TxP (Textiel Plus) 251 staat vol bloemenpracht. Natuurlijk, de link naar het klimaat is snel gelegd: bloemen bloeien tegenwoordig al in de winter. Maar laten we ook de esthetische kwaliteit van bloemen niet vergeten. Bloemen zijn namelijk voor zóvelen een bron van inspiratie. Zo blijkt ook uit de werken van uiteenlopende textielkunstenaars in dit nummer.
Tekst: Wouter de Vries
Uit zorgen om het klimaat startte Sara Vrugt dit jaar een bijzonder borduurproject: “100.000 bomen en een bos van draad”. In pop-up ateliers in diverse steden kan eenieder die dat wil onder begeleiding van docenten borduren aan een enorm door Sara ontworpen bos. Uiteindelijk wil zij dit geborduurde bos verkopen om van de opbrengsten échte bomen te planten; goed voor de opvang van een hele hoop CO2. Mooi hoe kunst en actie hier samengaan.
"Iedereen kan meeborduren aan de 100.000 bomen"
In dit nummer hebben we aandacht voor het Textiel Festival dat van 13 tot en met 16 mei 2020 in Leiden plaatsvindt. Drijvende kracht Nienke Smit neemt ons alvast mee langs de hoogtepunten van de komende editie. En we tonen de vorderingen van Heleen Lamorée, Lenneke Overmaat en Jacqueline van Bergeijk die in aanloop naar een tentoonstelling tijdens het Textiel Festival een masterclass volgen in Museum De Lakenhal.
Je wordt geabsorbeerd wanneer je deze wondere wereld van de Zweedse kunstenaar Ulrika Berge binnenstapt. Fragiele bloemen en bladeren wiegen op de luchtverplaatsing, draaien langzaam op hun plaats of lijken te dansen. Haar installaties zijn van een kwetsbare schoonheid.
Dit voorjaar is de tentoonstelling “Textiel in verzet” te bewonderen in Kunsthal Extra City in Antwerpen. Een eigenzinnige expositie van journaliste Samira Bendadi en fotografe Mashid Mohadjerin over de verhalen die schuilgaan achter textiel en stof. Kan textiel verleden en heden verbinden? En kunnen stoffen een vorm van verzet zijn? TxP sprak met curator Samira Bendadi.
Ze verandert het gewone in objecten die verrukken en verbazen. De weelderige organische vormen – zoals (wilde) bloemen, orchideeën en klimplanten – van de Engelse kunstenaar Lindsay Taylor maken de kijker bewust van de schoonheid en het belang van de natuur. De belangrijkste inspiratiebron voor haar voornamelijk driedimensionale, zeer gedetailleerde, werk is de natuur, meestal in haar directe omgeving, op het eiland Wight.
In de Indiase deelstaat Maharashtra heeft elk huishouden wel godhadi beddengoed of een quilt om de baby of peuter in te wikkelen. In zo’n quilt verwerkt men dierbare textiele restmaterialen. Om het godhadi handwerk niet verloren te laten gaan, richtte de Indiase kunstenaar Rucha Kulkarni “Quilt Culture” op. Toen ze in Nederland TxP-redacteur Edith Rijnja en beeldend kunstenaar Harald Schole ontmoette, werd het project Beyond Quilting geboren.
In de nieuwe rubriek “Voor de draad ermee!” doet Willy Doreleijers een boekje open over haar creatieve proces. “Blijf niet te lang proefjes doen, begin gewoon met het echte werk.” Die zit!
TxP 251 verschijnt op 22 februari 2020.