“Weven” thema TxP (Textiel Plus) 252

Na themanummers over breien & haken en over borduren, werd het tijd voor een nummer over weven. Daarom vind je in TxP (Textiel Plus) 252 heel uiteenlopende weefsels; van een glanzend gouden doek, werk waarin dicht bij het raster wordt gebleven tot heel “gekke” en vrije weefsels, en geweven stoffen met daarin… een rattenstaart.

Tekst: Wouter de Vries

Severine Amsing

We openen dit weefnummer met Severine Amsing die haar handweefsels niet bepaald zachtzinnig behandelt. Ze beschiet ze met een jachtgeweer, bewerkt ze met een brandende kaars of ruwt haar weefsels op met een stalen borstel. Een zelf geprepareerde rattenstaart gluurt prominent tussen de kettingdraden van haar recent geweven stoffen.

Cover: Terri Friedman

De wandtapijten van Terri Friedman lijken wel van de muur te spátten. Het plezier dat de ze aan weven beleeft, is overduidelijk. Het werk is experimenteel, vrijgevochten, en vol aangename onvolkomenheden. Met respect voor de weeftraditie wil ze uitvinden, vernieuwen en grenzen verleggen.

Andere wevers

Diedrick Brackens werd al jong verliefd op weven, nog voordat hij wist wát te weven. Nu verbeeldt hij er kwesties mee als ras en geweld, in een heel eigen beeldtaal. Voor Hannah Waldron zijn de inspiratiebronnen juist daken, trappen, flats en bogengalerijen; architecturale vormen die zij als menselijke expressies ziet. Emelie Röndahl hanteert de Scandinavische weeftechniek Rya die vissers ooit beschermde tegen de vriesdood, en nu het treurige karakter van haar werk versterkt.

Merel Jansen

In Museum Nairac in Barneveld exposeert de jonge kunstenaar Merel Jansen haar bijzondere portretten die als wasgoed vrij in de ruimte hangen. Portretten geschilderd met aquarelverf en ‘ingetekend’ met de naaimachine op oude lakens en doeken. Een werkwijze die min of meer per ongeluk is ontstaan.

Textielkunst in tijden van corona

We staan ook stil bij bijzondere textiele projecten die naar aanleiding van eerdere epidemieën zijn ontstaan. We tonen daarbij Tears van Petra Koenen, slechts een van de véle prachtige inzendingen voor onze online expositie “Textielkunst in tijden van corona”.

Nieuwe Textiel Plus Wedstrijd

Wil je geprikkeld worden tot nieuw werk? Laat je dan uitdagen door onze nieuwe Textiel Plus Wedstrijd. Het thema van dit jaar: “Ode aan de natuur: upcycle!”. Alle praktische informatie vind je in het magazine.

Voor de draad ermee!

Voor deze nieuwe rubriek spreken we deze keer Christie Greeve. Zij werkte meer dan 42 jaar als verpleegkundige, eenmaal met pensioen houdt ze zich vooral bezig met haken. Door de coronacrisis wordt de behoefte om haar oude vak op te pakken echter flink aangewakkerd.

TxP 252 verschijnt op 30 mei 2020.

Meer

Haken en breien, het feministische statement van Louise Pappageorge
Gemengde gevoelens over ons online leven – Pauline Nijenhuis in expositie Folding Ambivalence
Van vorm veranderende sculpturen van Lou Baker
Natalia Martinez combineert vakmanschap met kunst in creatieve vrijheid
0 items | € 0

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en schrijf je in!

Nieuwsbrief