Diana Scherer maakt poëtische weefsels van plantenwortels

Deze maand exposeert beeldend kunstenaar Diana Scherer Hyper Rhizome bij Droog in Amsterdam: poëtische weefsels gemaakt van plantenwortels. TxP ging op pad om het 'levend textiel' met eigen ogen te bewonderen.

Tekst: Moniek Spaans

Scherer, die zich beweegt op het snijvlak van kunst, design en wetenschap, is gefascineerd geraakt door dat deel van planten waar we meestal geen oog voor hebben, omdat ze aan ons zicht onttrokken zijn: de wortels. Onder de aarde in het verborgene blijkt zich nog een heel leven af te spelen waar wij geen weet van hebben.

Niet alleen zijn er grote verschillen tussen de wortels en de groeiwijze van verschillende plantensoorten, planten blijken ook nog eens via hun wortels met andere planten te communiceren. (Lees ook het prachtige boek Het verborgen leven van bomen ©2016 van Peter Wohlleben).

Draadachtige structuur

Voor de wandtapijten die Diana Scherer exposeert bij Droog werkt ze voornamelijk met de wortels van grassen waaronder het snelgroeiende haver, planten waarvan de wortels een draadachtige structuur hebben. Deze wortels gebruikt ze als garens waarmee ze verschillende weefsels maakt.

"Scherer dwingt wortels min of meer in een keurslijf"

Fijnmazig netwerk

Scherer manipuleert de groei van de wortels door grassen in een mal te laten groeien, waarin ze een bepaalde structuur, zoals een patroon van vijfhoeken, heeft aangebracht. De wortels groeien om deze structuur heen en creëren zo een fascinerend fijnmazig netwerk.
Scherer dwingt wortels min of meer in een keurslijf, maar met zeer tot de verbeelding sprekende resultaten zoals onder meer een lange jurk van worteltextiel.

New Material Award

Scherer die in 2016 de New Material Award Fellow won, werkt op dit moment samen met de TU in Delft en de Radboud Universiteit in Nijmegen om verdere toepassingen van wortelweefsels te onderzoeken.

> Naar de website van Diana Scherer

Hyper Rhizone is tot en met 24 februari 2020 te zien bij Droog Amsterdam.

> Naar de website van Droog Amsterdam

Er is t/m 29 februari 2020 ook werk van Scherer te zien bij galerie Caroline O’Breen.

> Naar de website van Caroline O'Breen

Hoofdbeeld: Plantroot weaving (detail). Te zien bij galerie Caroline O'Breen.

Meer

Ana María Hernando maakt de ongekende mogelijkheden van tule zichtbaar
De veelzijdigheid van werken in textiel te zien in Museum de Kantfabriek
Eva Fàbregas toverde een industriële hal om tot een surrealistisch landschap met amorfe sculpturen
Esther Bornemisza - “Approaches” Modern Fiber Art
0 items | € 0

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en schrijf je in!

Nieuwsbrief