Veel textielkunst in tentoonstelling “Lang Leve Rembrandt” in Rijksmuseum

Op 15 juli 2019 was het eindelijk zover: de feestelijke opening van de tentoonstelling “Lang Leve Rembrandt” in het Rijksmuseum. 575 kunstenaars brengen een eerbetoon aan de grote meester, onder wie Irma Frijlink met haar driedimensionale Schelpje van industrieel vilt, garen en RVS-draad. In deze blog vertelt Irma over haar ervaring én over de textiele werken die zij er gespot heeft.

Tekst: Irma Frijlink

Vanaf halftien zijn de kunstenaars met hun introducees welkom in de tuinen van het Rijksmuseum waar de ceremonie plaatsvindt. De rij wachtenden is al groot als mijn dochter en ik aansluiten. Voor deze gelegenheid heb ik mijn Schelpje, het object waarmee ik voor deze tentoonstelling geselecteerd ben, eveneens als broche gemaakt. Zodra wij het terrein betreden komt er een medewerkster van het museum naar mij toe en zegt: “Die grote schelp is dus van u! Wat een prachtig object is dat. Deze broche zou iets zijn voor de museumwinkel.” Wat een heerlijk begin van de dag is dit. Hij kan nu al niet meer stuk!

“Een intrigerend object trekt mijn aandacht. Een lap vol verf onder een stolp.”

Bennie Jolink

Mijn dochter en ik zoeken een plaatsje uit en aanschouwen wat er om ons heen gebeurt. Kunstenaars uit 95 verschillende landen hebben meegedaan aan deze wedstrijd. Er is onder meer een delegatie uit Rusland aanwezig. Dan start de zakelijk directeur van het Rijksmuseum zijn speech. “Bennie Jolink is de eerste die toegezegd heeft mee te willen doen aan dit evenement”, vertelt hij. “Zijn kunstwerk is dan ook te zien onder nummer 1.” Bennie Jolink (zanger van de Achterhoekse rockgroep Normaal – red.) wordt naar voren geroepen, en nodigt iedereen uit om “Lang zal hij leven” te zingen voor Rembrandt. Geweldig! 15 juli is immers de geboortedag van Rembrandt.

Textielkunst

Om halfeen mogen wij naar de Philipsvleugel van het Rijksmuseum. Het is ongelooflijk druk in de verschillende ruimtes. Er zijn bovendien zoveel kunstwerken dat ik overdonderd ben en door de bomen het bos niet meer zie. Ik loop langzaam rond en concentreer mij vooral op kunstwerken waarin textiel verwerkt is. Tenslotte ben ik tien jaar houder van een textielgalerie geweest. Het verbaast mij hoeveel het er zijn.

Nachtwacht van kruissteekjes

Iedere zaal heeft een thema. In de zaal met Nachtwachten hangt een groot smyrnakleed; Greet de Vlaming heeft jaren geknoopt om dit voor elkaar te krijgen. Er hangt eveneens een Nachtwacht van kruissteekjes, gemaakt door Henny Houbraken-Peeters. In de zaal met zelfportretten zie ik het kleinste kunstwerkje van de expositie: een geborduurd portretje van zo’n 5 bij 5 centimeter door Andrea Kempen. Aan dezelfde wand hangt een quilt van Marjan van der Heijden, en een werk van Crizzy: Jozef in acrylverf en draad op canvas. Een heel subtiel beeld dat helaas wat hoog hangt waardoor het moeilijk goed te zien is.

Gebreid hoofd

Het werk van Melfi van den Broek vraagt ook om rust om het goed te bekijken. Zij heeft eveneens een portret gemaakt, met acrylverf. Een deel van het gezicht is geborduurd. Mooi vind ik de draden die ze voor het schilderij naar beneden heeft laten hangen. Knit Factory heeft een gebreid portret van Rembrandt ingeleverd. Midden in de zaal ligt een gebreid hoofd in een vitrine, mooi werk dat door zijn eenvoud uitnodigt om langer te kijken.

Gebruikte zakdoek

Een intrigerend object trekt mijn aandacht. Een lap vol verf onder een stolp. In de brochure lees ik: “Gevonden voorwerp Gouden Eeuw. Gesigneeerde, gebruikte zakdoek van Rembrandt van Rijn. Hij ademde niet alleen kunst, hij snoot het ook.” Het blijkt een werk van Cai Vosbeek en Noor Geurts.

Kinderen

De diversiteit is groot, evenals de materialen die gebruikt zijn. Een derde van de werken is vervaardigd door kinderen. Een bewuste keuze van het Rijksmuseum. Al die kunstwerkjes zijn leuk om te zien, maar af en toe bekruipt mij het gevoel dat daardoor de werkelijk prachtige kunstwerken een wat minder prominente plek hebben gekregen. Desondanks alle lof voor het Rijksmuseum en voor dit geweldige initiatief.

De tentoonstelling “Lang Leve Rembrandt” is tot en met 15 september 2019 te zien in het Rijksmuseum. Vanaf 28 september 2019 zal Irma voor TxP bloggen over MINIARTEXTIL in het Italiaanse Como.

> Naar de website van Irma Frijlink

> Naar de tentoonstelling

Meer

Textiel Plus Auteur Karmen op Reis in Japan
Melissa Calderón’s Borduursels: Bewaarders van Historische en Gemeenschapsverhalen
Diana Yevtukh borduurt steken van hoop in bomen en muren
De blikopeners van Karen Pompe zijn blikvangers
0 items | € 0

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en schrijf je in!

Nieuwsbrief