BOMEN OVER BOMEN
door het museumbos, de bomen zien

De boom staat dit jaar centraal en wordt op uiteenlopende wijze gepresenteerd; als een boswandeling langs kunst, verhalen en materialen. Het pad voert langs de prachtige 19de-eeuwse werken van B.C. Koekkoek, de frêle objecten van Stef Kreymborg en sprookjesachtige meubels van K Studio. Drie kunstenaars met ieder hun eigen verhaal van de boom.

Natuurmonumenten en WALHALLAb, een creatieve werkplaats voor jong talent, zijn ieder op hun eigen wijze bezig met bomen.
En natuurlijk laten de Staringen weer van zich horen.

De opening is op zaterdag 1 april 2023 om 15.00 uur, inloop vanaf 14.45 uur.
De officiële opening wordt verricht door Udo Hassefras, regiomanager van Natuurmonumenten.

Beeld: Sassafras van Stef Kreymborg

Vanaf zaterdag 6 mei is er in de Hofboerderij in Wateringen een tentoonstelling te zien met bijzondere textielkunst van collectief TEXT88.

Ooit stond op de plek van de huidige Hofboerderij het huis ‘Hof van Wateringe’, een van de eerste buitenplaatsen in Holland. Getriggerd door deze historie heeft textielgroep TEXT88 ‘buitenplaats’ als thema voor haar expositie in de Hofboerderij gekozen.

Uitgestrekte velden, statige huizen, grote schuren, rijke interieurs, weelderige tuinen, parken om te picknicken, theekransjes en zelfs het kleinste kamertje zijn vertaald in hedendaagse, kleurrijke en vrolijke kunst. De basis van het werk van de leden van TEXT88 is textiel – in de aller breedste zin van het woord – dat gecombineerd wordt met materialen als foto’s, papier, hout, verf en glas.

In de afgelopen jaren is de combinatie textiel met glas de specialisatie geworden van Margot Bekker. Zij laat in deze expositie ook haar meest recente, verstilde glaskunst zien, naast werk waarin glas en textiel harmonisch zijn samengevoegd tot spannende objecten.

Buiten het themawerk rond de buitenplaatsen is er ook ander, individueel werk van de groepsleden te zien. Een ieder heeft haar eigen unieke werkwijze in onderwerp, technieken en materiaalgebruik en dat levert een veelzijdig en boeiend overzicht van hedendaagse textielkunst op.

In een gezamenlijke inspanning zijn er ook nog 88 eigenzinnige vogeltjes gemaakt, die de bezoekers van harte welkom heten!

Waar: De Hofboerderij, Hoflaan 1, 2291CP Wateringen.
Wanneer: elke zaterdag en zondag en 2e Pinksterdag in mei 2023.
Tijd: van 13.30 tot 16.30 uur.

Leden van TEXT88 zijn tijdens de openingsuren aanwezig.

Marianne Kemp presenteert haar ‘Desire to Expand #3’ tijdens de expositie IJKC #7 van IJ Kunst Collectief. ‘Desire to Expand’ is een serie van nieuwe kleurrijke weefkunst in bekende vormen. Elk werk start met een concreet idee, een beeld van hoe het eruit zou moeten zien, maar bij alle werken gebeurt er halverwege iets onverwachts.

Beeld: Horsehair, cotton, wood | 37 x 44 x 2,5 cm

De tentoonstelling Robbie Cornelissen & Karin van Dam. De Onderstroom is een vervolgstap in hun samenwerking. Het laat de resultaten zien van hun onderzoek naar hoe de transitie in de wereld invloed heeft op hun werk. Een belangrijk thema hierin is de veranderende relatie van de mens tot de aarde en de kosmos. Doordat zij elkaar een spiegel voorhouden, komt wat onbewust van invloed is op hun werk naar de oppervlakte. Deze onderstroom wordt zichtbaar in tekeningen, animatiefilms en installaties. In de grote zaal word je ondergedompeld in een illusie van een nieuwe werkelijkheid die ontstaat door de wandvullende projecties in combinatie met een vloerwerk waar vanuit ruimtelijke objecten bewegen. In de andere zalen is het proces van hun samenwerking te zien in ‘confrontaties’ van hun werk die thematisch aansluiten bij de grote zaal.

