De textiele installaties en sculpturen van Monika Loster

Het vaak sculpturale werk van Monika Loster is organisch van vorm. Ze maakt zowel ruimtevullende installaties als intieme sculpturen. Na veel experimenteren vond Monika haar eigen techniek en daarvoor geschikt materiaal. Kleurverzadiging, ruwheid vanbinnen en een zachte uitstraling kenmerken haar sculpturen.

Tekst: Dorothé Swinkels

Aan de kunstacademie van Warschau afgestudeerd als schilder is Monika Loster overgestapt naar sculpturen en installaties, gebruikmakend van textiele materialen en technieken. Geregeld krijgt ze de kans om installaties te maken op speciale, vaak historische plekken, zoals de Vischpoort in Elburg, Fort bij Abcoude en kasteel Daelenbroeck en kasteel Montfort. Zelf vindt ze het exposeren op monumentale locaties een van de leukste manieren om een artistiek proces af te sluiten. Maar het experimenteren met materiaal staat uiteraard voorop.

Geen vilt

Op het eerste gezicht lijkt het werk van Monika gemaakt te zijn van vilt. Maar nee, de kern van een werk maakt ze van metaal waaromheen zij in meerdere lagen zelfgeverfde en -bewerkte hennep – soms in combinatie met jute, zijde en linnen – aanbrengt. Het concept voor een kunstwerk vormt zij al gaande in haar gedachten, een proces dat jaren kan duren. Bij het uitwerken van het concept ontstaat eerst een impressie in kleur en vorm. Vervolgens doet ze materiaalonderzoek en kleurproeven. Ten slotte maakt ze een binnenvorm van metaal en vormt dan het gewenste materiaal er direct omheen.

"Het kijken naar een kunstwerk zou net zo gewoon moeten zijn als het lezen van een boek"

Toegankelijk

“Ieder kunstwerk heeft een eigen boodschap, waarvan ik altijd hoop dat men die eruit haalt”, vertelt Monika. Ze exposeert graag tijdens open monumentendagen en kunstroutes. “Op die manier bereik ik een breder publiek dan wanneer mijn werk alleen in galeries hangt. Op die manier wil ik mijn kunst toegankelijker maken. Het kijken naar een kunstwerk zou net zo gewoon moeten zijn als het lezen van een boek of het luisteren naar muziek.”

Perspectief

Monika doceert ook. “Lesgeven brengt je op andere ideeën”, vertelt ze daarover. “Het perspectief van kinderen bijvoorbeeld geeft je nieuwe inzichten. Daarbij zijn zij het publiek van de toekomst. Als ik ze alvast wat interesse kan bijbrengen in kunst en de creatie ervan, dan is dat mooi meegenomen.”

Het werk van Monika Loster was in november 2018 te zien tijdens Textiel Plus Arts & Crafts, onderdeel van de Handwerk en Quiltdagen in de Brabanthallen in Den Bosch.

Hoofdbeeld: Monika Loster, "Clustered IV".

> Naar de website van Monika Loster

0 items | € 0

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en schrijf je in!

Nieuwsbrief