Zo kan je op een duurzame manier kleding maken

Het is je vast niet ontgaan: duurzaamheid wordt steeds belangrijker in onze maatschappij. Steeds meer mensen willen daarom bijdragen aan een betere wereld en zelf kleding maken is een uitstekende manier om dat te doen. Met deze 4 handige tips kan je zelf duurzame kleding maken die niet alleen uniek is, maar ook bijdraagt aan een betere wereld.

Tip 1. Investeer in goede apparatuur of koop tweedehands
Goede naaimachines en naaibenodigdheden zijn onmisbaar als je op een duurzame manier kleding wilt maken. Je betaalt er vaak wat meer voor, maar daar staat tegenover dat deze van betere kwaliteit zijn. Zo kan je langer blijven naaien en voorkom je dat je geliefde naaimachine na een paar keer al stuk gaat.

En wist je dat deze machines vaak ook veel minder stroom slurpen? Zo wordt energie besparen een fluitje van een cent! Heb je geen geld voor nieuwe naaispullen of wil je een nóg duurzamere keuze maken? Dan kan je natuurlijk ook kiezen voor tweedehands apparatuur en materialen. Marktplaats staat er vol mee.

Tip 2. Kies alleen voor duurzame textielproducten
Wil je duurzame kleding maken? Ga dan voor stoffen die gemaakt zijn van bijvoorbeeld biologisch katoen, hennep, linnen of bamboe. Deze stoffen zijn over het algemeen veel beter voor het milieu omdat ze minder schadelijke chemicaliën bevatten. Ook is er bij de productie minder water en energie nodig. Bovendien gaan deze stoffen langer mee dan synthetische stoffen.

Een andere manier om aan duurzame stoffen te komen is door voor ‘deadstock’ stof te kiezen. Dit zijn stoffen van kledingmerken, die overblijven doordat er te veel van is besteld. Ze worden meestal vernietigd, maar gelukkig zijn er steeds meer stoffenwinkels die ze opkopen en doorverkopen. Zo krijgen de stoffen een tweede kans en kan je energie besparen, doordat ze niet opnieuw geproduceerd hoeven te worden.

Is de kleur van je stof niet helemaal naar wens? Verf deze dan op een duurzame manier die niet schadelijk is voor het milieu.

Tip 3. Upcycle!
Nog duurzamer dan stoffen kopen is je eigen stof hergebruiken. Heb je nog een oude spijkerbroek of trui in de kast hangen? Dan kan je daar prima een nieuw kledingstuk of iets anders van maken. Van een oude spijkerbroek kan je bijvoorbeeld een leuke tas maken en een oude trui kan je omtoveren in warme wanten of pantoffels voor de winter. Zo maak je iets duurzaams en unieks!

Tip 4: Kies voor tijdloze ontwerpen
Kleding trends zijn leuk, maar ook grillig. Wat nu ‘in’ is, kan volgend seizoen alweer verouderd zijn. Wil je een nieuwe outfit? Kies bij het maken van je kledingstukken dan voor tijdloze ontwerpen. Denk bijvoorbeeld aan neutrale en effen kleuren en simpele en strakke vormen. Tijdloze kledingstukken raken nooit ‘uit de mode’ en gaan lange tijd mee. Zo draag je bij aan een duurzame wereld.

Duurzaam thuis
Zelf kleding maken is leuk en bovendien onwijs duurzaam! Wil je ook in op andere manieren in huis bijdragen aan een duurzame wereld? Kijk dan eens naar je energieleverancier. Energie vergelijken is een mooie manier om inzicht te krijgen in de kosten, maar ook in de duurzame extra diensten die soms door leveranciers worden aangeboden.

Goed nieuws voor iedereen die van plan is om over te stappen! Vanaf 1 juni 2023 kun je bij verschillende energieleveranciers namelijk weer een vast energiecontract afsluiten.

Meer

Haken en breien, het feministische statement van Louise Pappageorge
Gemengde gevoelens over ons online leven – Pauline Nijenhuis in expositie Folding Ambivalence
Van vorm veranderende sculpturen van Lou Baker
Natalia Martinez combineert vakmanschap met kunst in creatieve vrijheid
0 items | € 0

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en schrijf je in!

Nieuwsbrief