Deze tentoonstelling is in het Engels.

The weaving group International Weaving presents its second virtual International Weaving Exhibition with the theme ‘Freedom’. Woven art by weavers from Sweden, UK, Italy, France, Belgium and The Netherlands can be seen in the virtual exhibition from 1 April 2023.
For the virtual exhibition, see https://www.artsteps.com/view/63b6cc430049f1b7328b7dd5 and www.weven.eu

Theme ‘Freedom’.
As artists, the freedom to dream and to express those dreams, those inspirations, is vital. As weavers, the freedom to weave ideas together in a physical, tangible form to express something beyond the surface of thread and structure is who we are and what we do.
But with freedom also comes responsibilities – to the environment in our choice of materials; if we dye our threads, which dyes we employ; how we finish our work; how it will be cared for and how it finishes its life – and those are part of freedom too. As ever it is always a balancing act and the freedom to make those choices and to justify them to ourselves and the wider world is part of the work that we create.
In this exhibition you will find highly personal responses to what freedom means to each of us. Please take the time to read the thought and decision processes behind each artist’s work because each philosophy informs the work and leads to a deeper understanding both of the artist and of the art.

Vanaf 10 maart is het werk van Marian Kastelein te zien in The Slaak Rotterdam, a Tribute Portfolio Hotel. In de lobby van het hotel, op de vide en in bar Didot34 is een selectie uit haar uitgebreide portfolio te bezichtigen. Daarnaast zijn grotere objecten te zien in de pop-up exporuimte achter het hotel aan de Jacques Perkstraat.

Na haar opleiding aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht, richting modevormgeving, heeft Marian Kastelein haar eigen ‘handschrift’ gecreëerd en zich ontwikkeld tot internationaal viltster. Sinds 2017 is haar werk op diverse plaatsen geëxposeerd.

De laatste tijd is Marian bezig met diverse experimenten, zoals het werken met bolvormen. ‘De diversiteit die de bolvorm mij biedt in de uitwerking in vilt is voor mij oneindig. De ene keer is dat een zo mooi mogelijke bolvormen vilten; de andere keer onderzoek ik wat er gebeurt als die bolvorm wordt ingedeukt.

Zo ontstond een serie imperfecte bolvormen, en kwam ik bij het thema, Wabi Sabi, of de Schoonheid van de Imperfectie’. Deze zoektocht heeft geleid tot een aantal bijzondere werken waarvan een deel te zien is in The Slaak Rotterdam.

Het werk van Marian Kastelein is tot eind april dagelijks te bezichtigen. Bezoekers kunnen dagelijks binnenlopen aan de Slaak 34; de toegang is gratis.

Iedere zondag (m.u.v. 26 maart) van 13-15 uur is Marjan aanwezig in de Exporuimte aan Jacques Perkstraat. Verder is deze ruimte op afspraak te bezoeken.

Het Wederopbouwmonument aan de Slaak is bij veel Rotterdammers vooral bekend van dagblad Het Vrije Volk, als deelgemeentekantoor Kralingen-Crooswijk, poolcentrum of als (anti)kraakpand. Altijd kwamen hier mensen samen.

Na een uitgebreide verbouwing en renovatie kreeg het gebouw een nieuw leven met een supermarkt in de voormalige drukkerij en een hotel, The Slaak Rotterdam. Het hotel wil een ontmoetingsplek zijn en een podium bieden aan lokale en regionale kunstenaars. Na een eerste geslaagde ‘pop-up expositie’ in 2020 is via Kunstroute Kralingen-Crooswijk een samenwerking ontstaan met Arjen Baas en worden jaarlijks meerdere tentoonstellingen georganiseerd.

