Alicja Kozłowska maakt aaibare popart

Van bananenschillen tot zakjes chips en van tubes tandpasta tot sigaretten – de Poolse kunstenaar Alicja Kozłowska (2000) maakt levensechte sculpturen van alledaagse producten. Net als haar grote voorbeeld, popart kunstenaar Andy Warhol, gaat haar werk over massaproductie. Alleen zijn Kozłowska’s werken zacht: ze maakt ze van vilt en draad.

Tekst: Sandra Mackus

Met haar werk Andy (hoofdbeeld) reageert ze op Warhols iconische banaan. Haar eigen versie is echter gepeld en ruimtelijk. Ze heeft diverse versies gemaakt, die ze soms in haar performances gebruikt. ‘Ik plaats mijn werk in verschillende omgevingen en observeer vervolgens de reacties van mensen.’ Zo plaatst ze haar werk bijvoorbeeld in supermarktrekken, waarmee ze de kijker hoopt te verrassen. 

‘Ik gebruik een grote variatie aan steken, momenteel is het Franse knoopje favoriet.’ 

De opbouw

Voor haar sculpturen is wiskundig inzicht vereist. Ze moet eerst een ruimtelijk skelet van dik vilt maken, dat uiteindelijk wordt opgevuld met diverse materialen zoals katoen en krantenpapier. ‘Het is een vervelend trial-and-error werkje dat, afhankelijk van de complexiteit van de vorm, uren kan duren.’ Het vilten skelet betekent ze met de naaimachine. Hiermee maakt ze de “achtergrond” van het product, waarna ze details met de hand toevoegt. ‘Ik gebruik een grote variatie aan steken, momenteel is het Franse knoopje favoriet.’ 

Meedoen kan

Op dit moment is de Poolse kunstenaar bezig met haar “i.d.”-project. Mensen van over de hele wereld sturen haar foto’s van hun rommella. Een selectie bootst ze na in stof en draad. ‘Iedereen heeft op zijn minst één la met spullen die we soms direct nodig hebben, maar soms geheel overbodig zijn’. Met de laden wil ze laten zien dat we ondanks onze verschillen tegelijkertijd hetzelfde zijn. Meedoen aan Alicja’s project? Dat kan! Maak een foto van je rommella en kijk voor verdere instructies op de website: www.alicesidea.com/project

Haar bedoelingen

Door alledaagse, bekende producten na te bootsen, hoopt ze de kijker te prikkelen. Ze hoopt enerzijds de schoonheid van alledaagse (massa)producten te tonen. Anderzijds wil ze textiel als kunstvorm promoten. Dat doet ze onder andere bijvoorbeeld door het “i.d.”-project waar ze onlangs mee is gestart.

> Naar website en Instagram van Alicja Kozłowska

 

Meer

De veelzijdigheid van werken in textiel te zien in Museum de Kantfabriek
Eva Fàbregas toverde een industriële hal om tot een surrealistisch landschap met amorfe sculpturen
Esther Bornemisza - “Approaches” Modern Fiber Art
Catherine Hill borduurt teksten op dierbare herinneringen
0 items | € 0

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en schrijf je in!

Nieuwsbrief