Textielkunstenaar Linda van Kerkhof over de kracht van herhaling

Textielkunstenaar Linda van Kerkhof werkt via een direct en intuïtief proces van vele zich repeterende handelingen. In haar focus op kleur, textuur, vorm en handeling laat ze zich zo min mogelijk storen door, bijvoorbeeld, interpretaties. Linda maakt vormen die ze uiteindelijk op verschillende manieren in een groter geheel laat samensmelten.

Tekst: Dorothé Swinkels

Het materiaal vormt de inspiratiebron van Linda van Kerkhof, maar ook de handeling. Ofwel: de onvoorspelbare elementen van het proces, en wat het proces met haar doet. Linda: “Ik kan vrij obsessief zijn, mij volledig verliezen in het telkens herhalen van één eenvoudige handeling. Vroeger zag ik dat als een beperking, maar ik heb geleerd dit juist tot de basis van mijn werk te maken. Het helpt me intuïtiever te kijken en voelen in plaats van te redeneren.”

“Wat ik vroeger zag als beperking, heb ik juist tot basis van mijn werk gemaakt.”

Geschiedenis van textiel

Linda is bijna per ongeluk bij textiel terechtgekomen. Via vele omzwervingen raakte zij steeds meer gefascineerd door de tactiliteit en vormbaarheid van textiel, en de verschillende technieken. Ook de geschiedenis van textiel heeft haar belangstelling. Door alle tijden en culturen heen is textiel voor veel mensen een belangrijke manier geweest om zich uit te drukken, om hun leven aangenamer te maken en om te laten zien wie ze zijn.

YouTube

Wat Linda als kind aan technieken leerde, vulde ze later aan door online onder meer instructieve video’s te bekijken. “Er gaat echt niets boven YouTube om nieuwe trucjes en technieken te leren”, vindt Linda. “Voor de rest probeer ik vooral van alles uit. Ik doe dingen niet altijd zoals het ‘hoort’. Vaak gaat het dan ook een paar keer mis. Dan zoek ik meer informatie en leer ik geleidelijk aan hoe het beter kan. De vele herhalingen helpen ook.”

Groter geheel

Linda kan dagen of weken bezig zijn met het naaien van onderdelen. Op een gegeven moment wil daarvan een groter geheel maken. Soms schetst ze vooraf, maar meestal probeert ze direct uit: ze kijkt, maakt foto’s, schuift wat en kijkt weer. Soms heeft ze al een kader waar ze heen wil, zoals een afmeting of kleurstelling. Of wil ze met een gevlochten ondergrond de onderdelen bundelen. Meestal groeit een werk op organische wijze, al doende.

Hoofdbeeld: Linda van Kerkhof, kussentjes.

> Naar de website van Linda van Kerkhof


Meer

Yarn Connection bij High Five Art Galerie
Meta Heemskerk ‘Collithografie’
De Theatrale werken van Aurélien Finance zijn troosters
De veelkleurige verticale kleurverlopen van Ulrike Martha Zimmerman
0 items | € 0

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en schrijf je in!

Nieuwsbrief