Historische kant en futuristische “biokant” ontmoeten elkaar in “Biolace”

Nog tot eind maart kan je in museum Texture in Kortrijk de tentoonstelling “Biolace” bezoeken. Daarin worden nooit eerder vertoonde topstukken uit de kantcollectie van het museum tegenover de futuristische “biokant” van Carole Collet geplaatst. Collet is hoogleraar aan het prestigieuze Central Saint Martins in Londen. Ze onderzoekt er binnen het project Biolace hoe wetenschap en design een antwoord kunnen bieden op belangrijke uitdagingen van de toekomst. Bijvoorbeeld op de vraag hoe we de groeiende wereldbevolking op een duurzame manier kunnen kleden en voeden.

Tekst: Olu Vandenbussche

Om antwoord te krijgen moeten we volgens Collet onze landbouw- en productiemethodes grondig aanpassen. Een mogelijke oplossing ziet ze in de synthetische biologie. Deze jonge wetenschap probeert via genetische manipulatie gewassen te kweken die beter bestand zijn tegen ziektes en verrijkt met essentiële voedingsstoffen.

Collet ging nog een stap verder en bedacht vier fictieve plantensoorten die behalve voedingsstoffen ook textiel leveren: hun DNA werd zodanig geprogrammeerd dat hun wortels in een kantpatroon groeiden. Het simultaan kweken van textiel en voeding zou een efficiënter gebruik van de beschikbare landbouwgrond, maar ook een enorme besparing op arbeid, energie en grondstoffen kunnen betekenen.

Strawberry Noir

Collet creëerde haar hybrideplanten door te kantklossen rond wortels van levende aardbei- en tomatenplanten. Haar creaties dragen tot de verbeelding sprekende namen als “Strawberry Noir”. Dit plantje produceert via zijn wortels een plukklaar kanten kleedje, maar is daarnaast een belangrijke bron van anthocyanen. Dit zijn de natuurlijke blauwpaarse kleurstoffen die je in verschillende bessensoorten aantreft. Recent onderzoek heeft aangetoond dat Europeanen er te weinig van consumeren, hoewel ze vele gezondheidsvoordelen hebben.

“DNA wordt zodanig geprogrammeerd dat de wortels in een kantpatroon groeien”

Eetbare zonnecrème

“Factor 60 Tomato” is dan weer een soort van eetbare zonnecrème. Het plantje produceert kant dat rijk is aan proteïnes en Lycopeen. Deze antioxidant, die je vooral in rode vruchten vindt, beschermt tegen UV-straling en bepaalde types kanker.

Geparfumeerd kant

“Basil N°5” (een knipoog naar Chanel N°5) produceert geparfumeerd kant dat gebruikt kan worden voor de afwerking van luxueuze mode artikelen en het afkruiden van gerechten. De vierde fictieve plantensoort is “Gold Nano Spinach”,  welke een bron van mineralen bezit, maar ook een biofabriekje voor sensoren die in elektronica gebruikt zouden kunnen worden.

Biohacking

Biolace nodigt designers en publiek uit om mee te denken over en vorm te geven aan een duurzame toekomst. Collet wijst ons ook op de (ethische) implicaties van biohacking. We kunnen planten misschien wel programmeren, maar kunnen we ze ook controleren? Welke impact zullen ze hebben op de rest van het ecosysteem? En welke rol is er nog voor ontwerpers weggelegd in een voorgeprogrammeerde wereld?

“Biolace” loopt nog tot en met 31 maart in Museum Texture, Noordstraat 28, 8500 Kortrijk (BE). Openingstijden: van dinsdag t/m zondag, van 10:00 uur tot 17:00 uur.

> Bekijk de website van Museum Texture

 

0 items | € 0

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en schrijf je in!

Nieuwsbrief