De Textielcommissie Nederland organiseert op 6 april 2023 het symposium ‘Lots of Lace’ dat zal plaatsvinden bij het Nieuwe Instituut in Rotterdam.

Eeuwenlang was kant voor de Europese vorstenhuizen, adel en rijke burgers zeer gewild. Het was voor hen het ultieme middel om rijkdom en status te etaleren. De geschiedenis en de ontwikkeling van kant is een fascinerende reis door de tijd. Uiteindelijk wordt rond de eeuwwisseling naar de 19e eeuw, de productie gemechaniseerd met textielmachines die een binair systeem gebruiken, hetzelfde systeem dat ten grondslag ligt aan computers.

Welk ander materiaal is er, dat zijn waarde ontleent aan gaten en holle ruimtes? Kantstructuren zijn een inspiratie voor hedendaagse modeontwerpers en architecten die geïnspireerd door dit weefsel, hun creativiteit en soms high-end-technologie gebruiken om steeds nieuwe vormen en materialen te creëren.

De Textielcommissie heeft een verrassend programma samengesteld, waarin totaal verschillende aspecten van kant aan de orde komen. Het verhaal van kant. Verweven met de geschiedenis, met onze geschiedenis. De lezingen en presentaties van deze dag, gaan in op de geschiedenis, conservering, kunst en design. Op het programma staan onder andere:

Caroline Esgain, Conservator van Mode & Kant Museum (Brussel), Zij vertelt over de geschiedenis van klos en naaldkanten en de industriële productie ervan. Het onderwerp wordt gemarkeerd met Brussels en Vlaamse kanten.

Lucas ter Halle, architect Studio RAP. Hij zal vertellen over de kracht van computerdesign gecombineerd met digitale productiemethoden. Het werk van Studio RAP is bekend van prachtige kantachtige 3D geprinte structuren en façades. Hoe is hij geïnspireerd geraakt door textiel en vezels en hoe ontwikkelt zich zo’n proces?

Frieda Sorber, kunsthistoricus en technoloog, MOMU Antwerpen. Frieda werkte meer dan 50 jaar met kanten en het merendeel daarvan in het MOMU. Kant vormt daar een belangrijk deel van de collectie. Zij neemt ons mee achter de schermen en vertelt over conservatie, restauratie, het fotograferen ervan en hoe het anders en beter zou kunnen.

Jeremy Dessaint, vierde generatie industrieel kantmaker. Atelier Dentelles. Hij vertelt over zijn ervaringen met het restaureren van de enige drie overgebleven machines uit de kantindustrie van Lyon en hoe vergeten ontwerpen opgepakt worden door jonge modeontwerpers en designers.

De Vlaamse textielgroep Et Cetera heeft voor deze tentoonstelling gezocht naar verbinding in hun werk. De technieken die de zeven leden (Lieve Dekeyser, Lieve Jacob, Lieve Smets, Marleen Haezebrouck, Veerle Dupont, Carine Heyligen en Ann Van Dyck) gebruiken lopen uiteen van stofdrukken en batiken tot weven en kloskanten, en ook de materialen waar ze uit putten variëren. Hun werken zijn in maart en april in High Five Art te bewonderen. Lees in dit artikel meer over de tentoonstelling.

Openingstijden: Eerste en derde zaterdag en zondag van de maand 13.00-17.00 uur.

No Rush is een mixed media collectief dat onlangs is opgericht. De kunstenaars van No Rush komen uit verschillende kunstdisciplines en werken met mixed media technieken en ongebruikelijke materialen. Deze groep organiseert bevlogen en prikkelende exposities. Tijdens de weekexposities bij Galerie De Ploegh te Amersfoort houden zij van 9 t/m 14 mei hun tweede tentoonstelling. Deze expositie heeft de titel ‘K I J K, een tentoonstelling voor uitgesproken mensen’. De kunstenaars werken ieder op hun eigen wijze met thema’s die henzelf en/of de wereld om hen heen beheersen. Hedendaagse thema’s die in beelden worden verpakt, waarvan de schoonheid alleen kan worden doorgeprikt als de kijker bereid is zijn oordeel op te schorten, stil te worden en echt te KIJKEN. ‘K I J K’ wordt samengesteld en gemaakt door Marijke Leertouwer, Alexandra Drenth, Fransje Smit, Irma Frijlink, Mathilde Hemmes, Marjolein Burbank en Flox den Hartog Jager.

