Verbindingen, daar draait het om in Willy Schut haar werk. Verbindingen in de ruimste zin van het woord: industriële en menselijke, open, verbroken, nieuwe en afgesloten connecties. Tot eind juli is Willy’s werk te zien in het Leids Wevershuis. Haar kunstwerken zijn een combinatie van schilderen, appliqueren en vrij machinaal of handborduren. Het zijn composities van afgedankte stukken hout, krantenpapier, gips, en/of plastic met subtiele tinten, waarop ze vrij en intuïtief geborduurd heeft. Alle materialen op en aan elkaar verbonden vormen de huid voor een nieuw werk. In de textiele schilderijen en objecten vertaalt ze haar gedachten.
Deze zomer is in het dorpsgezinde kerkje ’t Lam in Blokzijl de expositie ‘Verandering’ te zien, waarin de vier kunstenaars Alie de Boer, Cathrien Milette, Helma Lok-Hörnemann en Ria Penthum hun werk – bestaande uit assemblages, installaties, fotografie, objecten en textiel – rondom dit thema tentoonstellen.
Alie haalde inspiratie uit afgedankte alledaagse voorwerpen. Met soms fotografie zocht ze naar een nieuwe kwetsbare werkelijkheid. Cathriens werk is een afspiegeling van hoe ze insecten ziet. Hun maat, kleur, tempo en kwetsbaarheid raken haar. Ze werkt met metaal en hars en maakt gebruik van gemengde technieken. Kleine en grote verandering uit het leven die van invloed zijn voor de toekomst bepalen vaak Helma’s werk. Haar getoongestelde werk is ontstaan door het bewerken en/of samenvoegen van textiele materialen, mono-prints en foto’s. Ria beweegt zich tussen verschillende disciplines: ze gebruikt diverse materialen en technieken en is gefascineerd door de diepere gelaagdheid van de mens en natuur. De rode draad in haar werk is de verwondering en verwarring en de mens achter de mens.
Van 27 mei tot 1 november in het Fries Landbouwmuseum in Leeuwarden: de Pleed wol-expo. Je ziet er de geschiedenis van de Nederlandse wol, de prachtige wollen voorwerpen uit verschillende textielcollecties, alles over het wolambacht, maar vooral ook de de prachtige toekomst van wol. De expositie 100% WOL laat de geschiedenis én de toekomst van wol zien als waardevol materiaal voor industrie, in de bouw, voor nieuwe ontwerpers en iedereen die bij wil dragen aan een duurzame wereld.
Beeld: Pleed
STRIKKS organiseert van 15 – 20 augustus 2022 een inspiratieweek: tijdens dagelijkse excursies leer je allerlei bijzondere handbreisteken om de kleuren en de texturen van de stad Maastricht te vangen. Na de excursie werk je je ideeën uit: er zijn allerlei breigarens, breimachines en kleurmaterialen beschikbaar voor het maken van je gebreide proeven. Ervaren en onervaren breiers zijn welkom!
Beeld: STRIKKS
Vanaf vrijdag 18 maart t/m 25 september presenteert Buitenplaats Doornburgh de tentoonstelling Vorm aan de Vecht. In het klooster is werk te zien van diverse gerenommeerde ontwerpers, kunstenaars en fotografen in een bijzondere combinatie van erfgoed en hedendaags design. Curator Nicole Uniquole: “Deze tentoonstelling reflecteert op de bijzondere geschiedenis van deze buitenplaats door het in een nieuw daglicht te zetten.” Er wordt werk getoond van ruim 50 ontwerpers, fotografen, kunstenaars en modeontwerpers zoals Jan Taminiau, Stefan Scholten, Richard Hutten, Wieki Somers, Carla van de Puttelaar & Iris van Herpen en vele anderen.
Beeld: Buitenplaats Doornburgh
In een breed samenwerkingsverband met een indrukwekkend aantal wetenschappers, textiel- en modeontwerpers, zoals Remi Veldhoven en Sjaak Hullekes, onderzoekt het Zeeuws Museum de herkomst én toekomst van 18de- en 19de-eeuwse gebrocheerde damast uit de eigen en andermans collecties. Het textiel is vol toewijding in Norwich (GB) geweven en daarna door, onder meer, de Zeeuwse man met liefde gedragen. De research naar stalenboeken, origineel textiel en kleuranalyses van garens is een ‘work in progress’, dat leidt tot een nieuw hedendaags textielontwerp én een tentoonstelling.
Beeld: Zeeuws Museum
Eén blik op de modegeschiedenis en het is al snel duidelijk dat die spanning tussen verhullen en onthullen beïnvloed wordt door tijdgebonden normen en waarden. Wat mensen in een bepaalde periode denken over het lichaam, schoonheid, seksualiteit, fatsoen, bescheidenheid of gender krijgt vorm in de mode. Hoe? Door juist het lichaam, of delen ervan, te verhullen of het net in de kijker te plaatsen.
Naakt in de mode is dus niet zomaar een trend, maar is nauw verbonden met actuele vraagstukken over het lichaam. DressUndress bekijkt die betekenisvolle lichamelijkheid vanuit verschillende invalshoeken, van de late achttiende eeuw tot vandaag. Ontwerpen van onder andere Vivienne Westwood, Walter Van Beirendonck, Alexander McQueen, Raf Simons, Alaïa, Comme des Garçons, Ann Demeulemeester, Versace, Maison Margiela en Jean Paul Gaultier laten in de expo zien hoe designers de voorbije decennia het lichaam manipuleerden door middel van kleding.
Beeld: Modemuseum Hasselt
Bij High Five Art Gallery is de kunst van de Brits-Nederlandse Cherilyn Martin te zien. Haar werk geeft een goed beeld van het vermogen van de kunstenares om thema’s als herinneringen, herdenken en verdriet te visualiseren. Het kenmerkt zich door sereniteit, verdieping en nuance. Ze gebruikt vaak oud dan wel antiek textiel en gerecycled papier als uitgangspunt voor haar kunstwerken.
Beeld: High Five Art
In deze expositie laten de textielkunstenaars Renee Toonen, Hella van ’t Hof, Janny Mensen en Jolanda van Iersel zien dat textiel de sfeer van portretten kan veranderen. In de ‘fotografische borduursels’ worden soms heel persoonlijke herinneringen verwerkt, zoals foto’s uit familiealbums of zelfgemaakte foto’s die zijn bewerkt met traditioneel borduurwerk. De kunstenaars hebben niet alleen geborduurd op stof maar ook op beton, veren en bladeren.
Beeld: Zin in Oosterland
In het tweede weekend van juni 2022 is Nationaal Park Weerribben-Wieden weer hét textiele hart van Overijssel. Textiel Festival Weerribben wil zoveel mogelijk mensen (jong en oud) laten kennis maken met de wondere wereld van textiel en de prachtige natuur van Nationaal Park Weerribben-Wieden. Bekijk in 3 dagen alles wat (on)bekende textielkunstenaars hebben gecreëerd rondom het thema van het festival “POP-UP!”, op verschillende locaties in en rond Nationaal Park Weerribben-Wieden.
Beeld: Textiel Festival Weerribben