Gelukkig zijn de musea weer geopend. Daarmee is in het Tilburgse TextielMuseum de tentoonstelling ‘Rode draden; oude en nieuwe verhalen in kunst en design’ – die vlak voor de tijdelijke coronasluiting was opgebouwd en sindsdien (deels) online te bekijken was – nu ook in het echt te zien.
Tekst: Sandra Mackus
Tien medewerkers uit het TextielMuseum zijn uitgenodigd om aan de hand van een kunstwerk uit de tentoonstelling, een verhaal met het publiek te delen. Via een audiotour hoor je zowel de conservator als bijvoorbeeld de technisch medewerker hun eigen interpretaties geven, die soms persoonlijk en een andere keer meer beschrijvend zijn.
Duidelijk wordt dat kunstwerken bij eenieder verhalen kunnen oproepen, en dat deze vaak door het eigen verleden zijn gekleurd. Zo herinnert het verfijnde werk Dor di Amor van Regula Maria Müller, de medewerker marketing en communicatie niet – zoals de titel doet vermoeden – aan liefdesverdriet, maar aan het verlies van zijn recent overleden vader. Het seksueel getinte borduurwerk Christus Hemelvaart van Adrianus van Zeegen geeft voor de internationale stagiaire een boodschap af waarmee ze ook zelf worstelt: de zoektocht naar erkenning om als vrouw gehoord te worden.
‘Voor het wandkleed heeft ze zich door structuren laten inspireren die ze tijdens migraineaanvallen ziet’
Natuurlijk vertellen de werken ook het verhaal van de kunstenaar. Dat kunnen bestaande mythes of verhalen uit de Bijbel zijn, maar ook persoonlijke. In het geval van Kustaa Saksi’s Arachne’s web is het een combinatie van beide. Met zijn psychedelische wandkleed, waarvoor hij zich door structuren heeft laten inspireren die hij tijdens migraineaanvallen ziet, koppelt hij zijn eigen verhaal aan een traditionele, Griekse mythe.
In het licht van de recente gebeurtenissen lijkt de tentoonstelling in te haken op de actualiteit. Het maakt duidelijk dat de wereld niet vanuit één perspectief te benaderen valt, maar dat er – dankzij verschillen in culturele roots – meerdere perspectieven naast elkaar kunnen en mogen bestaan. Het is het verhaal dat de tentoonstelling in ieder geval bij mij oproept, het staat u natuurlijk vrij om uw eigen vertelling te construeren!
De tentoonstelling ‘Rode draden; oude en nieuwe verhalen in kunst en design’ is nog tot en met 13 juni 2021 te zien.
Hoofdbeeld: Kustaa Saksi, Arachne’s web.