Update: het Textiel Plus Festival in tijden van corona

We krijgen regelmatig de vraag: gaat het Textiel Plus Festival 2020 door? Ja, zoals het er nu naar uitziet, gaat het festival door! Voor organisatoren Anouk Zoer en Rob Terwisse waren de afgelopen maanden een nogal wilde rit. We bellen met Anouk voor een update. “We zorgen ervoor dat het festival door kan gaan, dat het veilig is voor iedereen, en dat alle bezoekers een toffe tijd zullen hebben!”

Tekst: Wouter de Vries

Schrikken

“Toen het in maart allemaal begon, was het echt wel even schrikken. Geen enkel evenement kon meer doorgaan. Naast het Textiel Plus Festival organiseren wij projecten tijdens de Vierdaagsefeesten, theateravenues en horecaprojecten, en ineens stond alles op losse schroeven. In het begin dachten Rob en ik nog; het Textiel Plus Festival is pas in november, dat zal wel doorgaan. Maar naarmate de tijd verstreek, werden de maatregelen strenger en werd het ene na het andere grote evenement geannuleerd. Dan weet je het even niet meer, als mens…”

Gezinsleven

“Dat de scholen sloten was wel fijn. We konden ons even op iets anders richten, thuisonderwijs bijvoorbeeld. We staken veel energie in het gezinsleven en zorgden ervoor dat iedereen gezond en happy bleef. Omdat we de ontwikkelingen net als ieder ander gewoon moesten afwachten, kwamen we in een soort pauzestand terecht. Wel dachten we constant na over mogelijkheden om het Textiel Plus Festival door te kunnen laten gaan. Op organisatorisch vlak konden Rob en ik verder niet zoveel doen, omdat we geen zekerheid hadden en alles stil leek te staan. Gelukkig is er inmiddels meer duidelijkheid gekomen.”

Extra hal

“We weten nu dat de anderhalvemetereconomie nog wel even zal blijven, en ook aan welke regels en protocollen wij als organisatoren moeten voldoen. Dan kun je verder. We hebben heel fijn contact gehad met de Brabanthallen. Omdat het Textiel Plus Festival nu ruimer moet worden opgezet om de anderhalve meter afstand te waarborgen, stellen zij een extra hal tot onze beschikking, indien dat in november nog nodig is. Daar zijn we heel blij mee, want nu kunnen we alles doen wat we vorig jaar deden, maar dan in een veel grotere ruimte.”

Online tickets

“De regel is dat we één bezoeker per tien vierkante meter mogen toelaten. Met de extra hal erbij beschikken we over 1.400 vierkante meter. Er mogen dus 1.400 mensen tegelijk op het festival zijn. Daarom zullen we tijdvakken gaan maken en per tijdvak een maximum aantal tickets beschikbaar stellen die bezoekers online kunnen bestellen. Anders dan vorig jaar mogen tickets niet meer ter plaatse aan de kassa verkocht worden.”

Vervoer

“Gelukkig kan er ook weer horeca plaatsvinden, op een ruim opgezet terras. We zullen looproutes gaan maken en de entree anders gaan inrichten voor een vlotte doorstroom. Afhankelijk van regelgeving zal er in november wel of geen sprake zijn van pendelbussen die vanaf het station naar de Brabanthallen rijden. Als pendelbussen niet of beperkt kunnen rijden, wordt vervoer nog wel een belangrijk ding. Daar zullen we te zijner tijd op terugkomen.”

Veiligheid

“Waar we vooral mee bezig zijn, is het garanderen van de veiligheid van iedereen. Zowel die van de bezoekers als die van alle medewerkers en leveranciers. We zullen de stands diep genoeg maken om de anderhalve meter afstand tot bezoekers te waarborgen. Iedere standhouder die dat wil, kan extra ruimte van ons krijgen, om bijvoorbeeld workshops te kunnen geven of om de inrichting van de stand aan te passen. We hopen ook dat mensen in november zo gewend zijn aan het houden van afstand, dat ze het ook op die manier samen gezellig kunnen hebben.”

Toffe tijd

“Nu we goed hebben nagedacht over alle randvoorwaarden, kunnen Rob en ik samen met TxP (Textiel Plus) verder nadenken over de inhoud van het festival. Wij gaan er gewoon voor. We zorgen ervoor dat het festival door kan gaan en dat alle bezoekers, net als vorig jaar, een hele toffe tijd op het festival zullen hebben!”

Het Textiel Plus Festival vindt plaats van 12 tot en met 14 november 2020 in de Brabanthallen in Den Bosch.

> Naar de website van het Textiel Plus Festival 2020

> Naar de Textiel Plus Wedstrijd

Meer

Natalia Martinez combineert vakmanschap met kunst in creatieve vrijheid
De compacte gehaakte creaties van Luisa de Santi
Julia Couzens
Yarn Connection bij High Five Art Galerie
0 items | € 0

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en schrijf je in!

Nieuwsbrief