Batikgroep Vis-à-vis: te zien in de High Five Art Gallery

Van 3 maart tot en met 22 april 2019 is in de High Five Art Gallery in Baarle-Nassau werk te zien van batikgroep Vis-à-vis. Deze groep bestaat uit twee Nederlandse en twee Belgische kunstenaars, respectievelijk Ria van Dijk en Els van Baarle, en Rita Trefois en Hélène de Ridder. We spreken Ria van Dijk over deze expositie.

Tekst: Wouter de Vries

De vier kunstenaars zijn eind jaren zeventig begonnen met batikken. Anders dan velen uit die tijd zijn zij dat blijven doen. "Vanaf het eerste moment vond ik batik erg boeiend", vertelt Ria van Dijk over haar ontwikkeling.

Niet uit de losse pols

"Ik heb allerlei cursussen gevolgd voordat ik vanaf 1982 zelf op de zolder van ons huis in Zoetermeer batikles ging geven. Drie jaar later mocht ik lesgeven in dienst van Museum Nusantara te Delft (inmiddels gesloten – red.). Daar werd ik omringd door mensen van de kunstacademie en voelde ik de noodzaak om mij verder te ontwikkelen. Ik besloot om privélessen schilderen te volgen. Dat heb ik drie jaar gedaan. Hierdoor ben ik minder precies en veel expressiever gaan werken. Nu lijkt het alsof mijn werk uit de losse pols is gemaakt, maar er komen veel meer handelingen bij kijken dan bij traditioneel batikwerk."

Ria van Dijk: "Nu lijkt het alsof mijn werk uit de losse pols is gemaakt, maar er komen veel meer handelingen bij kijken dan bij traditioneel batikwerk."

Batikgroep

Els van Baarle kende Ria al van haar tijd bij Museum Nusantara, toen ze samen het Javaans batikken leerden. Ze ontmoette Rita en Hélène tijdens een batiksymposium in China in 1997. Na een batikconferentie in 1999 in Gent is batikgroep Vis-à-vis ontstaan. In 2000 organiseerden de vier hun eerste tentoonstelling samen, en nog steeds exposeren zij met enige regelmaat als groep. Vlak voor de start van de expositie in High Five Art Gallery hebben ze nog geëxposeerd in Tokio, op uitnodiging van de Japanse kunstenaarsvereniging Salon Blanc.

Hélène de Ridder en Els van Baarle

Elke kunstenaar heeft haar eigen inspiratiebronnen. Hélène speelt met woorden in haar werk. Teksten, prikkeldraad en ogen zijn thema’s die haar boeien. Ze houdt van zwart-wit, van grafische details en haarfijne lijntjes. Els van Baarle vindt inspiratie in vroeger tijden, met name de klassieke oudheid. Ruïnes hebben een rijk oppervlak met verschillende texturen, kleuren en sporen die zij vertaalt in stof en papier.

Rita Trefois en Ria van Dijk

De passie voor batik is bij Rita Trefois gegroeid uit opleidingen textielscheikunde en sierkunst. Weidse landschappen en oosterse culturen inspireren haar. Ria verliest zich graag in landschappen. Ze gaat door tot een werk "goed voelt", tot dat ene dingetje dat niet klopt, veranderd is. Maar dat doen ze eigenlijk allemaal. Er is nog een grote overeenkomst: "Alle vier leggen we onze persoonlijkheid in ons werk."

Praktische informatie

De tentoonstelling "Vis-à-vis" is van 3 maart tot en met 22 april 2019 te bezichtigen in de High Five Art Gallery te Baarle-Nassau, elk eerste en derde weekend van de maand geopend van 13 tot 17 uur, of op afspraak. Op 3 maart en 22 april vanaf 15 uur kun je de vier kunstenaars in de galerie spreken.

> Naar de website van High Five Art Gallery

Meer

Ana María Hernando maakt de ongekende mogelijkheden van tule zichtbaar
De veelzijdigheid van werken in textiel te zien in Museum de Kantfabriek
Eva Fàbregas toverde een industriële hal om tot een surrealistisch landschap met amorfe sculpturen
Esther Bornemisza - “Approaches” Modern Fiber Art
0 items | € 0

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en schrijf je in!

Nieuwsbrief