Ana María Hernando maakt de ongekende mogelijkheden van tule zichtbaar

In het werk wat hier besproken wordt, zowel abstract 2D werk als 3D installaties, van de Argentijnse, in America en Argentinië werkzame kunstenaar Ana María Hernando speelt tule een prominente rol. Tule is een gazig transparant, delicaat en licht materiaal dat van oorsprong verborgen onder kleding werd gebruikt. Het wordt onder andere gebruikt voor ballet tutu's, petticoats en bruidsjurken. 

Tekst: Dorothé Swinkels

Met een open hart en volhardendheid creëert Ana Maria, geassisteerd door twee of meer assistenten, sinds enkele jaren verrassende kleurrijke werken van tule. Als kind groeide ze op tussen textiel maar realiseerde zich pas enkele jaren geleden wat het belang van textiel zou kunnen zijn voor haar eigen werk. Ze begon het te gebruiken voor 3D werk, ze schilderde en schildert nog steeds, dat ze op een gegeven moment een vormvaste vulling wilde geven en gebruikte daar een petticoat voor. Haar volgende stap was de tule zichtbaar te gaan gebruiken. 

 

‘In mijn recente werk verken ik kleur, kleurcombinaties, compositie en beweging in textuurschilderijen van tule, een vrouwelijk antwoord op historische abstracties’

Een Frans kasteel
De tule zichtbaar gebruiken gebeurde in 2018. Ze maakte, tijdens een kunstenaarsresidentie van een jaar in Château de la Napoule, in Zuid-Frankrijk, haar eerste werk volledig van tule. Het was een uitbundige, site specific installatie, geboren uit noodzaak. Vanwege uitbreken van Covid was het enige wat ze ter beschikking had een aantal rollen tule. Op locatie installeerde zij werken die van de trap af, uit de ingangen en uit de gebogen raamkozijnen komen.

2D werken
Naast haar immense installaties creëert de kunstenaar klein 2D abstract werk in fascinerende kleurcombinaties. ‘In mijn recente werk verken ik kleur, kleurcombinaties, compositie en beweging in textuurschilderijen van tule, een vrouwelijk antwoord op historische abstracties’.

Ze werkt op een met een raster bespannen houten raam, waar ze plukjes tule doorheen trekt en waar nodig bijknipt. Door de lichtinval is de kleurintensiteit aan de randen van een werk minder dan midden in het werk. De kleine werken zijn ook haar experimenteergebied, ze zoekt naar kleurcombinaties en ideeën en gebruikt haar conclusies in installaties.

Ervaring met kleur, combinaties en compositie heeft Ana Maria doordat ze, naast het tule werk, ook schildert. Zij streeft ernaar werk te maken dat plezierig is om naar te kijken, maar ook onverwacht. Ze hoopt dat het resoneert met de kijkers, dat het hen diep van binnen raakt en dat ze daardoor lichter/optimistischer tegen het leven aan kunnen kijken.

 

anamariahernando.com/info

 

 

Meer

Yarn Connection bij High Five Art Galerie
Meta Heemskerk ‘Collithografie’
De Theatrale werken van Aurélien Finance zijn troosters
De veelkleurige verticale kleurverlopen van Ulrike Martha Zimmerman
0 items | € 0

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en schrijf je in!

Nieuwsbrief