"Upcycle!" thema TxP (Textiel Plus) 254

In dit nummer van TxP (Textiel Plus) aandacht voor het upcyclen van afvalmaterialen en natuurlijke materialen tot kunstwerken, met behulp van textiele technieken. Hier doen we een kleine greep uit de inhoud! Het magazine verschijnt op 28 november 2020.

Tekst: Wouter de Vries

Van afval naar schoonheid

Tijdens Dutch Design Week 2020 bespraken materiaalontwerpers Michelle Baggerman en Jessica den Hartog in verschillende lezingen en discussies met vakgenoten hun ideeën voor het upcyclen van afvalplastics. TxP sprak met beide ontwerpers over hun researchproject Chrysalis, waarbij ze garens en stoffen uit afgedankt polyethyleen maken.

Cover: Anna-Lena Sauer

Anna-Lena Sauer gebruikt in toenemende mate stof als vervanger van verf en door haar haptische manier van werken, wordt het steeds meer een materiaal in plaats van een medium. Haar beeldtaal wordt beïnvloed door ad hoc-vormen en indrukken van natuur en omgeving.

De natuur als voorraadkast

Doorschijnende lingerie van zaden en fragiel ogende jurkjes gemaakt van dierlijk haar; de Duitse kunstenaar Beatrice Oettinger combineert haar liefde voor de natuur met haar kennis van traditionele textieltechnieken. Het resultaat: feeërieke kledingstukken die regelrecht uit een sprookjeswereld lijken te komen.

Perfecte imperfectie

Het Nui-project, dat zijn naam ontleent aan het Japanse woord voor “(borduur)steek”, is voortgekomen uit de textielwerkplaats van de woon- en werkgemeenschap “Shobu Gakuen” in Kagoshima, Japan. Deze plek is bestemd voor mensen met mentale, fysieke of ontwikkelingshandicaps. Een aantal van hen upcyclet daar eenvoudige kant-en-klare overhemden door ze als basis te gebruiken voor verbazingwekkend borduurwerk.

Stille getuigen

In haar poëtische, multimediale werk verwerkt de Libanese, in Engeland gevestigde Aya Haidar elementen uit verhalen van haar grootmoeder, mensen die ze ontmoet en eigen ervaringen. Via haar handgeborduurde interventies op afgedankte objecten, ontvouwen zich authentieke verhalen over sociaal en politiek geëngageerde kwesties.

Treinstations opnieuw bekeken

Van oorsprong is Sandra Mackus tekenaar, maar inmiddels doet ze dit vooral met draad. Met haar sublieme oog voor dat wat wij als vanzelfsprekend beschouwen, maakt ze bijzondere werken. Afgelopen zomer fietste ze heel Nederland door om stations vast te leggen en thuis op katoen na te bootsen. Voor TxP doet ze verslag van haar project: 2400 km op een oude Gazelle, 175 stations en heel veel draad.

Deze editie van TxP is inmiddels helaas uitverkocht.

Meer

Natalia Martinez combineert vakmanschap met kunst in creatieve vrijheid
De compacte gehaakte creaties van Luisa de Santi
Julia Couzens
Yarn Connection bij High Five Art Galerie
0 items | € 0

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en schrijf je in!

Nieuwsbrief