Explosie van textiele materialen bij SOFT

Duik in de explosie aan kleuren, materialen en vormen in de jongste editie van de jaarlijks terugkerende tentoonstelling SOFT. Jonge en gevestigde internationaal werkende kunstenaars/ontwerpers Beppe Kessler, Mae Engelgeer, Kiki van Eijk, Joana Scheider en Lola van Praag tonen hun fascinatie en de grenzeloze mogelijkheden van textiel bij Galerie Pien Rademakers in Amsterdam.

Tekst: Edith Rijnja

Sieraadontwerper en kunstenaar Beppe Kessler (1952) is een ware materiaalfreak die elk materiaal, vaak gerecycled, van iepenblaadjes en elastiekjes tot steen, hout, aluminium of textiel, kan omtoveren tot zinnenprikkelende kunstwerken. Subtiel en minimalistisch laat zij ons de schoonheid van het materiaal ervaren.

Mae Engelgeer

De esthetische, grafische composities in gebalanceerd kleurgebruik zijn kenmerkend voor het werk van Mae Engelgeer (1982). In een samenwerking met het TextielLab in Tilburg experimenteerde ze met jaquard geweven stroken in ribstructuren die ze vervolgens met elkaar vervlocht tot wandkleden in open structuren. Ook verwerkte ze eerdere samples uit wol, katoen en lurex tot nieuwe composities. Altijd een lust voor het oog.

Joana Schneider

Beeldend kunstenaar Joana Scheider (1990) is bekend van haar kunstwerken uit afgedankt visserstouw en zelfgesponnen garens van gerecyclede PET-flessen.

Ze is een materiaalonderzoeker pur sang met grote belangstelling voor traditionele ambachtelijke technieken. Bij SOFT toont ze onder andere ‘Die Rietdeckerin’ waarvoor zij glanzende garens om visserstouw of riet wikkelde waardoor een vloeiend kleurverloop in het werk ontstaat. Haar sculpturale benadering doet ons keer op keer verwonderen.

Lola van Praag

In haar textiele werken combineert de textielkunstenaar en modeontwerper Lola van Praag (1992) haar liefde voor de natuur met haar kennis van textieltechnieken. Haar werk kent meerdere kanten; het is te zien tijdens de shows op catwalks en nu als statements over gender in de galerie. In de serie ‘It’s Not a Flower’ onderzoekt ze het thema vrouwelijke seksualiteit en de representatie hiervan in de media.

Kiki van Eijk

Kiki van Eijk (1978) is een veelzijdig kunstenaar die net als Mae Engelgeer voor grote opdrachtgevers werkt. Ze ontwerpt meubels, tapijten, lampen evenals sculpturale objecten en wandkleden. Recentelijk had zij de grote overzichtstentoonstelling ‘Imaginings’, een terugblik op een carrière van twintig jaar, in het Textiel Museum. Objecten en wandobjecten zijn ook in SOFT te zien.

SOFT is een veelzijdige tactiele tentoonstelling. Boek een tijdslot en ervaar het zelf! Tot en met 24 juli 2021.

Hoofdbeeld: Kiki van Eijk, Domestic Wall Hanging – VI, Gemengde textiel, 61 x 46 cm.

 

Meer

Natalia Martinez combineert vakmanschap met kunst in creatieve vrijheid
De compacte gehaakte creaties van Luisa de Santi
Julia Couzens
Yarn Connection bij High Five Art Galerie
0 items | € 0

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en schrijf je in!

Nieuwsbrief