Textielkunst in tijden van corona [online expositie]

Lente 2020, Marjorie Hendriks

"Mijn werk kenmerkt zich door de combinatie van meerdere technieken en vaak hergebruik van oude materialen en afval. Terwijl ik zelf herstellende was van deze nare ziekte heb ik dit werkstuk gemaakt. Tussen al die mooie bloemen buiten (geschilderd en geborduurd op een canvas) wemelt het van de viruscellen die ons ziek kunnen maken. Het mondkapje is gemaakt van een oud kinderzakdoekje, refererend aan de verkoudheidsverschijnselen waardoor deze wordt gekenmerkt. Het prikkeldraad rondom symboliseert de isolatie."

Masker, Henny Beilemans

"Vorige week kreeg ik opeens de geest om maskertjes te gaan maken.
Er was zoveel info en verwarring over deze dingen, maar op de een of andere manier inspireerde dat juist wel. Deze geborduurde maskers zijn gemaakt voor en met dierbaren in gedachten."

Het Zwanenmeer, Inge Witvers

"Schoenwinkels delen schoenlepels uit om het aantal klanten binnen te kunnen controleren. Een stuk perspex bevestigd aan een kledingrek tot 50 cm boven de vloer voor personeel om schoenen te helpen passen. Allerlei creatieve oplossingen komen voorbij.
Zo ook deze ballerina's buiten in de tuin aan het oefenen aan weerszijde van een schuttingpaneel op wielen. Dit inspireerde mij tot mijn werk: Ballerina`s oefenend aan "Het Zwanenmeer" ten tijde van de coronacrisis."

Ritme, Loes Smit-van Dijk

"Midden in coronatijd maakte ik Ritme, in het kader van een textielcursus. Kernwoorden: overzichtelijk, helder, ritmisch, eenvoudig, stilistisch. Ik koos voor raffia op linnen. Onderweg was de verleiding groot: waarom niet wat meer kleur toevoegen? Wat ruimtes laten tussen de rijen! En waarom alleen stukjes raffia van gelijke lengte? Steeds keerde ik terug naar mijn eerste ontwerp. Daardoor kreeg het werk een onverwacht meditatief karakter, terwijl het springerige materiaal toch voor een levendig effect zorgt. En het werd voor mij een metafoor voor de omgang met corona. Laat je niet afleiden, maar houd vol!"

Summiere lente, Johanna Aarden

"Deze handgemaakte quilt kwam een aantal jaren geleden tot stand, tijdens de vorige - finaniële - crisis. Ik gaf het de titel 'Summiere lente', geïnspireerd door deze eveneens heftige periode. Het gedetailleerde in het werk staat dan ook voor het kleine waar de mens waarschijnlijk altijd naar op zoek is - of gaat."

0 items | € 0

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en schrijf je in!

Nieuwsbrief