Hoe is het Zeeuws Textiel Collectief ontstaan en hoe werken ze samen?

Tijdens Textiel Plus Arts & Crafts in november 2018 waren inzendingen te zien ten behoeve van de wedstrijd die wij vanuit TxP organiseerden. Eén opvallende inzending was die van het Zeeuws Textiel Collectief. Vanaf 1 februari 2019 is in GalerieGerritse in Middelburg nieuw werk van deze zevenkoppige groep te zien. Hoe is dit collectief ontstaan en hoe werken ze samen? Deze vragen stelden we aan Marijke Leertouwer, lid van het Zeeuws Textiel Collectief.

Tekst: Ilse Molenaar

Waar komt jullie naam vandaan?

“Acht jaar geleden is het Zeeuws Textiel Collectief opgezet door Saskia Kruit. In eerste instantie was het collectief een groep Zeeuwse kunstenaars met een voorliefde voor vilten. Er werd gezocht naar een naam, elk lid woonde in Zeeland. Hieruit ontstond het 'Zeeuws Vilt Collectief'.”

“Al snel werd er met andere textiele technieken geëxperimenteerd en werd de naam veranderd in Zeeuws Textiel Collectief. Het is een allesomvattende naam, geen fantasienaam. We wilden begrijpbaar maken wie we zijn en waar we vandaan komen.”

Hoe is deze groep textielkunstenaars bij elkaar gekomen?

“Het Zeeuws Textiel Collectief wordt gevormd door de textielkunstenaars Tini van Bebber, Etuschka Benschop, Klaske Jasperse, Marijke Leertouwer, Corry Loogman, Willeke van der Stel en Nelie Zoetemeijer- van der Nol. ­Ieder lid van onze groep is gedreven in haar werk, zo ook Etuschka Benschop, die er sinds dit jaar is bijgekomen. We zijn allemaal actief bezig met textielkunst en bereid om er andere dingen voor opzij te zetten. We exposeren jaarlijks als groep in Nederland.”

“Het is belangrijk dat je je eigen stijl volgt en niet klakkeloos de techniek van de ander overneemt”

Hoe ontstaat bij jullie een idee?

“Wij komen vijf a zes keer per jaar samen, telkens bij iemand anders thuis, iedereen neemt dan eigen werk mee. We bespreken dan aan welke expositie we mee willen doen, welk thema we willen uitlichten en verdiepen ons in nieuwe of beproefde technieken. We verschillen van elkaar, omdat we allemaal met eigen materialen en technieken werken.”

“Wanneer we samen een ‘workshop’ organiseren gaan we aan de slag met een textiele techniek waar een van ons mee werkt. We proberen altijd een verbindende factor te vinden zodat we op een expositie geen losse projecten maar een echt samenwerkingsproject kunnen tonen.”

Wat is de verbindende factor in jullie komende groepsexpositie?

“De laatste keer dat we bij elkaar kwamen gingen we aan de slag met de kartonnagetechniek, een techniek waar Nelie Zoetemeijer-van der Nol vaak mee werkt. Deze techniek vormt de kern van onze aankomende expositie 'Gedachten' in GalerieGerritse waar we een serie kastjes en doosjes exposeren met daarin fijne textielobjecten. Het is belangrijk dat je je eigen stijl en werkwijze volgt en niet klakkeloos de techniek van de ander overneemt. We hebben allemaal een eigen ‘handtekening’ die getoond mag worden.”

Wat is de meerwaarde van een collectief naast het individuele kunstenaarschap?

“Door af en toe mee te gaan in de denkwijze van een andere kunstenaar, en af te wijken van je eigen technieken, ontdek je meer en dat brengt je verder. Je blijft niet in je eigen hokje. We leren van elkaar en het werken met diverse textiele technieken leidt steeds weer tot een uitdaging. Zo ook voor de Textiel Plus Arts & Crafts-wedstrijd in de Brabanthallen in Den Bosch. Een van ons kwam op het idee om hieraan deel te nemen, waarna de eerste gedachte was ‘je kan toch niet met zijn zevenen mee doen aan zo’n klein projectje’.”

“In het werk ‘Aan de vloedlijn’ wilden we de achtergrond van het collectief uitbeelden. Daarom hebben we ervoor gekozen om de Zeeuwse kustlijn uit te beelden. De zeven kleine objectjes vormen samen een geheel.”

De expositie “Gedachten” is van 1 februari t/m 9 maart 2019 te zien in GalerieGerritse in Middelburg.

> Bekijk de Facebook pagina van Zeeuws Textiel Collectief 

> Ga naar de website van GalerieGerritse

0 items | € 0

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en schrijf je in!

Nieuwsbrief