Lucy Sparrow vult supermarkten met aaibare producten

‘Doet u mij maar een onsje vilt.’ Het is een zin die je waarschijnlijk alleen in de pop-up supermarkten van de Britse kunstenaar Lucy Sparrow kunt horen. Haar winkels zijn volgepakt met fluffy paprika’s, zachte flessen ketchup en aaibare ham in blik. Alles is voor een zacht prijsje te koop, want haar werk is niet elitair, maar bedoeld voor iedereen.

Tekst: Sandra Mackus

Haar eerste kunstinstallatie in de vorm van een buurtwinkel, gevuld met handgemaakte, vilten producten, dateert uit 2014. Spoedig volgden er meer. Bij alle installaties is de aandacht voor details opvallend. Het maakt Sparrows projecten – die elk uit duizenden afzonderlijke producten bestaan – overweldigend. Niet voor niets krijgt de kunstenaar tegenwoordig hulp om haar installaties te kunnen verwezenlijken.

New York

Afgelopen oktober opende de kunstenaar een supermarkt met zo’n 30.000 vilten producten in het Rockefeller Center in New York. Vanwege de mondaine context heeft ze er een delicatessenzaak van gemaakt, die van haar eerdere buurtwinkels verschilt. De schappen met sigaretten, snoeprepen en schoonmaakartikelen zijn in haar Delicatessen on 6th vervangen door een patisserieafdeling met gebak, een visafdeling met kreeft en een luxe kaasafdeling.

"De installaties van Sparrow zijn vaak zo succesvol, dat ze soms eerder moeten sluiten, omdat de voorraad op is"

Zolang de voorraad strekt

De tijdelijke installaties van Sparrow zijn vaak zo succesvol, dat ze soms eerder moeten sluiten, omdat de voorraad op is. De heldere kleuren, de herkenbare verpakkingen en de lachende gezichtjes op onverpakte producten, maken haar werken vrolijk en aandoenlijk. Hoewel vilt vooral door kinderen wordt gebruikt en weinig door kunstenaars, is de materiaalkeuze praktisch. Vilt kreukt niet en is in alle kleuren van de regenboog beschikbaar.

Vilten wereld

Naast vilten levensmiddelen, bootst de Britse kunstenaar ook toeristische trekpleisters als het Vrijheidsbeeld en Stonehenge na in vilt, alsook vervoersmiddelen, beroemde kunstwerken, dieren, erotische tijdschriften, sportartikelen en wapens. Het liefst zou ze in haar atelier – dat toepasselijk ‘The Felt Cave’ wordt genoemd – de hele wereld in vilt willen nabootsen. Hoewel dit project wellicht wat ambitieus is, lijkt ze al een heel eind op weg.

> Naar de website van Lucy Sparrow

Hoofdbeeld: Lucy Sparrow, 'Best of British'.

Meer

Yarn Connection bij High Five Art Galerie
Meta Heemskerk ‘Collithografie’
De Theatrale werken van Aurélien Finance zijn troosters
De veelkleurige verticale kleurverlopen van Ulrike Martha Zimmerman
0 items | € 0

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en schrijf je in!

Nieuwsbrief