Ben Cuevas breit over serieuze zaken met een snufje humor en ironie

De breikunst van de Amerikaanse Ben Cuevas raakt aan belangrijke thema’s, zoals hiv-besmetting en genderidentiteit. Hij wil positieve sociale verandering creëren: “Ik beschouw het als een voorrecht dat ik, als kunstenaar, andere mensen kan betrekken bij de kwesties van politieke en sociale rechtvaardigheid.”

Tekst: Marta Kargól

Het werk van Ben getuigt van een bijzondere kennis van anatomie: “Ik was altijd gefascineerd door de innerlijke werking van het lichaam. Formeel heb ik op school nooit anatomie gestudeerd, het is gewoon iets wat voortkomt uit een levenslange belangstelling. Ik doe altijd veel onderzoek, ik bestudeer afbeeldingen in boeken en tijdschriften.”

“Als je mensen aan het lachen kunt maken, kun je mensen laten luisteren.”

Geen patronen

Wanneer Ben genoeg bronnen heeft, gaat hij onmiddellijk aan de slag met breien. “Ik maak nooit patronen voor mijn sculpturen”, vertelt Ben. “Dat duurt veel te lang. Bovendien is elk gebreid kunstwerk uniek.”

Autobiografisch

Het werk van Ben is sterk autobiografisch: “Aangezien ik hiv-positief ben, komt dit aspect van mijn identiteit in mijn kunst naar voren. Wat ik precies wil zeggen over hiv varieert per kunstwerk. Mijn installatie Knit Veins is een hommage aan hiv-positieve kunstenaars die mij voorgingen, zoals Ron Athey en David Wojnarowicz. In PILLows probeer ik mensen bewust te maken van de nieuwste hiv-preventiemethodes.”

Twitter-discussies

“In Twitterstorm lever ik kritiek over de regering van Trump die veel te weinig doet om hiv en aids te stoppen. Op elk stuk staat een tekst van 140 letters geïnspireerd op echte Twitter-discussies. De stukken zijn gemaakt met de breimachine, omdat het past bij de thema van het werk: technologie en internet.”

Gender en identiteit

In het kunstwerk Masculine Feminine reflecteert Ben op de binaire sekse-identiteit. Hij verklaart: “Bijna niemand is volledig mannelijk of volledig vrouwelijk, maar onze cultuur heeft te lang mensen geforceerd in een van de twee hokjes te laten passen en zich te houden aan rigide gendernormen’.

Scheppingsmythe

Wat betreft de compositie is Masculine Feminine ook geïnspireerd door de Aristophanes-scheppingsmythe waar man en vrouw ooit één waren. Deze mythe werd verteld in de queer rockmusical Hedwig and the Angry Inch. De techniek krijgt hier ook een bijzondere betekenis. Ben legt uit: “Historisch gezien is breien een vrouwelijk activiteit en daarom werd het vroeger door feministen bekritiseerd. Tegenwoordig is dit anders: breien betwist traditionele gendervoorstellingen.”

Humor

Hoewel Ben met zijn kunstwerken moeilijke en pijnlijke thema’s behandelt, bevatten ze bijna altijd een snufje humor en ironie. “Mijn vriendin, kunstenaar Annie Sprinkle, zei ooit: ‘humor is het beste medicijn’, en ik ben het met haar eens. Als je mensen aan het lachen kunt maken, kun je mensen laten luisteren.”

Hoofdbeeld: Ben Cuevas, Knit Veins, detail

> Naar de website van Ben Cuevas

Meer

Haken en breien, het feministische statement van Louise Pappageorge
Gemengde gevoelens over ons online leven – Pauline Nijenhuis in expositie Folding Ambivalence
Van vorm veranderende sculpturen van Lou Baker
Natalia Martinez combineert vakmanschap met kunst in creatieve vrijheid
0 items | € 0

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en schrijf je in!

Nieuwsbrief