Van vrijdag 14 tot en met zondag 16 juni 2019 vindt alweer de derde editie van Textielfestival Weerribben plaats dat “Vreemde Vogels” als thema heeft. Organisator Antoinette Versteeg: “Wij willen bezoekers de kans geven om kennis te nemen van oude technieken, zodat ze voor een nieuwe generatie behouden blijven.”
Tekst: Wouter de Vries
“Het is nu een heel hectische tijd”, vertelt Antoinette. “De promotiecampagne is op gang gekomen, alle losse eindjes komen nu samen. We zijn allemaal vrijwilligers en doen dit werk voor ons plezier. Met deze derde editie nemen we wel wat bagage mee; de fouten die we de eerste keer maakten, proberen we nu te voorkomen.”
Het festival begint naam te krijgen, merkt Antoinette. “De eerste editie was het leuren om het festival gevuld te krijgen. Nu weten mensen ons te vinden en melden ze zichzelf aan. Dat levert wel druk op, want je wilt kwaliteit blijven leveren, vernieuwende dingen laten zien.”
“We zijn allemaal vrijwilligers en doen dit werk voor ons plezier.”
Gelukkig is er ruimte voor een divers aanbod, want het festivalpubliek bevindt zich in verschillende stadia van ontwikkeling. “Er komen vrouwen die van traditioneel houden en vrouwen die op de drempel staan om dat traditionele los te laten”, vertelt Antoinette. “Vrouwen die geheel vrij werken en vrouwen die alleen maar experimenteren. Met ons festival willen we hen allemaal uitdagen.”
Tijdens het festival vinden er workshops en demonstraties plaats, er is een textielmarkt met kramen en er zijn modeshows. Bovendien worden de veertig ingezonden werken voor de wedstrijd “Pronken met andermans veren” getoond. Ook zijn er tien tot twaalf textielgroepen aanwezig, op het gebied van vilten, mixed media, art quilten en weven. Aan lijnen komen gehaakte, gebreide en met andere technieken gemaakte vogels te hangen – toegestuurd door honderden creatievelingen binnen en buiten Nederland.
Zelf maakt Antoinette deel uit van textielgroep ExQus, die ook tijdens het festival exposeert. “In 2012 heb ik deelgenomen aan Quilten Speciaal en 70% van de deelnemers uit dat jaar zit in deze groep. Loop je als eenpitter vast in je werk, dan stop je algauw. In een groep kun je met mensen over je werk praten, jezelf verder ontwikkelen.”
In het kader van verbinden zijn in aanloop naar het festival ook andere groepen ingezet. Antoinette: “Wij hebben contact gezocht met vrouwen in het asielzoekerscentrum van Luttelgeest. Deze dames hebben wij leren vilten, en met hun gevilte lappen hebben ze prachtige vreemde vogels gemaakt. Mensen met een niet-aangeboren hersenletsel hebben bordjes gemaakt om de fietsroute aan te duiden.”
Antoinette denkt dat het aantal bezoekers de voorgaande jaren zal overtreffen: “Alle toeristische verblijven zijn dat weekend bezet. Mensen hebben ontdekt dat Steenwijkerland een prachtig gebied is, heerlijk om een paar dagen te verblijven. En om het festival te bezoeken.”
Anders dan voorgaande jaren vindt de kaartverkoop niet op een centrale locatie plaats, maar op meerdere plekken. Zo wordt Textiel Festival Weerribben nog toegankelijker. Een kaartje voor een dag kost € 8,-, een passe-partout voor twee of drie dagen € 15,-.
Hoofdbeeld: Antoinette Versteeg in de Weerribben (foto: Sara Muis)