"Mixed media" thema TxP (Textiel Plus) 255

In dit nummer van TxP (Textiel Plus) over mixed media aandacht voor kunstenaars die soms heel ongebruikelijke materialen en technieken met elkaar combineren. Hier doen we een kleine greep uit de inhoud! Het magazine verschijnt op 20 februari 2021.

Tekst: Wouter de Vries

Annelies Slabbynck

Annelies Slabbynck combineert textiel graag met klei, maar ook met bijenwas en zoutkristallen. In haar werk snijdt de Belgische pittige medische onderwerpen aan: "Maar het gaat - naast de emotioneel en fysiek heftige elementen die erin zitten - evengoed over schoonheid."

Cover: Rina Banerjee

Rina Banerjee geeft met stof en draad een organische en lichamelijke twist aan haar werk dat verder vooral uit harde materialen bestaat. "Voor mijn werk ben ik altijd geïnteresseerd geweest in het begrijpen van wereldwijde interacties en dan vooral hoe wij hebben geleerd om niet werelds te zijn en niet te mengen."

Voedsel en verrassing

Paty Vilo werkt vaak met knuffels, en met wortels en aardappels. Ook Barbara van der Wiel combineert textiel soms met voeding: haar gedroogde wortelschillen vormen een wel heel bijzonder alfabet. Iemand die telkens weer een handjevol materialen weet om te toveren tot onverwachte assemblages is Julia Couzens.

Sandra Sheehy

Wat begon als kleine betuigingen van liefde die ze maakte voor haar man is uitgegroeid tot een oeuvre van, ook grotere, werken met een onmiskenbaar eigen handschrift. Het werk van de Engelse kunstenaar Sandra Sheehy (1965) is krachtig vrouwelijk, arbeidsintensief en vraagt om een hoge concentratie.

Afra Eisma

In de kleurrijke installaties van Afra Eisma wisselen de materialen elkaar in rap tempo af. Je kunt er tekenachtige getufte kleden, glimmend geglazuurde beelden of gestikte stofbeesten tegenkomen. En zelfs een enorme papier-maché maag. De kunstenaar vertelt over haar werk en aankomende solotentoonstelling in het Fries Museum.

Eenvoud

Wat een aantal kunstenaars in dit nummer met elkaar gemeen heeft, is dat ze het liefst geen geavanceerde technieken of gereedschappen gebruiken. In de woorden van Sandra Sheehy: "Ik vertrouw erop dat mijn handen de juiste weg kiezen."

Veel leesplezier!

Meer

Yarn Connection bij High Five Art Galerie
Meta Heemskerk ‘Collithografie’
De Theatrale werken van Aurélien Finance zijn troosters
De veelkleurige verticale kleurverlopen van Ulrike Martha Zimmerman
0 items | € 0

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en schrijf je in!

Nieuwsbrief