“Approaches” Modern Fiber Art

 

Eszter Bornemisza woont in Boedapest en werkt onder andere met gerecycled papier en textiel. Het basisproces van haar creaties is machinaal naaien, bedrukken en verven. Na een carrière als wiskundige begon ze vanaf de jaren negentig op autodidactische wijze kunstquilts te maken. Momenteel maakt ze vooral doorschijnende wandkleden en installaties uit kranten. Haar werken zijn te zien in jury- en solotentoonstellingen over de hele wereld.

Tekst: Marianne van Harmelen

 

Eszter Bornemisza werkt met zachte materialen die doorgestikt kunnen worden

Een stortvloed aan informatie
Eszter werkt voornamelijk met hergebruikte zachte materialen die doorgestikt kunnen worden. ‘De laatste tijd heb ik vooral krantenpapier gebruikt en dat speelt nu een grote rol in mijn werk omdat ze voor meer beeld zorgen. Ervaringen met een kortstondig karakter, kwetsbaar en soms is de inhoud al verouderd op het uur van verschijning, terwijl ze nog steeds fragmenten van belangrijke details uit de recente tijd bevatten. Ze leveren een stortvloed aan informatie waarbij we het echte nieuws van het nepnieuws moeten onderscheiden.’ 

 

Plattegronden als hulpmiddel
‘De titel “Approaches” heeft meerdere betekenissen. Je kunt een plek fysiek benaderen, een thema mentaal of een persoon spiritueel. Ik werk met plattegrondkaarten die ik als hulpmiddel gebruik. Als ik op al deze manieren ideeën uitdruk over het vinden van een identiteit, dekt de titel mijn veelgelaagde ideeën. Als stedeling werk ik al ruim twintig jaar met stadsplattegronden. Ik vervorm, hak en leg ze op elkaar om zo te proberen onze relaties met het stedelijk bestaan, met de vele verschillende oppervlakken, te begrijpen. Met behulp van fragmenten van nieuwe en oude, echte en denkbeeldige nederzettingen probeer ik onze wortels te vinden. De ervaring van persoonlijke en collectieve verhalen, het aanvoelen van overblijfselen uit vroegere tijden en de afdrukken van de kennis van onze voorouders in ons bewustzijn vinden allemaal plaats in het dagelijkse leven. De doorschijnende kaartfragmenten zijn samengevoegd tot een grote compositie die in de ruimte hangt en de relativiteit weerspiegelt’.

Identiteit
‘Het ontwikkelen van ideeën, labyrintachtige kaarten met veel doodlopende straten is een visuele metafoor tijdens de reis in het vinden van mijn eigen identiteit. In mijn werken weerspiegelt deze aanpak. Stedelingen dragen altijd hun eigen stad met zich mee in een combinatie van geheugenfragmenten en patronen van paden. Wij proberen ons te oriënteren in het fysieke heden, maar we voelen ons soms verloren als we de realiteit onder ogen moeten zien. Ik gebruik deze ervaring als de metafoor van onze zoektocht naar de fysieke, spirituele en mentale identiteit’. 

De tentoonstelling is te zien van 10 maart t/m 21 april 2024 in High Five Art Gallery. Kom langs, verdwaal in de denkbeeldige plattegronden van Estzer en ontdek jouw eigen identiteit. 

bornemisza.com

highfiveart.nl

 

Meer

Haken en breien, het feministische statement van Louise Pappageorge
Gemengde gevoelens over ons online leven – Pauline Nijenhuis in expositie Folding Ambivalence
Van vorm veranderende sculpturen van Lou Baker
Natalia Martinez combineert vakmanschap met kunst in creatieve vrijheid
0 items | € 0

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en schrijf je in!

Nieuwsbrief