Preta Wolzak en Bas Kosters tonen kwetsbaarheid en schoonheid in Museum Rijswijk

In Museum Rijswijk vindt tot en met 31 maart 2019 een bijzondere ontmoeting plaats tussen het werk van kunstenaars Bas Kosters en Preta Wolzak. De zalen zijn rijk gevuld met kleuren, vormen en betekenissen. Ondanks duidelijke verschillen in artistieke expressie, textieltechnieken en thematiek zitten de twee kunstenaars bij meerdere onderwerpen op dezelfde golflengte.

Tekst: Marta Kargól

Preta Wolzak toont onder andere haar portretten van “Fighting Females”, vrouwen die hun tijd, vrijheid of zelfs hun leven hebben opgegeven in de strijd voor rechten van minderheden, vrouwen, het milieu en andere sociale en politieke zaken. Hoewel de kunstenares vooral de kracht van die bijzondere vrouwen wil benadrukken, vindt zij dat er in de moderne samenleving “ook nog steeds ruimte moet zijn voor vrouwen om soms zwak en kwetsbaar te zijn”.

Bas Kosters: “Als kunstenaar begin ik bij mijzelf, maar vervolgens bedenk ik wel wat mijn kunst voor anderen kan betekenen.”

Kwetsbaarheid

De serie “Tranen zijn de glitters van het leven” van Bas Kosters, ontstaan na het overlijden van diens vader, gaat ook over kwetsbaarheid. Bas realiseert zich dat “sommige mensen het als zwakte zullen beschouwen om hun eigen kwetsbaarheid te tonen”, maar zelf weet hij dat het juist een teken van kracht is.

Activisme

Beide kunstenaars tonen gevoeligheid voor dringende sociale problemen. Deze betrokkenheid is geworteld in eigen ervaringen en emoties. Preta: “Ik wil een nieuwe activist worden. Daarbij begin ik gewoon bij mijzelf. Bijvoorbeeld als bepaalde zaken mij irriteren.” Zo ziet Preta graag dat er meer vrouwen in de wetenschap werken. In haar werk Beta Angels geeft ze hier uitdrukking aan.

Zoektocht

De tapijten in Bas’ nieuwe serie “Quest for self-love” ontstonden vanuit zijn persoonlijke zoektocht naar de vraag hoe je jezelf waardeert en hoe je naar jezelf kijkt. “De serie gaat over hoe we bezig zijn om onze bevestiging buiten onszelf te zoeken”, vertelt Bas. “Als kunstenaar begin ik daarbij bij mijzelf, maar vervolgens bedenk ik wel wat mijn kunst voor anderen kan betekenen.”

Schoonheid

Preta en Bas zijn twee kunstenaars met unieke en evocatieve stijlen. Ze hebben veel met elkaar gemeen, waaronder de liefde voor textiel. Preta vergelijkt een stoffenwinkel met een snoepwinkeltje, voor Bas zijn stoffen “schatten en een waardevol expressiemiddel”. Vergelijkbaar is ook de rijke, expressieve en veelzijdige manier waarop beide kunstenaars textiel gebruiken om eigen emoties te uiten. Bas constateert: “Preta en ik geven allebei aandacht aan dingen die wij belangrijk vinden, die ons raken, en wij proberen die met schoonheid te verpakken.”

De expositie “Wolzak & Kosters: Serious International Business” is tot en met 31 maart 2019 te zien in Museum Rijswijk.

> Meer informatie over deze expositie


Meer

Natalia Martinez combineert vakmanschap met kunst in creatieve vrijheid
De compacte gehaakte creaties van Luisa de Santi
Julia Couzens
Yarn Connection bij High Five Art Galerie
0 items | € 0

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en schrijf je in!

Nieuwsbrief