Andrea Noeske-Porada exposeert met "See and Notice" in High Five Art

De Duitse textielkunstenaar Andrea Noeske-Porada (1954) is bekend van haar bijzondere zelfontwikkelde driedimensionale vilttechnieken. Met recente geometrische viltwerken en papierkunst exposeert ze van 8 maart tot 19 april 2020 in de High Five Art Gallery.

Tekst: Hedda Treffers

Als je kijkt naar de werken van Andrea Noeske-Porada leg je vrijwel onmiddellijk associaties met de geometrische patronen van Escher; niet voor niets een van haar voorbeelden. Aan haar werken van vilt gaan jaren van oefening en studie vooraf.

Textiele klei

"Ik ontdekte het sculpturale potentieel van vilt in 2004. Tot die tijd had ik vilt altijd beschouwd als iets waar je kleding of decoraties van maakt. Het greep me meteen en ik besloot een tweejarige opleiding te volgen om met deze 'textiele klei' te leren boetseren. In de loop der jaren heb ik gaandeweg mijn eigen technieken ontwikkeld. Overigens zie ik mijzelf daarbij meer nog als een beeldhouwer dan als een viltkunstenaar."

Zien en waarnemen

De titel van de expositie – "See and notice" – heeft alles te maken met het fenomeen perceptie. Andrea: "Met dit onderwerp ben ik als kunstenaar al jaren bezig; perceptie heeft zoveel kanten: vervorming, illusie, maar ook zinsbegoocheling. Hier probeer ik op eigen wijze uitdrukking aan te geven."

De “vouw”

De "vouw" speelt bij Andrea een belangrijke rol, zowel in haar viltkunst als in de origami- achtige papierwerken. Zelf zegt ze hierover: "Tweedimensionale geometrische vormen worden op een zodanige manier door een vouw met elkaar verbonden dat ze een ruimte genereren en binnen- en buitenruimte tegelijkertijd verbinden. Omdat de individuele geometrische vormen via de vouw op elkaar inwerken, hebben zelfs kleine vervormingen van de vorm een onmiddellijk effect op het hele object. Voor mij is het proces van in- en uitvouwen de perceptie van de ruimtelijke structuur en even belangrijk als het uiteindelijke object."

Scherpe contrasten

Contrast speelt een belangrijke rol bij Andrea’s materiaalkeuze: "Ik speel graag met de schijnbare tegenstelling tussen de scherpe randen van de geometrische vormen en het zachte en vezelige materiaal om de waarneming op scherp te zetten. Overigens zijn er ook conceptuele, niet-geometrische werken van mij te zien. Die werken zullen in de toekomst zomaar nog kunnen veranderen; dat proces is nog niet afgesloten."

Hoe zie je jezelf als textielkunstenaar?

"Mijn manier van werken is constructief, wiskundig, logisch en analytisch. Het textiele materiaal, evenals papier, belichaamt daarom ideaal mijn artistieke expressie. “Textiel” betekent immers iets (vezels!) dat wordt samengesteld, opgebouwd en ontworpen. Draden en steken moeten volgens logische patronen worden geteld en verwerkt. In die zin voel ik me een textielkunstenaar, maar evengoed een beeldhouwer."

> Naar deze expositie

Hoofdbeeld: Andrea Noeske-Porada met haar werk NoNewsPaper.

Meer

Yarn Connection bij High Five Art Galerie
Meta Heemskerk ‘Collithografie’
De Theatrale werken van Aurélien Finance zijn troosters
De veelkleurige verticale kleurverlopen van Ulrike Martha Zimmerman
0 items | € 0

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en schrijf je in!

Nieuwsbrief