ons kennismaken met het werk en de persoon van deze vermaarde Belgisch-Amerikaanse modeontwerpster. Via een selectie van meer dan vijftig modellen en uitgebreid illustratiemateriaal start de tentoonstelling bij de mode, om te eindigen bij de vrouw. Tussen het spel van de looks en de confrontatie van de diverse ontwerpen biedt deze unieke tentoonstelling een kijk op de uitzonderlijke carrière van een ontwerpster die begreep wat vrouwen willen.

Beeld: Exposition Diane von Furstenberg. Woman Before Fashion
Tentoonstelling Diane von Furstenberg. Woman Before Fashion
Exhibition Diane von Furstenberg. Woman Before Fashion

In het Fries Museum is de hedendaagse kunsttentoonstelling Seeds of Memory te zien. In deze grote groepstentoonstelling gebruiken kunstenaars sporen van het verleden om verhalen te vertellen. Ze verbeelden herinneringen en geschiedenissen die mogelijk hebben plaatsgevonden of verzonnen zijn, en herstructureren feiten tot een nieuw verhaal. Deze verhalen krijgen vorm in tot de verbeelding sprekend werk waarin uiteenlopende landschappen, dieren, materialen en objecten uitgangspunt zijn. Van de kunstmatige indeling van het dierenrijk tot een verzonnen stad, en van de lange geschiedenis van een adellijk Fries landgoed tot eeuwenoude sporen in het landschap. Met werk van Noor Abuarafeh (Palestina, 1986), Mercedes Azpilicueta (Argentinië, 1981), Maarten Vanden Eynde (België, 1977), Saskia Noor van Imhoff (Canada/Nederland, 1982), Bert Scholten (Nederland, 1988) en Rinus Van de Velde (België, 1983).

Beeld: Mercedes Azpilicueta, De Rebelse Lusthof, 2022, Jacquard textiel (wol, lurex en katoen), collectie Fries Museum, in opdracht gemaakt van Arcadia voor de tentoonstelling Paradys, verworven met steun van het Mondriaan Fonds (detail) Foto: Fabian Samidjono

Reineke Hollander is een schilder die ook werkt met textiel en andere materialen. ‘Other Places’ zijn haar voornaamste bron van inspiratie. Over de jaren had ze naast New York en Marseille ook residenties voor kortere of langere tijd in uiteenlopende plaatsen als Tanzania, Warschau, Jerusalem en New Mexico. Haar oeuvre is zowel qua onderwerp als vorm hierdoor sterk beïnvloed. Individuele werken ontstaan binnen de culturele, politieke en emotionele sfeer van deze locaties, en niet in het minst door ter plekke gevonden materiaal zoals vintage textiel en foto’s, en verloren voorwerpen.

Hollander werkt meestal in series met terugkerende thema’s zoals oorlog, het lot van immigranten, taal verbindend of vervreemdend, en het voorbijgaan van de tijd. In de ArtSpace laat ze een selectie zien uit een aantal recente series.

Openingsreceptie maandag 17 april van 17.30-20.00 uur.

Beeld: Mimi’s Inheritance

Adresgegevens ArtSpace
Arti et Amicitiae
Rokin 112
Amsterdam
Bomen over Bomen
 01 april 2023 - 24 maart 2024
 Almen
Virtual Exhibition International Weaving: Freedom
 01 april 2023 - 31 december 2023
 Online
Seeds of Memory
 15 april 2023 - 24 maart 2024
 Leeuwarden
Woman before Fashion. Diane von Furstenberg
 21 april 2023 - 07 januari 2024
 Brussel
B.L.A.U.W.
 20 mei 2023 - 30 november 2023
 Borne
Textile Now – elke draad een verhaal
 10 juni 2023 - 01 oktober 2023
 Tilburg
Weaving the Words
 01 september 2023 - 15 december 2023
 Amsterdam
Nu te zien in de High Five Art Gallery: Geborgenheid
 10 september 2023 - 22 oktober 2023
 Baarle-Nassau
Textilium Festival
 05 mei 2024 - 12 mei 2024
 Tilburg
0 items | € 0

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en schrijf je in!

Nieuwsbrief