"Cultural Threads" vol verhalen over textiele objecten

In haar kinderjaren woonde Jessica Hemmings in Yogyakarta. Al snel leerde ze dat de wereld groter is dan alleen haar familie. Hoe die wereld er precies uitziet, en waarom, is een thema waarmee ze zich haar leven lang bezighoudt, onder andere als professor Visual Culture in Dublin. Van haar hand verscheen onlangs Cultural Threads: Transnational Textiles Today.

Tekst: Edith Rijnja

In Cultural Threads behandelt Jessica Hemmings de vraag hoe wij omgaan met ingewikkelde culturele invloeden, hybride culturele identiteiten en migratie van ideeën - én wat daarvan terug te zien is in de textielpraktijk. In dit boek staan textielobjecten nadrukkelijk centraal, in het kader van dit artikel geven we twee voorbeelden.

"Tegenwoordig symboliseert de kano vooral de drugshandel"

Inga-dessins op een kano

De houten kano van kunstenaar Jorge Lizarazo die de omslag siert, is zo’n object dat vele verhalen vertelt. Van oorsprong is het een transportmiddel van de Inga, een inheems volk in Colombia. Dat gebruikte de kano om mee te vissen en om eten mee te vervoeren in de jungle. Tegenwoordig staat de kano vooral symbool voor de drugshandel. Door de kano met een gekleurd glaskralenweefsel in traditionele Inga-dessins te bekleden, zorgde Lizarazo voor een poëtisch eerherstel.

Marionetten over kruistochten

In Cultural Threads haalt Jessica de Egyptische kunstenaar Wael Shawky aan. Hij laat marionetten de geschiedenis van de kruistochten vertellen vanuit een Midden-Oosters perspectief, met personages die klassiek Arabisch spreken. Zo toont Shawky aan dat er meerdere perspectieven op die geschiedenis, en op geschiedenis in het algemeen, mogelijk zijn.

Cultural Threads zit vol interessante verhalen over textiele objecten die een rol spelen bij de vorming van culturele identiteiten.

> Naar de website van Jessica Hemmings

Meer

Haken en breien, het feministische statement van Louise Pappageorge
Gemengde gevoelens over ons online leven – Pauline Nijenhuis in expositie Folding Ambivalence
Van vorm veranderende sculpturen van Lou Baker
Natalia Martinez combineert vakmanschap met kunst in creatieve vrijheid
0 items | € 0

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en schrijf je in!

Nieuwsbrief