Doe deze workshops tijdens het Textiel Festival Leiden in 2020

Tijdens het Textiel Festival Leiden in 2020 worden verschillende ééndaagse workshops gegeven door kunstenaars van nationale en internationale faam. Op drie verschillende plaatsen in Leiden kun je een dag vol inspiratie beleven. Een bijzondere techniek of een andere manier van ontwerpen leren kennen en… natuurlijk andere textielliefhebbers ontmoeten!

Tekst: Nienke Smit

Het programma voor de dagworkshops tijdens het Textiel Festival Leiden is rond. Op zaterdag 14 december 2019 om 12:00 uur start de kaartverkoop voor deze workshops, samen met de Early Bird-entreebewijzen voor de Pieterskerk. In dit artikel presenteren we een selectie van vier workshops die je tijdens het Textiel Festival Leiden kunt gaan volgen.

Workshop: beeldhouwen met vilt

De in Canada woonachtige Marjolein Dallinga gaat in de experimentele workshop “Fossiel: beeldhouwen met vilt” de bewustwording van de ervaringen met het beeldhouwen met wolvezels ontdekken en verdiepen. Het is een ontdekkingstocht met vervormingen en
technieken om erachter te komen hoe en waarom we juist dit medium kiezen. Het accent van deze workshop ligt bij de reis en bij het loslaten van ideeën over het eindresultaat.

Workshop: glas snijden en breken

Beeldend kunstenaar Fleur van den Berg leert je technieken om glas te snijden en breken. Ze beschikt over een uitgebreid kleurenpalet in glas. Na afloop gaan de stukjes in de oven om ze te smelten, dat noemen we ‘glas fusen’. Zodra het glas is afgekoeld wordt het naar je toegestuurd. De glazen stukjes kun je verwerken in een textielwerkstuk door het in te sluiten, te lijmen of bijvoorbeeld door gebruik te maken van de openingen die zich erin hebben gevormd.

Workshop: sieraden maken met textiel

Floor Max laat zien hoe je textiel en textieltechnieken kunt gebruiken om sieraden te maken. Na een korte introductie over het moderne sieraad ga je snel zelf aan de slag. Aan de hand van korte opdrachten oefen je verschillende technieken en probeer je een aantal materialen uit. Na de middagpauze kun je een idee uitwerken tot een sieraad. De nadruk in deze workshop ligt op experimenteren en het opdoen van nieuwe ideeën.

Workshop: leer de tamboereertechniek

Anna Bolk had jarenlang haar eigen bruidscouture-atelier. Daarna werkte zij op het atelier van Jan Taminiau aan het ontwikkelen van kledingvormen voor collecties en het maken van couture voor klanten. In 2019 heeft Anna de borduuropleiding in Parijs op het hoogste niveau afgerond. Tijdens het Textiel Festival 2020 geeft Anna een workshop in de tamboereertechniek.

Naast deze vier workshops vinden er tijdens het Textiel Festival Leiden nog dertien andere workshops plaats. Er zit vast en zeker iets voor je tussen! Het Textiel Festival Leiden vindt plaats van 13 tot en met 16 mei 2020.

> Meld je aan voor een workshop

> Meer over het Textiel Festival Leiden in 2020

Meer

Haken en breien, het feministische statement van Louise Pappageorge
Gemengde gevoelens over ons online leven – Pauline Nijenhuis in expositie Folding Ambivalence
Van vorm veranderende sculpturen van Lou Baker
Natalia Martinez combineert vakmanschap met kunst in creatieve vrijheid
0 items | € 0

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en schrijf je in!

Nieuwsbrief