Ali Ferguson verzamelt verhalen en vertelt ze met textiel

De Engelse kunstenaar Ali Ferguson houdt van woorden en teksten, ze gebruikt ze veelvuldig in haar werk, meestal in de vorm van handschriften uit oude brieven en ansichtkaarten. Ze borduurt haar teksten eenvoudig maar zorgvuldig met de hand, een langzaam en doordacht proces dat een blijvende indruk achterlaat van iets dat misschien onbeduidend was of vrijwel zeker al lang vergeten is.

 

Tekst: Dorothé Swinkels

Zij is een verzamelaar van ‘dingen’ en een denker. Haar creativiteit wordt aangewakkerd door alledaagse dingen. Mensen en hun verhalen fascineren haar, met name hun reflecties en herinneringen aan privé- en werkleven, soms ook een willekeurige observatie of een versleten/ vergeten ‘schat’ die in haar bezit komt. Zij gelooft dat in de kern van de meeste gewone verhalen buitengewone mensen schuilgaan en haar werk is haar manier om dit te erkennen. 

 

Ik vind het heerlijk om kledingstukken te deconstrueren, omdat de resulterende stukken prachtige vormen hebben.

Monnikenwerk
‘Ik neem de uitdrukking “de stof van ons leven” heel letterlijk, vind het heerlijk om materialen met geschiedenis te verwerken, oud textiel, fournituren, gebruikte kledingstukken. De gedachte dat deze materialen 'herinneringen' vastleggen en bewaren prikkelt mijn verbeelding; een gebruikt kledingstuk herbergt verhalen over de drager, een stuk gestikt tafellinnen bevat de geheimen van een huishouden’. Ali werkt ‘low tech’, doet alles met de hand, wat tijdrovend maar intens bevredigend is. 

 

Diverse benaderingen
‘Ik deconstrueer graag kledingstukken omdat de resulterende stukken prachtige vormen hebben’. Ali zoekt daarvoor gedragen versleten kledingstukken. Daarnaast is ze gefascineerd door oude, afgedankte correspondentie. ‘Oude brieven bieden een kijkje in privélevens. Ze bevatten woorden doordrenkt met de emoties van de schrijver op het moment dat de pen het papier raakte, die alleen bedoeld waren voor de ogen van de ontvanger.
Niet al haar werk is etherisch, oude fournituren bijvoorbeeld naait ze door een ondergrond van houten blokken als vierkanten van een lappendeken vast: haar serie “Patchwood Samplers/ wooden quilts” 

Not just blue
Met “Into the Blue” verkent Ali door middel van fragiele quilts en geborduurde vintage babykleding en -schoentjes de kwetsbare emoties en vaak verborgen ervaringen van het moederschap en een postnatale depressie. De woorden en het handschrift verzamelde ze toen moeders hun persoonlijke verhalen deelden tijdens een gemeenschapskunstproject. Het doel van deze serie is gesprekken op gang brengen, mensen laten zien dat ze niet alleen zijn met deze gedachten.

aliferguson.co.uk

 

Meer

Natalia Martinez combineert vakmanschap met kunst in creatieve vrijheid
De compacte gehaakte creaties van Luisa de Santi
Julia Couzens
Yarn Connection bij High Five Art Galerie
0 items | € 0

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en schrijf je in!

Nieuwsbrief