Vorm en taal: te zien in de High Five Art Gallery

Dit najaar is de veelzijdige expositie “Vorm en Taal” te bewonderen in de High Five Art Gallery. Tweedimensionale mixed-media werken van Jette Clover zijn samengebracht met de driedimensionale vilten objecten van Hanneke Pelgrom. De twee verschillende stijlen vormen een inspirerende combinatie.

Tekst: Angela van Paasen

Jette Clover werkte vroeger als journalist en woonde in verschillende landen over de wereld. Daardoor zijn tekst en visuele communicatie een grote inspiratiebron voor haar geworden. “Als je niet je eigen moedertaal spreekt, word je je bewust van de manieren die je moet vinden om te communiceren en begrepen te worden. Ik ben geïnteresseerd in de ontwikkeling van communicatie van een eerste beeldtaal met pictogrammen tot letterschrift – en nu zie je dat het echte schrijven met de hand weer langzaam verdwijnt. Een stap terug, eigenlijk.”

“Het schrijven met de hand verdwijnt langzaam. Een stap terug, eigenlijk.”

Sporen van het verleden

Dat Jette dat zonde vindt, probeert zij uit te drukken in haar werken. “Ik maak collage-constructies waarin ik gelaagdheid creëer, om vervaagde sporen van het verleden te laten zien.” Dat doet ze veelal door met witte verf haar werk te overschilderen, en weer deels weg te schuren. “Wit gebruik ik mede vanwege de symboliek, in Japan is het een teken van verdriet. Ik houd van schrijven en de persoonlijkheid die je in een handschrift terugziet. Ik wil ontwikkelingen als e-mail en sms niet tegenhouden, maar hoop dat het naast elkaar blijft bestaan.”

Zoektocht naar vorm en verhaal

Waar Jette allerhande materialen samenvoegt, zijn de werken die Hanneke Pelgrom exposeert meestal ontstaan uit een grote vilten lap. “Na het verviltingsproces ga ik op zoek naar wat voor vorm erin zit. Dat is een proces dat veel energie en doorzettingsvermogen kost; soms lukt het binnen een paar uur, soms kost het maanden. Het is een zoektocht waarbij ik erg met emotie en gevoel bezig ben.”

Draaiingen

In veel van Hannekes objecten zie je draaiingen terug. “Ik vind het draaien met mijn handen een fijne manier om de vorm te zoeken. Ik ga net zo lang door tot ik blij word van de vorm, en er een verhaal in ontdek. Het is voor mij heel belangrijk dat er zo’n verhaal ontstaat, want daarmee maak ik echt verbinding met mijn werk en krijgt het een diepere lading.”

Eigen beeldtaal

Door van haar gevoel uit te gaan, heeft Hanneke haar eigen beeldtaal ontwikkeld. “Hier heb ik steeds naar gezocht. Ik heb allerlei creatieve technieken geprobeerd, maar ben nu met deze methode mijn eigen weg ingegaan.” De werken zijn persoonlijk, maar kunnen voor iedereen iets anders betekenen. “Ik merk dat iedereen er zijn eigen kijk op heeft. Laat het maar bij jezelf binnenkomen, dat maakt het juist mooi.”

De tentoonstelling “Vorm en taal”, met werk van Jette Clover en Hanneke Pelgrom is van 15 september tot en met 31 oktober 2019 te zien in Baarle-Nassau, elk eerste en derde weekend van de maand geopend van 13 tot 17 uur, of op afspraak.

> Naar deze expositie

Meer

Haken en breien, het feministische statement van Louise Pappageorge
Gemengde gevoelens over ons online leven – Pauline Nijenhuis in expositie Folding Ambivalence
Van vorm veranderende sculpturen van Lou Baker
Natalia Martinez combineert vakmanschap met kunst in creatieve vrijheid
0 items | € 0

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en schrijf je in!

Nieuwsbrief