Expo “Wonderland” met werk van Alexandra Drenth: te zien in de High Five Art Gallery

Wie het werk van Alexandra Drenth bekijkt en vervolgens het idee erachter hoort, zal vast verbaasd zijn over het grote contrast. Want terwijl haar werken bruisen van kleur, mooie bloemen en planten, gaan erachter juist treurige gevoelens schuil. ‘Ik heb momenteel een somber wereldbeeld’, aldus Alexandra. Juist dat heeft alles te maken met de paradijselijke schoonheid die ze in haar werk zoekt.

Tekst: Angela van Paasen

Sierra Leone

Nog tot en met 16 juni zijn Alexandra’s textiele collagestukken en handborduurwerken te zien in High Five Art Gallery. In haar creaties zien we veel mensfiguren terug, net als planten en bloemen. Een ervaring uit haar jeugd die Alexandra zelf omschrijft als “kleine aardverschuiving”, vormt hiervoor een belangrijke inspiratie. “Als kind heb ik een tijdje in Sierra Leone gewoond. Een korte periode, maar ik heb er veel mooie herinneringen aan. De natuur, dieren, het klimaat, de planten, ons huis: alles was er mooi. Ik merk dat nu die ervaringen steeds meer terugkomen. De natuurbeleving, het een willen zijn met de natuur voel ik steeds sterker.”

“Ik zoek naar de mooie dingen in het leven om me beter te voelen en te schuilen voor het slechte”

Kop in het zand

In haar werken gaan de mensfiguurtjes op in de natuur. Het is Alexandra’s manier om haar stille hoop uit te drukken dat de natuur weer de overhand krijgt. “Ik vind het verschrikkelijk wat er met de aarde gebeurt door toedoen van mensen: vervuiling, klimaatverandering… Het loopt de spuigaten uit. De natuur is ongelofelijk sterk, maar mensen willen haar alleen maar beheersen. We zouden ons er juist aan moeten aanpassen.” Haar werk vormt tegelijkertijd een troost: “Ik zoek naar de mooie dingen in het leven om me beter te voelen en te schuilen voor het slechte. Het is een beetje als je kop in het zand steken, maar ik vind ook dat dat mag. Mensen hebben troost nodig.”

Hergebruik

Het werk van Alexandra is in de galerie samengebracht met de “Beschermengelen” en glaskunst van Ineke Smienk. “Het combineert mooi met mijn werk”, vindt Alexandra. “Er is een afwisseling in materialen, maar tegelijkertijd past het bij elkaar omdat we beiden veel doen met recycling.” Alexandra werkt het liefst met gebruikte materialen die ze gekregen of tweedehands gekocht heeft. “Deze verwerk ik in collages tot een nieuw geheel. Door de materialen uit de context te halen en ze om te vormen, wordt eigenlijk alles bruikbaar. Inmiddels heb ik mijn verzamelde materialen opgebruikt dus richt ik me meer op handborduren. Dingen maken met je handen vind ik fascinerend. Het proces, de tijd nemen om iets op te bouwen en zo echt verweven raken in het werk, dat vind ik te gek.

De tentoonstelling “Wonderland”, met werk van Alexandra Drenth en Ineke Smienk is nog tot en met 16 juni 2019 te bezichtigen in de High Five Art Gallery te Baarle-Nassau, elk eerste en derde weekend van de maand geopend van 13 uur tot 17 uur, of op afspraak.

> Naar de website van High Five Art Gallery

Meer

Haken en breien, het feministische statement van Louise Pappageorge
Gemengde gevoelens over ons online leven – Pauline Nijenhuis in expositie Folding Ambivalence
Van vorm veranderende sculpturen van Lou Baker
Natalia Martinez combineert vakmanschap met kunst in creatieve vrijheid
0 items | € 0

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en schrijf je in!

Nieuwsbrief