Kate Jenkins combineert humor met perfectie

Haar werk is speels en tovert vaak een glimlach op gezichten. Wat ze ook breit of haakt, of het nu een doosje frites, een blik sardientjes of een doosje kikkers is, haar werk getuigt van vakmanschap en hang naar perfectie. Het alledaagse, vooral eten, heeft de Engelse kunstenaar Kate Jenkins altijd gefascineerd. Inmiddels heeft ze zich voornamelijk gespecialiseerd in de reproductie van voedingsmiddelen. 

Tekst: Dorothé Swinkels

Ze begon lang geleden alledaagse dingen – zoals fish and chips – opnieuw “uit te vinden in textiel”. Ze haakt en breit inmiddels al jaren van het gewone iets bijzonders met behulp van garens, vaak pailletten en een dosis humor. De zes woorden waarmee ze zichzelf omschrijft zijn: obsessief, inventief, hardwerkend, gepassioneerd, humoristisch en misschien een beetje vreemd.

"Werken met textiel betekent vaak iets uit niets creëren"

Humor en schoonheid

Door de jaren heen heeft Kate veel tijd besteed aan het ontwikkelen van eigen technieken en ideeën. Haar technische vaardigheid en het plezier dat ze in elk werk probeert te injecteren staan garant voor een item waarin schoonheid gekoppeld is aan positief stemmende humor. Kate vertelt: ‘Het werken met textiel betekent vaak iets uit niets creëren. Ik hou van de manier waarop je iets moois kunt maken van een koon garen en wat steken.’

Kate’s bakkerij

Kate: ‘Mijn moeder en zus zijn, omdat we hetzelfde gevoel voor humor hebben, mijn grote inspiratiebronnen. Een gesprek wat we hebben kan later onderwerp voor een kunstwerk worden. Mijn kleinere werken maak ik meestal spontaan, afhankelijk van wat me op dat moment aan het lachen maakt en ook van wat ik eet!’ vertelt Kate, ‘vaak inspireren eet- en restauranttrends mij en ik bezoek graag nieuwe plekken om inspiratie op te doen.' Voor haar grotere projecten kiest Kate een thema. “Kate’s Bakes” (2019) bijvoorbeeld is een bakkerij gevuld met allerlei lekkers. Kate wil er mee over de wereld toeren en het aanbod in haar “bakkerij” aanpassen aan het land waar wordt geëxposeerd. Tot nu toe is dat Spanje (Barcelona), Engeland en Hong Kong.

Nagebootst

Ze vindt het vervelend dat andere kunstenaars de eer opstrijken voor werk dat ‘geïnspireerd’ is door iets wat zij in haar lange loopbaan heeft bedacht, maar ze vindt dat je: ’altijd door moet gaan, dat je ideeën en projecten origineel moeten zijn’. Op mijn vraag of ze een droom heeft die ze graag zou willen vervullen, antwoord Kate: ‘Dat doe ik al!’

> Naar de website van Kate Jenkins

Hoofdbeeld: Kate Jenkins, Cake o’clock.

Meer

Yarn Connection bij High Five Art Galerie
Meta Heemskerk ‘Collithografie’
De Theatrale werken van Aurélien Finance zijn troosters
De veelkleurige verticale kleurverlopen van Ulrike Martha Zimmerman
0 items | € 0

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en schrijf je in!

Nieuwsbrief