Expositie: Yves Saint Laurent & Catherine Deneuve in Museum No Hero

Vier je tijdens deze bijzondere zomermaanden vakantie in eigen land? Combineer dan een mooie fietstocht door het Overijsselse landschap met een bezoek aan het Museum No Hero in Delden. In het historische pand uit 1726, omringd door een schitterende tuin, is daar onder andere de tentoonstelling “Yves & Catherine, une histoire d’amour” te zien.

Tekst: Edith Rijnja

Op 22-jarige leeftijd, in 1965, ontmoette de Franse actrice Catherine Deneuve de ontwerper Yves Saint Laurent (toen 29 jaar) voor het eerst. Voor een bezoek aan de Britse koningin Elisabeth was zij op zoek naar een bijzondere jurk. Met een knipsel uit de ELLE van een oudere YSL-collectie gaat de jonge actrice naar zijn atelier. Ondanks dat het om een ouder ontwerp gaat, besluit Saint Laurent de jurk met rood geborduurd voorpand opnieuw voor haar te maken. Het werd het begin van een levenslange vriendschap. Ook werden ze zakenpartners en ontwierp hij haar garderobes voor verschillende films.

Privégarderobe

Het No Hero Museum heeft op een veiling de hand weten te leggen op twintig creaties van Yves Saint Laurent uit de privégarderobe van de Franse actrice. Die stukken worden in het museum getoond, aangevuld met bruiklenen uit andere musea waaronder de unieke Mondriaanjurk uit het Rijksmuseum, ontworpen voor Barones Gabriëlle van Zuylen van Nijevelt (1933-2010).

Binnenwerk

Een informatieve film geeft de bezoeker een inkijkje in het binnenwerk van de ontwerpen. Je ontdekt hoe sluitingen verstopt zitten onder de grote strik van een elegante, zwarte cocktailjurk. In de avondjapon van indigoblauwe zijdechiffon uit de laatste collectie van Saint Laurent uit 2002, liggen, in uiterst verfijnd handwerk, de vele haakjes en drukkertjes verscholen om de jurk zo mooi mogelijk te laten uitkomen.

Le gros grain

Bovendien maken we kennis met het geheim van een haute couture strapless creatie, ‘Le gros grain’, oftewel het ribslint. Dit band, toegepast in het binnenwerk van de avondjurk, zorgt voor de stabiliteit in de jurk. De drager kan schitteren en hoeft zich geen zorgen te maken over een afzakkende strapless jurk. Het zijn details om van te smullen in de ogenschijnlijk eenvoudige creaties van Yves Saint Laurent. De expositie is nog tot en met 31 augustus 2020 te zien!

Hoofdbeeld: Zaalopstelling "Yves & Catherine, une histoire d’amour" in Museum No Hero Yves Saint Laurent (foto: Marieke Dijkhof).

> Naar deze expositie

Meer

Yarn Connection bij High Five Art Galerie
Meta Heemskerk ‘Collithografie’
De Theatrale werken van Aurélien Finance zijn troosters
De veelkleurige verticale kleurverlopen van Ulrike Martha Zimmerman
0 items | € 0

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en schrijf je in!

Nieuwsbrief