Textielkunst in tijden van corona [online expositie]

Zonder titel, Lut Vandeputte

"Het was een ware uitdaging om gedurende de coronatijd zelf actief te blijven. Ik zette de oude naaimachine op de eettafel en reisde door de wereld... Met een sjaal uit japan, gekregen van mijn japanse textielkunstenares, en een doek, gekocht in Madagascar, maakte ik een eigen mondkapje. Toen ik er klaar mee was, brak de naald. Nadien ging ik veel fietsen met het mooie weer en inspiratie opdoen voor de regendagen: ik kan terug in mijn atelier en ga ervoor."

Conjuros, Ceci Rivera Vera

"Conjuros is een liefdevolle oefening van borduren in quarantaine, luisterend naar de stemmen van vrouwen. Conjuros is een zusterschap, een krachtige kring van vrouwenverenigingen die hun wensen naar het universum verheffen, wetend dat de antwoorden al in ons zitten.
Ceci Rivera Vera, textielkunstenaar en verhalenverteller, werd geboren in Peru. Ze woont in Frankrijk, waar ze verhalen vertelt via vezels. Borduren als manifest is een techniek waarmee ze problemen kan aanpakken waar ze bij betrokken is. Materiaal: jutevezels. Katoen en linnen door natuurlijk verven (indigo). Techniek: handborduurwerk en boro."

Itinerant, Sayan Chanda

"Dit stuk verkent diepgewortelde aannames over ambachtelijke processen door middel van onderzoek naar Kantha, een Bengaalse quilttraditie. Gebruikte vintage quilts zijn ingewreven, gescheurd, gesneden, verouderd en geborduurd met handgesponnen katoenen garen om de gelaagde verhalen te ontrafelen die de kern vormen van ambachtelijke praktijken. Ik heb herhaaldelijk naaien gebruikt om de relatie tussen intentie en toeval te onderzoeken. In deze verwarrende tijden voelt het proces voor het creëren van dit totemische stuk quasi-ritueel-achtig aan en trekt het parallellen met een votiefoffer. Het vertegenwoordigt mijn overtuiging dat ambacht in een wereld die steeds meer in strijd is en in moeilijkheden verkeert, als een universele eenheid fungeert."

If truth is what you are, Piotr Pandyra

"Kunst, zoals algemeen bekend, komt voort uit de behoefte om een ​​vorm en expressie te vinden voor sensaties, gevoelens, indrukken en herinneringen; Ik zou hieraan kunnen toevoegen dat de combinatie van inhoud en vorm een ​​overtuigend en authentiek geheel moet creëren, dat de eigen waarheid van de kunstenaar onthult. De persoonlijke waarheid die de kans krijgt om een ​​gemeenschappelijke, collectieve waarheid te worden voor een aantal ontvangers. "If truth is what you are", is een boek opgedragen aan de Poolse schrijfster Maria Pawlikowska Jasnorzewska."

Dat verdient een bloemetje, Tiny de Graaf

"Als viltkunstenaar ben ik lid van de International Feltmakers Association. Door de redactie werd ons gevraagd om een foto op te sturen van een werk om de mensen in de zorg te bedanken. Ik heb toen meerdere bossen bloemen gemaakt. Op bijgaande foto zie je een samenstelling van bloemen die zijn gemaakt van lappen ongekleurde naald-vilt die eerst door mij zijn geverfd. Een eerbetoon voor de werkers in de zorg. Respect!"

0 items | € 0

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en schrijf je in!

Nieuwsbrief