Te zien in High Five Art Gallery: verbindend werk van textielgroep Et Cetera

De Vlaamse textielgroep Et Cetera exposeert in maart en april met hun werk in High Five Art. De zeven vrouwen zochten voor deze tentoonstelling naar verbinding in hun werk. Carine Heyligen en Ann van Dyck gaan dieper in op de kunstwerken die zij maakten in het thema connected.

Tekst: Sanne van den Bosch

De leden kunnen bogen op een schat aan ervaring en hebben elk hun eigen specialiteit op textielgebied. Zo daagt Lieve Dekeyser zichzelf vooral uit met grafiek, kloskant en keramiek, combineert Lieve Jacob papier met driedimensionaal weven, focust Lieve Smets zich in haar kantwerk op vergankelijkheid. De passie van Marleen Haezebrouck is daarentegen weven op schachtgetouw en tapisserie en Veerle Dupont creëert weer monumentaal vilttextiel. Carine Heyligen bewerkt haar stoffen met kleuren en verschillende technieken als batik, stofdruk en collage en Ann Van Dyck tekent, schildert, weeft, vilt en batikt.

Ontmoeting

‘Textiel heeft eigenlijk altijd met verbinding te maken, met het verbinden van draden. Elk van ons kon dit thema dus interpreteren zoals die zelf wilde’, zegt Ann die in 2010 bij de groep is gekomen. ‘Ikzelf maak weefsels die ik in verband breng met textiel dat ik gekregen of gevonden heb, zodat daar een verbinding tussen ontstaat. Zo heb ik in het werk Ontmoeting een doek met gebruikssporen uit Turkije gebruikt, waarmee vrouwen vroeger naar de hammam gingen. Het heeft boven- en onderaan een geborduurde rand met bloemen en cirkels. Op mijn kettingdraden heb ik hetzelfde patroon aangebracht en daar een soort ikat-weefsel van gemaakt. Dat transparante weefsel hang ik vijf centimeter voor het doek, zodat er een dialoog tussen het oude en het nieuwe werk tot stand komt.’

Het plan

Carine zit al sinds de oprichting in 1992 bij de groep en vertelde over haar kunstwerk Het plan, dat ze voor deze tentoonstelling maakte: ‘Dit werk bestaat uit twee delen en verschillende lagen, die connected zijn. Voor mij is het eigenlijk een plan van een route, die gevolgd zou kunnen worden door stappen te ondernemen. De verschillende geborduurde stukjes stof zijn de stappen. Achteraf dacht ik dat het een vluchtroute voor Oekraïners kon voorstellen, een vluchtroute hoe ze weg kunnen raken uit de miserie. Tegelijkertijd ziet het werk er niet triest uit, het is best fris. Het is een route naar iets beters.’ De werken van Carine, Ann en de andere Et Cetera-leden zijn van 5 maart tot en met 16 april 2023 te zien in High Five Art.

‘Textiel heeft eigenlijk altijd met verbinding te maken, met het verbinden van draden. Elk van ons kon dit thema dus interpreteren zoals die zelf wilde’

Naar de website van textielgroep Et Cetera of High Five Art Gallery.

 

 

Meer

Haken en breien, het feministische statement van Louise Pappageorge
Gemengde gevoelens over ons online leven – Pauline Nijenhuis in expositie Folding Ambivalence
Van vorm veranderende sculpturen van Lou Baker
Natalia Martinez combineert vakmanschap met kunst in creatieve vrijheid
0 items | € 0

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en schrijf je in!

Nieuwsbrief