Rachna Garodia verweeft gevonden voorwerpen uit de natuur

Al wandelend door de natuur verzamelt de Engelse, maar oorspronkelijk uit India afkomstige kunstenaar Rachna Garodia, voorwerpen zoals veren, twijgjes, gras en schors. Ze verweeft ze letterlijk in haar materiaalgevoelige werken.

Tekst: Sandra Mackus

Wanneer ben je begonnen met weven?
‘Ik kwam er voor het eerst mee in aanraking op de universiteit in India. Ik was direct verkocht. Daarna volgde ik een master in textielontwerp met een focus op weven. Op de prachtige schoolcampus – omringd door pauwen, weelderige bomen en gouden bamboebossen – begon mijn liefde voor het weven met natuurlijke en gevonden materialen. Ik wilde altijd al unieke en tactiele oppervlakken creëren. Iets dat een elektrisch weefgetouw (hopelijk) niet kan imiteren.’ Je werk toont ‘echo’s van je leven in India’ en ‘de ervaring van je huidige leven in Londen.’
‘Interessant genoeg waren de weefsels die ik in India maakte ingetogen. Misschien was het mijn reactie op de kakofonie van heldere, levendige kleuren en de zonnige blauwe lucht. In 2006 verhuisde ik naar Londen. Toen ik de eerste schering opzette, maakte ik kleine weefsels die – onbewust – een reactie op deze nieuwe stad toonden. Ze weergalmden de levendige kleuren die ik had achtergelaten, gecombineerd met liefde en nieuwsgierigheid voor de flora en fauna die ik in Londen ontdekte. Hier begon mijn ontdekkingstocht naar het aanbrengen van meer heldere kleuraccenten in mijn weefsels met meestal gedempte tonen.’

Bestel boeken, materialen en magazines!

Naar webshop Hoe begin je aan een werk?
‘Mijn creatieve proces begint met wandelen, vooral door de natuur. Het is voor mij de beste manier om mindfulness om te zetten in spontane ideeën. Ik verzamel en bereid materialen van mijn wandelingen voor, ik teken en fotografeer ze en maak moodboards. Dit helpt bij het bepalen van de kleuren, het combineren van garens en als snelle schets om de basisvorm van het weefsel op het getouw te bepalen.’ Kun je iets over je werk River Haiku vertellen?
River Haiku maakt deel uit van een collectie weefsels die ik tijdens een kunstresidentie in West-Londen heb gemaakt, waar ik het geluk had een atelier aan de Theems te hebben en de mogelijkheid om te gaan modderpoelen. River Haiku is een ode aan de gratie, schoonheid en poëzie van de majestueuze rivier, waarbij verschillende natuurlijke garens worden gecombineerd met keramische fragmenten die bij eb aan de oever van de rivier worden gevonden.

Naar de website van Rachna Garodia 

 

Exposities
Kunstenaars
Technieken

 

Neem een abonnement en ontvang een welkomstgeschenk!

Abonneren

Meer

Natalia Martinez combineert vakmanschap met kunst in creatieve vrijheid
De compacte gehaakte creaties van Luisa de Santi
Julia Couzens
Yarn Connection bij High Five Art Galerie
0 items | € 0

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en schrijf je in!

Nieuwsbrief