De Haagse kunstenaar Sara Vrugt (1981) ontwerpt met textiel en draad en een idealistische inslag. Met haar borduurwerken laat ze de mensen met een frisse blik naar het dagelijks leven kijken. In 2020 borduurde Sara met meer dan duizend mensen het kunstwerk Honderdduizend bomen en een bos van draad, op een doek van maar liefst honderd vierkante meter.  Met dit kunstwerk viert de kunstenaar de natuur en het belang ervan. Samen met de deelnemers zette zij kunst in als een vorm van verzet en planten zij levende bomen. In de zoom van het kunstwerk werden zaden van bomen en planten verwerkt. Wanneer het bos geplant wordt in de tuinen van Museum Belvédère in Heerenveen (2024) zal het doek vergaan en door de ontkiemende zaden transformeren in levende natuur. Daarnaast zijn er 100.000 bomen geplant in zowel Nederland, als in de tropen met de partners Gemeente Den Haag en TreeSisters. En wordt er nog steeds doorgeplant. Hieraan bijdragen kan met een donatie via de kassa of de website: www.honderdduizendbomen.nl Vanaf 31 januari t/m 3 juni 2023 zal de tijdelijke tentoonstelling ‘ Honderdduizend bomen en een bos van draad’ met een begeleidende audiotour te ervaren zijn in Stadsmuseum Veenendaal. Tijdens de tentoonstelling zullen diverse activiteiten georganiseerd worden. Houd hiervoor de website www.stadsmuseumveenendaal.nl in de gaten. Tevens zijn er in de VVV/Museumshop diverse artikelen te koop die aansluiten op deze tentoonstelling en bijdragen aan de aanplant van nog meer bomen.

Adresgegevens Stadsmuseum Veenendaal
Kees Stipplein 76
Veenendaal
Leer van vis
 04 september 2021 - 04 juli 2023
 door heel Nederland
Hair Power
 20 mei 2022 - 08 mei 2023
 Rotterdam
Koninklijk borduren
 01 december 2022 - 29 mei 2023
 Tilburg
Boek vol zilverwerk & vrije vogels
 14 januari 2023 - 09 april 2023
 Waalre
Sara Vrugt: Honderdduizend bomen en een bos van draad
 31 januari 2023 - 03 juni 2023
 Veenendaal
Continue This Thread. Karim Adduchi x Tess van Zalinge
 17 februari 2023 - 03 september 2023
 Amsterdam
Connected
 05 maart 2023 - 16 april 2023
 Baarle-Nassau
Marian Kastelein: Wabi Sabi, de schoonheid van de imperfectie
 10 maart 2023 - 30 april 2023
 Rotterdam
De onderstroom
 26 maart 2023 - 12 juni 2023
 Rijswijk
Bomen over Bomen
 01 april 2023 - 24 maart 2024
 Almen
Desire to Expand
 01 april 2023 - 02 april 2023
 Amsterdam
Virtual Exhibition International Weaving: Freedom
 01 april 2023
 Online
Symposium Lots of Lace
 06 april 2023
 Rotterdam
Textiel en Glas in de Hofboerderij
 06 mei 2023 - 29 mei 2023
 Wateringen
K I J K: Een tentoonstelling voor uitgesproken mensen
 09 mei 2023 - 14 mei 2023
 Amersfoort
Verdraaid transparant!
 17 juni 2023 - 30 juli 2023
 Leiden
Textilium Festival
 05 mei 2024 - 12 mei 2024
 Tilburg
0 items | € 0

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en schrijf je in!

Nieuwsbrief