Felle kleuren en symmetrie bij het borduurwerk van Ea ten Kate

Haar geborduurde vormen zijn mysterieus, magisch en vrouwelijk. De Nederlandse, momenteel in Zweden gevestigde kunstenaar, Ea ten Kate (1981) lijkt te hebben ingezoomd op exotische bloemen, een effect dat wordt versterkt als er meerdere bij elkaar hangen. Kenmerkend zijn ritme, patronen, gebruik van felle kleuren en -combinaties en vaak symmetrie. Haar werk stemt je vrolijk.

Tekst: Dorothé Swinkels

Een belangrijke inspiratie voor Ten Kate, vertelt ze, is de aangeboren rijke en gevarieerde rituele en religieuze beeldtaal van verschillende culturen. Het gaat haar niet zozeer om de betekenis van bepaalde objecten, oervormen en -patronen, maar om het feit dat ze overal gebruikt worden en dat iedereen, ongeacht culturele achtergrond, de waarde, betekenis en het belang ervan blijkt te herkennen.

Professionele obsessie

Na een aantal jaren met diverse beeldende bezigheden maakte Ea naar aanleiding van een “Talisman Dress” die ze in Istanbul zag haar eigen Talisman Jacket, waarin ze zeefdruk en textiel combineerde. Ze vertelt: "Geïnspireerd door deze combinatie van kunst en textiel kwam ik terecht op de masteropleiding textiel in Zweden en… ik was opeens textielkunstenaar." Daarnaast erfde ze, rond de tijd dat ze de masteropleiding startte, van haar oma onder andere een doos vol perlé-garen en begon te experimenteren met borduren. Het werd een professionele obsessie.

“Hier in Zweden kan ik van mijn werk leven.”

Werkwijze

Liefst werkt ze spontaan, kijkt wat er onder haar handen ontstaat. Ze vertelt: "Ik teken direct op de stof, een lijn of vorm, en bouw het beeld op aan de hand daarvan. Voor grotere werken schets ik eerst, liefst in situaties waar ik dat kan doen zonder nadenken, bijvoorbeeld tijdens een vergadering of telefoongesprek." Aan de hand van een bepaalde kleur waar ze op dat moment zin in heeft kiest ze haar andere kleuren. Vooraf "inkleuren" kan ze niet, ze moet het “in het echt” zien. De borduurtechniek die ze gebruikt en die ze zichzelf met vallen en opstaan aanleerde is Aari-work, een voorloper van tambour/ lunéville borduurwerk.

Utopie

Ea vertelt: "Zweden is een bijna utopisch land voor kunstenaars, handwerk is op een vanzelfsprekende manier onderdeel van de kunst. De interesse in kunst is hier groot en breed. Ik kan hier van mijn werk leven, en daar ben ik Zweden eeuwig dankbaar voor!"

Ea’s werk is te zien tijdens de november kunstmaand Ameland, in de molen in Hollum. De kunstmaand heeft een connectie met Scandinavische kunstenaars en dat is ze, nu ze woont en werkt in Zweden.

> Naar de website van Ea ten Kate

> Naar de website van de kunstmaand Ameland

Hoofdbeeld: Ea ten Kate, Nurge.

Meer

Haken en breien, het feministische statement van Louise Pappageorge
Gemengde gevoelens over ons online leven – Pauline Nijenhuis in expositie Folding Ambivalence
Van vorm veranderende sculpturen van Lou Baker
Natalia Martinez combineert vakmanschap met kunst in creatieve vrijheid
0 items | € 0

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en schrijf je in!

Nieuwsbrief