De kale, ruige ruimte van de Elektriciteitsfabriek in Den Haag werd dit jaar opnieuw verlevendigd door afstudeerprojecten van mode- en textielstudenten van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten. De tentoonstelling "EXPOSED" was te zien van 17 t/m 20 juni 2018, en Textiel Plus nam er een kijkje.
Tekst: Marta Kargól
Yani Chuang, Marijn van der Eyden, Yuchen Jao en Joana Schneider presenteerden hun afzonderlijke toepassingen van textiel. Hoewel verschillend in vorm en thematiek, hebben deze projecten ook overeenkomsten, zoals een innovatief gebruik van materialen, milieubewustzijn, goed doordachte concepten en een intrigerend spel tussen conceptuele kunst en functionaliteit.
Voor The Domestic Landscape heeft Yani Chuang een soort "stoelen" ontworpen die de emotionele connectie tussen mens en dagelijkse objecten thematiseren. "In dit project bevraag ik de manier waarop textiel functionaliteit beïnvloedt", verklaart ze. In haar werk heeft ze onder andere polyurethaanschuim, nylon, wollen garens en katoen toegepast. Door het gebreide textiel perste zij een silicone, zodat een bubbelend oppervlakte ontstond. "Ik ben een materiaalonderzoeker", vertelt Yani. "Innovatieve technieken en materialen waren altijd mijn fascinatie."
Het interieur Parceelnummer: 3927 ontworpen door Marijn van der Eyden is geïnspireerd op de film Room (2015) en reflecteert op de betekenis van objecten in onze omgeving. De ontwerpster bouwt een interieur van restmaterialen: ze borduurt met een machine op een dekbed en maakt een weefsel van elektriciteitsdraden. Gevonden objecten worden gerecycled. Wat overblijft, wordt óók opnieuw gebruikt. "Ik wilde een ruimte creëren met alleen maar gevonden materiaal en – vervolgens – met restanten die ontstaan door mijn werk", aldus Marijn.
Ook Yuchen Jao werkt met het thema ruimte. In haar onaardse kunstwerk Mice on Mars domineren constructie- en isolatiematerialen die ze met textieltechnieken heeft bewerkt. Wie goed kijkt, ziet het resultaat van knopen, borduren, breien en printen. Ze creëert een denkbeeldige ruimte waarin industrie en natuur letterlijk met elkaar vergroeien. In het textiel waarin zand verborgen is, verbouwt de kunstenares grashalmen. ‘Hoewel Mars onbereikbaar blijft, je erover nadenken hoe je deze ruimte zou gebruiken en opbouwen", bespiegelt Jao. "Hoe zou het leven op Mars georganiseerd zijn?"
Geïnspireerd door de zee, maakt Joana Schneider haar textielsculpturen onder de titel Pluis van objecten die te vinden zijn in de Katwijkse haven: touw en vissersnet. "Ik ben gefascineerd door de esthetiek die, onbewust, in deze arbeidsomstandigheden ontstaat", vertelt Joana. Tegelijkertijd brengt ze een urgent milieuprobleem onder de aandacht. Het materiaal gebruikt in de visserij is niet afbreekbaar en vervuilt het zeewater. Daarnaast heeft de ontwerpster twee totemmaskers gecreëerd die een masculiene macht symboliseren. Hoewel de "tapijten" van de stevige touw gehaakt zijn, doen ze eerder denken aan kant.
Hoofdbeeld: Yuchen Jao