Malin Bobeck Tadaa verjongt het weefvak met "smart" installaties

 

Met haar weefsels creëert de Zweedse kunstenaar Malin Bobeck Tadaa (1986) grensverleggende interactieve installaties. Zij gebruikt voor haar sprankelende en afwisselende werk “smart” textiel. Traditionele textielmaterialen en -technieken gecombineerd met relatief ongebruikelijke optische vezels, stroomgeleidend koperdraad en nieuwe technologie.

Tekst: Dorothé Swinkels

Malin laat zich inspireren door werelden in de diepzee, de ruimte of in de verbeelding. Ze creëert werk dat in wisselwerking staat met de bezoeker, waarin deze wordt aangemoedigd om de stof waarvan de installatie is gemaakt, aan te raken en te laten veranderen. Daarmee faciliteert ze een ervaring, een magische wereld die iets communiceert dat afwijkt van het dagelijks leven.

Optische vezel

"De optische vezels waar ik tijdens mijn traditionele textielstudie mee in aanraking kwam hebben een voor mij interessant aspect van mogelijkheid tot verandering", vertelt de kunstenaar. "Als je ze bijvoorbeeld aansluit op een kleurveranderende LED zijn de mogelijkheden eindeloos. Hoewel ik mijn weefsels combineer met technologie wil ik de sfeer en tactiliteit van textiel behouden. En ook al gebruik ik bijvoorbeeld optische vezels of stroomgeleidend koperdraad, ik combineer die altijd met traditionele textielvezels zoals katoen, polyester of wol. Daarnaast gebruik ik nieuwe soorten garens zoals krimpgaren en thermoplastisch garen om ruimtelijkheid in mijn stoffen te creëren."

“Eerder al ontwikkelde ze ‘intelligente’ stoffen voor autostoelen”

Technologie

Malins dromen en ideeën zijn veelomvattender dan haar kennis van elektronica. Om haar projecten te realiseren werkt ze daarom bij het toepassen van nieuwe technologie samen met experts op het gebied die haar helpen met geavanceerde mogelijkheden zoals augmented reality en microcomputers die geprogrammeerd kunnen worden om te reageren op menselijke prikkels. Zeker is dat Malin met haar aanpak het weefvak verjongt en een nieuwe context voor de verworvenheden van de ingenieurswetenschap creëert. Eerder al ontwikkelde ze “intelligente” stoffen voor autostoelen waarbij de kleur verandert wanneer de auto versnelt.

Schaalmodel

Malin vertelt: "Als ik een project start maak ik een schaalmodel van de installatie en daarna weef ik de stof die, door materiaal en techniek, geschikt is om ervoor te gaan gebruiken. Ook zorg ik ervoor dat de elektronica verborgen is voor de kijker omdat ik het belangrijk vind dat de ervaring niet wordt verstoord door zichtbare elektronica of LEDs."

> Naar de website van Malin Bobeck Tadaa

Hoofdbeeld: Malin Bobeck Tadaa, uit de serie "Emerging Sensation" (foto: Yann Houlberg Andersen).

Meer

Ana María Hernando maakt de ongekende mogelijkheden van tule zichtbaar
De veelzijdigheid van werken in textiel te zien in Museum de Kantfabriek
Eva Fàbregas toverde een industriële hal om tot een surrealistisch landschap met amorfe sculpturen
Esther Bornemisza - “Approaches” Modern Fiber Art
0 items | € 0

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en schrijf je in!

Nieuwsbrief