De objecten van Gea Korpel-Beskers zijn verhalenvangers die hun eigen verhaal vertellen

De Nederlandse kunstenaar Gea Korpel-Beskers is van oorsprong bloemist, als kunstenaar autodidact. Haar werken lijken gegroeid in plaats van gemaakt en ademen een organische sfeer. Ze maakt graag “site specific installaties". Haar werk lijkt zich aan te passen aan een door haar gekozen binnen- of buitenruimte; een bos, een bronsgieterij, een kerk. Voor haar project ‘Wol in beweging’ nodigt zij, hoogst ongebruikelijk, bezoekers uit om te spelen met de objecten.

Tekst: Dorothé Swinkels

Corona gaf haar veel extra tijd om aan haar objecten te werken. Gea is niet meer projecten gaan ontwikkelen maar is de projecten die ze al had gaan vergroten, daardoor werd de kracht en impact ervan groter. Tot voor kort maakte ze alles zelf. Sinds vorige maand krijgt zij hulp van dames die haar helpen met het haken. Zij maken onderdelen die de kunstenaar zelf weer tot een geheel haakt.

'Ik kies voor hele makkelijke technieken. “Vuur!” en “Het stroomt” bestaan alleen maar uit materiaal gehaakt met vasten.'

Het stroomt
Golven kabbelen, stromen, rustgevend, zacht, maar ook hard en verwoestend. Soms is er te veel water, maar steeds vaker is er te weinig. ‘Gedurende jaren verzamelde zich allerlei blauwe “wol” in mijn atelier. Het vroeg erom water te worden. Ik zet wol tussen aanhalingstekens want 95% van het gebruikte materiaal in dit object is synthetisch, eigenlijk plastic, heeft niets met wol te maken. Toen ik me dat realiseerde, begreep ik dat dit project mij ook het verhaal van verborgen plastic, zwerfvuil en plastic in de oceaan wil vertellen’. 

Intuïtief werken
‘Eerst haakte ik kleine dingen van patronen maar op den duur merkte ik dat ik pas echt blij werd als het werk intuïtief uit mezelf mocht komen. Het laatste patroon dat ik ooit wilde gebruiken was dat van een poef. Die is er nooit gekomen maar door de fouten die ik maakte bij het lezen van het patroon ontstond het patroon dat ik nu heel veel gebruik o.a. voor ‘Het stroomt’ en ‘Vuur’. Ze bestaan enkel uit vasten, het leuke is dat veel mensen het niet direct als haakwerk herkennen’. In andere werken gebruikt Gea ook lossen.

Op locatie
‘Mijn installatie ‘Vuur!’ draagt geen verhaal. Ik heb het gemaakt na een oproep van kunstenaarscollectief Arsis om een object te maken voor de parallelexpositie van ‘Hete vuren’, schatten uit het Rijks in het Markiezenhof. Er waren drie subthema’s: huiselijk, ambachtelijk en vernietigend vuur. Ik kreeg de kans in de bronsgieterij van Léon Vermunt in Roosendaal een fotoshoot te organiseren’.

Het werk ‘Vuur!’ is tot 3 september te zien in het museum in Bergen op Zoom.

De werken ‘Wol in beweging’, ‘Bos’ en ‘Het stroomt’ zijn tot eind augustus te zien bij Expoost in Hoorn.

Ga naar de website van Gea Korpel Beskers

 

Meer

Haken en breien, het feministische statement van Louise Pappageorge
Gemengde gevoelens over ons online leven – Pauline Nijenhuis in expositie Folding Ambivalence
Van vorm veranderende sculpturen van Lou Baker
Natalia Martinez combineert vakmanschap met kunst in creatieve vrijheid
0 items | € 0

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en schrijf je in!

Nieuwsbrief