Blog: Exposeren: wanneer wel, wanneer niet?

Je werk exposeren, dat hoort er wel bij als je kunstenaar bent, toch? Maar waar laat je je kunst zien als beginnend kunstenaar? Er zijn volop groepsexposities waarvoor je werk kunt insturen, in binnen- en buitenland. En er zijn kunstmarkten en kunstbeurzen waar je een stand of kraam kunt huren.

Tekst: Marjolein van der Stoep

Voor deelname aan de meeste exposities moet je betalen. Je bekostigt dus eigenlijk je eigen expositie. Logisch, denk je misschien, want de organisatoren maken ook kosten voor advertenties, drukwerk, misschien een catalogus. Dat klopt, maar denk je dat de vormgever en drukker van de catalogus hun werk gratis doen? De schoonmaker van de expositieruimte krijgt wel betaald, maar kunstenaars (om wier werk de expositie draait) moeten betalen om hun werk te ‘mogen’ laten zien. Vreemd, vind je niet?

“Liever gratis exposeren? Denk dan aan bibliotheken, ziekenhuizen, winkeletalages"

Vergoeding en verzekering

Goed, exposeren kost dus vaak geld, dat is een nadeel. Soms maak je kans op een prijs, dat is leuk. Maar soms betaal je een inschrijfbedrag en wordt je werk afgewezen, dat is wel erg wrang. Als je werk wel wordt geselecteerd, is er vaak veel onduidelijk:

  • Is je werk tijdens de expositie verzekerd?
  • Krijg je een vergoeding als jouw kunstwerk wordt gebruikt in reclamemateriaal?
  • Is het een verkoopexpositie, en zo ja, welk percentage van de verkoopprijs moet je afdragen aan de organisatie of galerie?

Is er een catalogus, en zo ja, krijg je die gratis?

Bij een kunstmarkt of kunstbeurs heb je die dingen zelf in de hand, maar betaal je overheadkosten als de beursruimte en de PR.

Op een kunstbeurs kost een kleine stand al snel € 500,-, plus extra’s als elektriciteit en inschrijfkosten. Er komt flink wat publiek, maar het is natuurlijk niet zeker dat je werk verkoopt.

Als je moet kiezen of je wel of niet aan een expositie deelneemt, kun je denken aan deze drie vragen:

  1. Geeft het je plezier?
  • Je leert je publiek beter kennen, je kunt praten over je werk met geïnteresseerde mensen. Het thema van de expo spreekt je erg aan, of misschien ken je veel mensen die meedoen.
  1. Is het goed om bekendheid te verwerven?
  • De locatie of expositie staat goed op je c.v., je werk komt in een mooie catalogus tussen bekendere kunstenaars
  1. Levert het geld op?
  • Je kunt meeliften op een publiciteitscampagne, op die beurs wordt goed verkocht, je krijgt een deelnamevergoeding, of je haalt er misschien cursisten mee binnen.

Kun je deze drie vragen met ‘ja’ beantwoorden? Dan is het zeker de moeite waard om mee te doen. Twee keer ‘ja’? Dan kun je het zeker overwegen. Met één ‘ja’ is er twijfel, maar zou je het om die ene reden toch kunnen doen. Geen enkele ‘ja’? Dan niet doen.

Gratis exposure

Toch liever gratis exposeren? Denk dan aan bibliotheken, vitrines in ziekenhuizen, meubelzaken, winkeletalages enzovoort. Zie je ergens een lege plek aan een muur of een vitrine met kunst, stap op de eigenaar af, maak een afspraak en laat je portfolio zien! De mini-textieltriënnale in Angers is trouwens ook gratis.

> Lees hier ook Marjolein van der Stoeps blog 'Kunst te koop! Maar hoe bepaal je je prijs?' 

Hoofdbeeld: Stef Kreymborg, "Klaagmuur van eenzame sokken".

> Naar de website van Stef Kreymborg

Meer

De reis van Hedy Tjin’s meterslange tapijt over het Groningse slavernijverleden
De natuur is de leermeester voor het werk van Mique Huijbregts
Sarah Haskel bewerkt op diverse manieren materialen uit haar directe omgeving.
Mandy Coppes-Martin maakt broos werk dat krachtig is
0 items | € 0

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en schrijf je in!

Nieuwsbrief