Deze biënnale, die wordt georganiseerd door de Belgische kunststichting Perspektief, presenteert hedendaagse kunst in ambachtelijke materialen van nationale en internationale kunstenaars gericht op multiculturele diversiteit en perspectieven. Installaties, sculpturale constructies, met de hand gemaakt en geweven textiel, kant, toepassingen van traditionele en moderne technieken dragen in deze tentoonstelling bij aan het begrip van hedendaagse textielkunst.

Het tentoonstellingsprogramma creëert kansen voor nationale en internationale kunstenaars en biedt het grote publiek ook een engagement met textielkunst in elke fase van het creatieve proces. Selecties waren gebaseerd op vaardigheid, originaliteit en technisch vermogen. Het samenstellen van de tentoonstelling was zeer de moeite waard; tijdens het proces is er een constante herinnering aan hoe de hedendaagse kunstenaar het dagelijkse leven van textiel beïnvloedt en de werken telkens opnieuw boeiende ideeën en unieke manipulaties van materialen demonstreren. Deelnemers laten dan ook krachtige en creatieve inspiraties zien. Een uitzonderlijke kans om de vooruitgang van hedendaagse textielkunst te laten zien, de internationale breedte van creatieve expressie binnen dit medium.

In deze biënnale zijn alle disciplines, processen en media welkom, zolang de belangrijkste materialen duidelijk geworteld zijn in textiel en omvatten hand- en/of machinaal stikken, weven, inpakken of binden, collages, draad ’tekenen’, oppervlakte ontwerp, breien als evenals haken. Toevoeging van elementen zoals kleurstoffen, verf, papier, hars, was, hout, metaal…. blijven deze kunstenaars eveneens fascineren om uiteindelijk tot verrassende resultaten te leiden.

Gastkunstenaar voor deze editie is de Oekraïense Olga Radionova (Kyiv) voor wie het werken/experimenteren in verschillende media als kunstenaar een must-vaardigheid is als moderne kunstenaar. Haar hart ligt altijd en voor altijd bij beeldhouwkunst doch de voorbije jaren heeft zij een nieuw media gevonden: textielsculptuur. Het mixen van textiel met keramiek, hout, metaal biedt als combinatie ruimte voor experiment – visueel en emotioneel. Deze techniek vergroot ook haar onontbeerlijke communicatie met het publiek. Haar zachte sculpturen zijn een voorbeeld van creativiteit die verder gaat dan traditie. Het is een speelse balans tussen betekenisvol ambacht en bruikbare kunst. In haar tentoongestelde werken ontdekt men een mix van stoffen met hout en metaal wat een emotionele ontlading te weeg brengt, haar manier om haar visie op schoonheid uit te drukken.

Adresgegevens GC Den Breughel
Wespelaarsesteenweg 85
Haacht (België)
Leer van vis
 04 september 2021 - 04 juli 2023
 door heel Nederland
Hair Power
 20 mei 2022 - 08 mei 2023
 Rotterdam
Café Kate: Kate Jenkins
 27 november 2022 - 12 maart 2023
 Rijswijk
Koninklijk borduren
 01 december 2022 - 29 mei 2023
 Tilburg
Metamorfose in beweging
 08 januari 2023 - 19 februari 2023
 Baarle-Nassau
Boek vol zilverwerk & vrije vogels
 14 januari 2023 - 12 maart 2023
 Waalre
Brons en weven
 18 maart 2023 - 19 maart 2023
 Persingen
Verdraaid transparant!
 17 juni 2023 - 30 juli 2023
 Leiden
Textilium Festival
 05 mei 2024 - 12 mei 2024
 Tilburg
0 items | € 0

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en schrijf je in!

Nieuwsbrief