“Kleur” thema TxP (Textiel Plus) 249

TxP (Textiel Plus) 249 staat in het teken van “Kleur”. “Kleur heeft de kracht om iemand in een werk te zuigen”, aldus Rachel Hayes, met wiens werk we het nummer openen. Daar zijn wij het helemaal mee eens. Er zijn zoveel verhalen over kleur te vertellen. TxP 249 verschijnt op donderdag 22 augustus 2019.

Tekst: Wouter de Vries

Je kunt je bijvoorbeeld toeleggen op het gebruik van één kleur. “De impact van de kleur rood is groot”, vertelt Monali Meher die objecten inpakt met een rode wollen draad. En wat is de culturele betekenis van kleur? Een aantal textielliefhebbers bezocht het weefdorp Ock Pop Tok in Laos en bracht dit voor TxP (Textiel Plus) in kaart.

Bauhaus

We openen dit nummer met een interview met Monika Stadler, die vertelt over haar Bauhaus-moeder Gunta Stölzl naar aanleiding van een tentoonstelling in Wall House #2 van het Groninger Museum. “Mijn moeder was erg gekant tegen het woord ‘Bauhaus-stijl’. Dat vond ze te oppervlakkig en een beetje commercieel”, aldus Stadler.

Kleurrijk

In het magazine komt een hoop kleurrijk werk aan de orde; de bonte quilts van Andrea Alonge, de kleurexplosies van Maria A. Guzmán Capron, de urban quilts van Amy Ahlstrom en de textiele statements van Aurora Molina. We tonen het atelier van Marijke Leertouwer en zochten Hinke Schreuders op die vertelt over haar werk Works on paper #41.

Cover

Het beeld op de cover getiteld Marine target is gemaakt door Meg Roberts Arsenovic. In het magazine en op onze website (artikel volgt) vertelt zij over haar onderzoek naar de koloniale en geologische geschiedenis van de staat Virginia, dat de basis vormt voor haar kleurrijke werk van nepbont op papier.

Japanse prenten

Ook een bijzonder verhaal is dat van Minke van de Zande. Zij maakte textiele reproducties van oude Japanse woodblockprenten. Hoe zij haar onderzoek naar kleurgebruik heeft aangepakt, lees je in dit nummer. Op onze website lees je over haar maakproces.

Festival en wedstrijd

Kleur is het alomvattende thema. Niet alleen van dit nummer, ook van de Textiel Plus Wedstrijd die wij organiseren. Je kunt je nog aanmelden tót 16 september. Doen! We geven ook kleur aan het Textiel Plus Festival dat van 14 tot en met 16 november 2019 in de Brabanthallen in Den Bosch plaatsvindt. Kom ook!

Meer

Natalia Martinez combineert vakmanschap met kunst in creatieve vrijheid
De compacte gehaakte creaties van Luisa de Santi
Julia Couzens
Yarn Connection bij High Five Art Galerie
0 items | € 0

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en schrijf je in!

Nieuwsbrief