Bezoek textielstad Kortrijk: Museum Texture en nog 3 tips

Vele plekken in Kortrijk getuigen nog van het rijke textielverleden van deze Vlaamse stad, bijvoorbeeld Museum Texture. De rivier de Leie, de vlasvelden en Site D'Hondt zijn ook zeker een bezoekje waard. Lees onze vier tips voor textielstad Kortrijk.

Tekst: Olu Vandenbussche

Tip 1: Museum Texture

Geen betere plek om je bezoek aan Kortrijk te beginnen dan bij Museum Texture. Dit voormalige vlasverzendhuis werd in 1912 door de Britten gebouwd en was tot in de jaren vijftig in gebruik. Tijdens de Eerste Wereldoorlog namen de Duitse bezetters alle postduiven uit de regio in beslag en brachten ze hier onder. Tweehonderd getufte duiven verspreid over het museum herinneren aan deze donkere periode. Ze zijn ontworpen door de Nederlandse Christien Meindertsma.

Leiekamer

De Leiekamer op de eerste verdieping biedt een mooi overzicht van de textielgeschiedenis van de streek. Bekijk zeker ook de documentaire Metamorfose van een landschap. Je zal versteld staan van de invloed die de textielsector hier op elk aspect van het leven heeft gehad!

“In juni veranderen de vlasvelden in een blauwe bloemenzee”

Schat- en Wonderkamer

De Schatkamer op de tweede verdieping herbergt de unieke kant- en damastcollectie van Museum Texture en kreeg net een make-over. In de Wonderkamer op de begane grond vind je dan weer een interactieve tentoonstelling over de vele toepassingen van vlas die zeker ook kinderen kan bekoren.

Damast

Damast is een weeftechniek uit het Midden-Oosten; de naam verwijst naar de Syrische hoofdstad Damascus. Bij deze techniek worden figuren "wit op wit" en glanzend op mat ingeweven. Daardoor kun je ze slechts bij een bepaalde lichtinval goed zien en dus moeilijk fotograferen.

Kortrijkse wevers

Eind-vijftiende eeuw raakte damast in Noord-Europa bekend. Kortrijkse wevers vervingen de dure zijde door linnengarens die even fijn waren en ook een mooie glans hadden. Hun weefsels werden gekenmerkt door symmetrie en een ongelooflijk gevoel voor detail. Ze slaagden erin om hele veldslagen, jachttaferelen en bijbelverhalen te reproduceren.

Collectie damastlinnen

Museum Texture beschikt over een unieke, internationaal vermaarde collectie damastlinnen. Om die tot leven te wekken, deed het museum een beroep op lichtkunstenaar Alexander Stragier. Hij gebruikte videomapping, licht- en animatietechnieken om de damastfiguren te visualiseren, wat een adembenemend schouwspel oplevert.

Tip 2: Picknicken aan de Leie

Heb je na je bezoek aan Museum Texture honger gekregen? Dan kun je iets eten in Kaffee Damast, de gezellige bistro van het museum. Bij mooi weer kun je ook picknicken langs de oevers van de Leie in de omgeving van de Broeltorens. Deze vormen een van de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad en zijn samen met de Artillerietoren de enige overblijfselen van de middeleeuwse stadsomwalling. Vroeger konden toeristen en bewoners onvoldoende van deze omgeving genieten omdat de afstand tot het water te groot was en ze vol geparkeerde auto’s stond. Daarom werden de kades onlangs volledig heraangelegd naar het voorbeeld van de Graslei in Gent.

Tip 3: Site D’Hondt

Site D’Hondt is een historisch gebouw dat een mooi overzicht biedt van de Vlaamse vlasindustrie in de negentiende en twintigste eeuw. Het complex bestaat uit een negentiende-eeuwse boerderij met schuren opgetrokken rond een centraal plein. Veel boeren verhuurden vroeger grond aan vlasarbeiders en bouwden dergelijke schuren voor de opslag van vlas. Een van de gebouwen heeft een speciaal torentje. Het is een tabaksast waar de tabaksbladeren vroeger te drogen werden gelegd voor ze werden versneden. Verder kun je er een van de grootste warmwaterroterijen uit de streek en twee zwingelarijen – een handmatige en een mechanische – bewonderen. Site D’Hondt is gratis te bezoeken, en ligt op 15 kilometer fietsafstand van het centrum van Kortrijk.

Tip 4: Fietsen langs bloeiende vlasvelden

In juni veranderen de vlasvelden één maand lang in een blauwe bloemenzee, een prachtig zicht! Halverwege juli wordt de vlas geoogst en op het land te roten gelegd. In september zie je dan weer hier en daar vlas drogen in typische vlaskapellen.

Fietsroutes

Museum Texture bracht de ongeveer 1600 resterende vlasvelden in Vlaanderen in kaart en stelde ook verschillende fietsroutes samen die je langs deze velden voeren. Je kunt ze downloaden of gratis afhalen aan de balie van het museum. Opgelet: wil je de blauwe vlasbloempjes zien, dan moet je wel vroeg opstaan. Ze bloeien namelijk enkel in de voormiddag!

Meer

Diana Yevtukh borduurt steken van hoop in bomen en muren
De blikopeners van Karen Pompe zijn blikvangers
Kwetsbaarheid, geweld, delicatesse, spanning en nostalgie in het werk van Deniz Kurdak
Tribute to Karina van Vught - A Life Dedicated to Fiber Art
0 items | € 0

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en schrijf je in!

Nieuwsbrief