Ebony Patterson bundelt boosheid en onmacht in extravagante bandana’s

Na exposities in Amerikaanse universiteitsmusea is Ebony Pattersons monumentale quilt Of 72 (2012) nu te zien in het nieuwe kunstcentrum Het HEM in Zaandam in de expositie "Chapter 1NE". Dit kunstwerk met 72 + 1 gedecoreerde bandana’s wordt ongetwijfeld een éénentwintigste-eeuws icoon tegen stuurloos geweld.

Tekst: Chris Reinewald

Ondanks het feit dat ze nu in de Verenigde Staten woont en werkt, blijft de Jamaicaanse multimediakunstenaar Ebony G. Patterson (1981) haar Caribische reggae-eiland trouw. Zowel qua thematiek en als qua materiaalkeus. Ebony werkt weliswaar met video, maar ook met traditionele appliqueer- en borduurtechnieken.

Bandana's

Haar wandinstallatie Of 72 bestaat uit 73 vierkante bandana’s. Een bandana is een soort zakdoek die je om je hoofd knoopt, voor je mond of om je nek draagt. Amerikaanse gangsta’ rappers trekken een bandana strak om hun hoofd, wat Pattersons keus voor deze zakdoek verklaart.

"Een geïsoleerde bandana hangt boven hartverscheurende, onbeantwoorde vragen"

Zakdoek vol verdriet

In 2010 vielen soldaten en politieagenten in de Jamaicaanse hoofdstad Kingston het "Shower Posse"-drugshoofdkwartier van Christopher "Dudus" Coke binnen. Ze schoten in het wilde weg 72 mannen en een vrouw dood. Algauw rezen twijfels of zij bij het drugskartel hoorden. Hun identiteiten bleven onbekend, zelfs bij Amnesty International. Patterson liet hun – hoewel oncontroleerbare – portretten digitaal op textiel afdrukken en plaatste ze midden op een bandana. Ze bedekte het gezicht tot onder de neus en ging los met borduursels, lovertjes, opnaaibloemetjes en passementen.

Hartverscheurend

Naast de kleurige installatie hangt een geïsoleerde bandana boven hartverscheurende, onbeantwoorde vragen: "Hadden jullie ouders? Of zelf al kinderen? Wat voor werk deed je? Vrijetijdsbesteding? In een Dancehall dansen op de vibes van Beenie Man, Bounty Killer, Vybz Kartel? Lievelingseten en -kleur? Had je eigenlijk iets met het drugskartel te maken? Was je alleen toen ze je dood maakten? Wie hield van jou? Wie was jij?" Patterson bundelt haar verdriet, boosheid en onmacht in extravagante bandana’s, die je met vochtige ogen naar je eigen zakdoek doen grijpen.

De expositie "Chapter 1NE", met onder meer het werk Of 72 van Ebony Patterson, is te zien tot en met 1 september 2019 in Het HEM in Zaandam.

Hoofdbeeld: Ebony G. Patterson, Of 72, digitale print op handversierde bandana, 53 x 53 cm (courtesy: Monique Meloche Gallery, foto: Chris Reinewald).

> Naar de expositie "Chapter 1NE"

> Naar de website van Ebony Patterson

Meer

Haken en breien, het feministische statement van Louise Pappageorge
Gemengde gevoelens over ons online leven – Pauline Nijenhuis in expositie Folding Ambivalence
Van vorm veranderende sculpturen van Lou Baker
Natalia Martinez combineert vakmanschap met kunst in creatieve vrijheid
0 items | € 0

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en schrijf je in!

Nieuwsbrief