Minke van de Zande over het maakproces van “Surimono in Silk”

Stap 6: Vierkante knoop

En dan moet de vierkante knoop nog gemaakt worden… Ik dacht dat dit een artistieke vrijheid van Yashima Gatukei was, maar vierkante knopen blijken echt te bestaan. Ik vind er één op YouTube, alleen heeft deze niet de lusjes die de knoop bij het boekentafeltje wel heeft. Na wat oefenen op de vierkante knoop lukt het na enkele uren prutsen om er lusjes aan te laten hangen.

Stap 7: Zijde opspannen

Vervolgens span ik voor de allereerste keer een lap zijde op in een speciaal gemaakt borduurraam. Ik dacht altijd dat zijde zou scheuren, maar tijdens een dag Japans borduren bij Cosy Corners ervaar ik dat zijde sterk genoeg is om op te spannen. En ik vind een combinatie van de Japanse manier van opspannen en de manier van Broderie d’art, waardoor ik een prachtig strak werkveld krijg waarop ik de achtergrond kan gaan aanleggen.

Stap 8: Borduren

Hier ben ik bijna klaar met het borduren van het gedicht, de bladeren en de lijnen, bijvoorbeeld rond de kamerschermen en bij de boekenlast. Bij elke lijn kijk ik welke kleur of kleurcombinatie het beste past. En dan bestaan er, ook op de achtergrond, enorm veel lijnen. Om te voorkomen dat er gaatjes in het werk komen, gebruik ik magneetjes om de stof en draden op hun plek te houden. Dat werkt erg goed.

Stap 9: Hulpverbindingen

De kimono is klaar. Nu kan ik controleren of alle kleurlagen, de uitsparingen en gaten op de goede plek zijn uitgemeten en getekend. Alles klopt! Dat geeft moed voor de volgende prent uit de serie, want ik moet er nog zes. Met deze allereerste prent ben ik nu wel over de helft. Er zijn nog hulpverbindingen te zien van de lichtblauwe stof; die zullen bij het vastzetten van de kimono allemaal verdwijnen.

Stap 10: Bloemmotieven breien

Het maken van het bloemmotief kost me hoofdbrekens. Wat zijn de juiste instrumenten om zo klein te breien? Deze foto laat het maakproces goed zien. Ik heb met een stop- en bolletjesnaald van mijn oma meer dan tweehonderd bloemblaadjes gebreid van goudkleurig, zilverkleurig en koperkleuring metallic garen. Vier steken recht, vier steken averecht, vier recht en dan minderen, twee zijdes bij elkaar halen en afhechten. Vijf blaadjes bij elkaar vormen één bloemetje. Elk blaadje kost ongeveer 50 centimeter draad.

Meer

Minke van de Zande over het maakproces van “Surimono in Silk” [3/3]
0 items | € 0

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en schrijf je in!

Nieuwsbrief