Het wereldproject van Line Dufour

De Canadese kunstenaar Line Dufour is het brein achter: “Fate, Destiny and Self Determination”. Kunstenaars van over de hele wereld leverden, om mee te werken aan bovengenoemde installatie, pixelachtige vormen aan, gemaakt in een textiele techniek. Voor dit langlopende project hebben tot dusverre al 507 mensen uit 42 landen 842 vormen ingestuurd. Een activiteit die zeker uitkomst biedt in deze onheilspellende en turbulente tijden. Wie volgt?

Tekst: Dorothé Swinkels

Alle deelnemers aan Lines installatie vormen een deeltje in een internationaal en multicultureel web; een herinnering aan het multiculturele erfgoed van textieltradities.
De installatie bestaat uit drie delen. Line Dufour weefde het eerste paneel (152 x 91 cm). Een tweede paneel (152 x 46 cm) werd door Line ontworpen en geweven door wevers, variërend van onervaren en amateur tot professional. Dit refereert aan de traditie waarin veel wevers tegelijkertijd of in verschillende stadia een tapijt uitvoeren.

Het laatste, tussen de eerder genoemde panelen geplaatste, deel bestaat uit de tot dusver 842 onregelmatige pixelachtige vormpjes die in, per expositie wisselende opstelling, gepositioneerd worden.

Inzendingen welkom

Wanneer een vorm (voor het tussendeel) binnenkomt, documenteert Dufour deze en plaats die op de Facebookpagina van het project, inclusief informatie over de deelnemers, zoals hun (eventuele) website en andere opmerkingen die ze hebben gemaakt over het project of over hun werk en/of leven. Elke vorm wordt ook gepost op Instagram @tapestryline en Twitter @tapestry_line. De installatie blijft zich uitbreiden omdat er voortdurend nieuwe vormen arriveren. Inzendingen zijn welkom!

"Ik hoop dat kijkers zich realiseren hoe een kleine actie zo'n groot resultaat kan opleveren"

Reizende expo

Inmiddels is de reizende co-installatie al op twaalf plekken over de wereld te zien geweest, afgelopen jaar nog twee keer in Duitsland. Het is een interactieve installatie die er op elke locatie anders uitziet, telkens worden de vormpjes anders geplaatst, aangepast aan de ruimtelijke mogelijkheden. Een, inmiddels indrukwekkende, lijst met alle namen van deelnemers completeert elke tentoonstelling.

Diepe indruk

Toen Line met de installatie op de textielbiënnale in Uruguay was, raakte ze geroerd door de manier waarop mensen uitten hoe indrukwekkend het was om deze co-creatie te zien en zich te realiseren hoeveel deelnemers, textieltechnieken en materialen er waren. Line: ‘De uitdrukkingen op hun gezichten en hun woorden vertelden me hoezeer ze onder de indruk waren. Ik hoop dat kijkers zich realiseren hoe een kleine actie een groot resultaat kan opleveren, hoe geweldig andere mensen zijn en dat we samen grote dingen kunnen bereiken, want dit project zou niets zijn zonder hun deelname.

> Wil je deelnemen? Neem contact op via: linedufour.tapestry@gmail.com.
> Naar de facebookpagina van het project
> Naar de Instagrampagina van het project

Hoofdbeeld: Line Dufour, “Fate, Destiny and Self Determination”.

Meer

Ana María Hernando maakt de ongekende mogelijkheden van tule zichtbaar
De veelzijdigheid van werken in textiel te zien in Museum de Kantfabriek
Eva Fàbregas toverde een industriële hal om tot een surrealistisch landschap met amorfe sculpturen
Esther Bornemisza - “Approaches” Modern Fiber Art
0 items | € 0

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en schrijf je in!

Nieuwsbrief