Expositie "Modest Fashion": de overtreffende trap van mode

Het Stedelijk Museum Schiedam introduceert het fenomeen "Modest Fashion": bescheiden, respectvolle vrouwenmode. "Modest" staat voor vrouwelijk, elegant, niet strak, bloot of kort maar met een hoge halslijn, lange mouwen en een nooit vormeloze pasvorm. Ondanks deze beperkingen gaan modest-modeontwerpers los met prachtige stoffen, exotische motieven en draperie.

Tekst: Chris Reinewald

Gastcuratoren Rajae El Mouhandiz en Alexandra van Dongen maakten een gelaagde tentoonstelling met daarin mode en videokunst. Zelfs popster Anouk komt voorbij in een schalkse verkleedpartij-videoclip. De boodschap: er valt voldoende vrijheid of individualiteit in je kleding te leggen, al ben je moslima, orthodox-joodse of behoudend-christelijk. Toch “bekeerde” ook Taylor Swift, de Amerikaanse popzangeres zich tot modest kleedgedrag.

Elegant gesneden

Elegante gewaden met geometrisch gecombineerde signaalkleuren van het Engelse label Layeur openen de show. Ze doen denken aan de heldere stijl van Frans Molenaar. Hoger in de markt mikt het modehuis Chanel (Karl Lagerfeld) met haar Cruise Collection Dubai op de gefortuneerde Golfstaten. De zomercollectie 2019 komt met veel lagen en kleur en uitbundige, ornamentele motieven. Opvallend is het elegant, gesneden silhouet, zoals Coco Chanel de twintigste-eeuwse, westerse vrouw van haar tent-achtige kleedgedrag bevrijdde.

"Zelfs popster Anouk komt voorbij in een schalkse videoclip"

Pailletten en brokaat

Dichter bij de roots zijn de knetterende dessincollages van Vlisco-waxstoffen, verwerkt in deconstructivistische jurken. De Nigeriaanse ex-advocate en couturière Lisa Folawiyo laat de jurken maken door lokale naaisters in Lagos. Ze naaien er ook nog kristallen, pailletten en kraaltjes op. De Belg Christian Wijnants werkt met Arabische teksten ("verlangen" of "vertrouwen") op "streetwise" sjaals en omslagdoeken. Met wat vouwen en draperen kun je ze ook als rok, jurk of topje dragen.

Showstopper

En de showstopper? Zonder meer de prachtig gedetailleerde lente/zomercollectie 2020 die de Marokkaanse Saïd Mahrouf speciaal voor Schiedam ontwierp. Door luxe brokaten stoffen met ambachtelijke borduursels en franjes te draperen beslist de draagster zelf hoe bescheiden ze haar lichaam accentueert – of niet.

> Naar deze expositie

Hoofdbeeld: uit de collectie van Saïd-Mahrouf, detail (foto: Chris Reinewald).

Meer

Haken en breien, het feministische statement van Louise Pappageorge
Gemengde gevoelens over ons online leven – Pauline Nijenhuis in expositie Folding Ambivalence
Van vorm veranderende sculpturen van Lou Baker
Natalia Martinez combineert vakmanschap met kunst in creatieve vrijheid
0 items | € 0

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en schrijf je in!

Nieuwsbrief